VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Chlebová "frittata"

14. ledna 2016 v 7:00
Rozdíl mezi omeletou a frittatou ? Omeleta se opéká jen z jedné strany kdežto frittatu musíte otočit a dopéct i z druhé. Kromě toho bývá vyšší a lze udělat jednu pro více strávníků.
Dnes si připravíme frittatu ze zbylého chleba - uvádím klasický recept - ale jinak je to typické jídlo ze seriálu "co dům dá". Lze jí přiravit prakticky se vším - cukiny, brambory, cibule, chřest, uzeniny, směs zeleniny nebo těstovin...
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr staršího chleba
5-6 vajec
3 lžíce strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra
3 lžíce mléka nebo smetany
olej, sůl
**************************************************************************************************************************************
Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji nebo na másle. Pro odlehčenou verzi opékám chléb v toustovači a pak rozlámu na kousky nebo opeču už nakrájený v troubě. Pak jej dáme na pánev jen s troškou oleje a a vlijeme vejce. Vejce se lehce našlehají a přidá se trochu strouhaného parmezánu a mléka nebo smetany - většinou dávám na 2 vejce po 1 lžící mléka a sýra. Frittata je tak měkká a není suchá.
Může se připravit jak na pánvi tak v troubě anebo opéct zespoda na pánvi a vrchní část dát pod gril.
Pokud budete péct na pánvi což je klasický způsob, na její otočení použijte druhou pánev nebo větší poklici - frittatu na ní sešoupnete a pak obrátíte zpět na pánev.
V troubě - lehčí verze - formu vyložíte papírem na pečení nebo v ní rozpustíte trochu másla a vlejete připravenou směs na frittatu. Ostatní suroviny musíte ale předem opéct /podusit/ a pak přidáte do vajec.
Další možnost jak připravit frittatu z chleba je následující:
150 gr chleba se namočí do zhruba sklenice mléka, vejce se upraví jako v prvním receptu. Přidá se i sýr(např.Eidam apod.) nakrájený na kostičky, sekaná petržel nebo bazalka a kousky šunky nebo salámu.
Frittata je výborná i studená a specielně tato druhá verze se dá použít nakrájená na kostky jako jednohubky, eventuálně zdobená uzeninou, olivou atd.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 14. ledna 2016 v 16:08 | Reagovat

Ahoj Růženko, to je suprový recptík :-)  :-)

2 Janinka Janinka | E-mail | Web | 14. ledna 2016 v 16:14 | Reagovat

Mno jo, s takovou slaninkou, to by mohla být bašta! :-D

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 15:04 | Reagovat

[1]: Ahoj Ali, dělám to když už se neví "coby se" :-D Moc zdravím!! :-D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 15:05 | Reagovat

[2]: Dala jsem ten základní recept ale dá se ochutit všelijak - zatím nezklamal :-D

5 Helena Helena | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 19:56 | Reagovat

Růženko, vypadá to jednoduše. Děkuji za recept. :-)

6 Božena Božena | 16. ledna 2016 v 9:47 | Reagovat

Diky za receptík. Takové ty, co dům dal, když se spěchá a jsou rychlé, mám nejraději. Tvé chlebové karbenátky dělám často a všem chutnají.

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. ledna 2016 v 11:46 | Reagovat

[5]: Víc než jednoduché :-)) Hlavně jsou to suroviny které máme většinou vždy doma :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. ledna 2016 v 11:49 | Reagovat

[6]:To jsem ráda, dělám je taky poměrně často. Toskánská kuchyně je známá tím, že se nic nevyhodí a všechno se dá zužitkovat - staré časy, ale dnes se k tomu vracejí a hodně tato jídla "jedou" i v lepších restauracích :-)

9 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 17. ledna 2016 v 21:33 | Reagovat

Růži,to je bezva recept,taky ráda spotřebuji kdejakou surovinu.Snažím se nic nevyhazovat :-) Někdy takové obyč jídlo přijde vhod víc,než cokoliv jiného :-) A ještě když jsme s manželem sami,není co řešit :-)Měj se moc krásně :-)

10 Iva Iva | Web | 18. ledna 2016 v 22:19 | Reagovat

Růženko, dávám si recept do záložky. Určitě vyzkouším. :-D  ;-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. ledna 2016 v 22:34 | Reagovat

[9]: Díky! Frittata je vůbec vděčné jídlo - dá se udělat 100x jinak :-)  :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. ledna 2016 v 22:35 | Reagovat

[10]: Tak jo - prohodíme si recepty ! :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama