VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Cizrna (Ceci)

11. ledna 2016 v 7:00 |  Zeleninové pokrmy

V posledních letech se stále více, zejména na vegetariánských jídelních tabulích, dere do popředí cizrna neboli římský hrách. V našich podmínkách byla domestikována tzv. cizrna beraní. Je však známo kolem 43 druhů této luštěniny po celém světě.
Cizrna k nám přišla z Turecka a Sýrie, pěstuje se zejména na Blízkém východě, ale také v Mexiku či severní Africe. Svou podobou připomíná hrách, ale je větší. Její plody jsou nažloutlé a její chuť je připodobňována k lehkému nádechu oříšku.
Upravuje se podobným způsobem jako hrách. Potřebuje namočit aspoň na 12 hodin do studené vody nejlépe se lžičkou jedlé sody. Potom vodu slijeme, cizrnu propláchneme a dáme vařit mírným varem spolu se lžící olivového oleje do měkka (zhruba 1 a půl hodiny,ale záleží na druhu a stáří luštěniny).
Solíme až těsně před koncem, jinak ztvrdne!
Použití je široké : jako příloha jak k masu tak k rybě (výborná je třeba kombinace s treskou na grilu), pouze uvařená a pokapaná olivovým olejem. Pokud máte kvalitní tlačenku, nakrájejte jí na menší kousky,přidejte jí k horké cizrně a dobře promíchejte.
Toskánská specialita je cizrna s pancettou (slaninou). Osmahněte jí krájenou na kostičky spolu s jedním, dvěma stroužky česneku (ponechaný vcelku, jen oloupaný a rozmáčknutý), snítkou rozmarýnu (pokud nemáte, můžete vynechat) a trochou mletého pepře. Česnek a rozmarýn pak z pánve vyjměte a ke slanině přidejte uvařenou cizrnu a dobře promíchejte. Podobně jí můžete upravit i s italskou klobásou (salsiccia) ale dobře poslouží i kvalitní domácí klobása, cizrna se díky své jemné chuti dobře snoubí téměř se vším.Při této úpravě je nutné aby cizrna byla hodně horká a uzenina měla pokojovou teplotu, aby se tuk v ní rozpustil a omastil celý pokrm.
Další chutná (a rychlá!) kombinace je s tuňákem v konzervě, okapaným a vmíchaným do cizrny, nebo s kousky sardele či ančovičky.
Výborná je v hustých zeleninových nebo luštěninových polévkách, kam jí přidáme už uvařenou vcelku nebo propasírovanou.
Připravuje se též samostatně jako polévka.
POSTUP:
Pro 4 osoby vám postačí zhruba 300 gr suché cizrny.
Cizrnu uvaříte do měkka a propasírujte nebo rozmixujte ponorným mixérem tak, aby vám zbyla asi 1/3 cizrny vcelku.Nechte si stranou i část vody ve které se vařila na eventální zředění.Pak uděláte základ z kořenové zeleniny nakrájené nadrobno (asi šálek). Lehce osmahnete a přidáte uvařenou cizrnu, rozřeďte trochou vody (polévku dělejte spíš řidší) přiveďte do varu, je-li třeba přisolte a vhoďte vhodný druh těstovin - asi hrst na osobu. Já dávám rozlámané tagliatelle - široké nudle, rychleji se uvaří, ale měla by se dávat kolínka. Nezapomeňte míchat, rády se přichytávají! Aby se zabránilo případným "nehodám" tohoto typu, můžete těstoviny mírně ovařit ve vodě a dodělat v polévce.Až jsou téměř uvařené, vypněte sporák a nechte dojít. Vyjde hodně hustá polévka ve které tzv. "stojí lžíce". Na talíři pokapejte nezbytným olivovým olejem a posypte lžící parmezánu.Jídlo je kompletní - dostatek bílkovin, uhlohydrátů, rostlinný zdravý tuk (olivový olej), vápník (parmezán) i vláknina.
Pro milovníky masa můžete vylepšit tak, že k zeleninovému základu přidáte kousky pancetty nebo slaniny nakrájené na malé kostičky.











.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 11. ledna 2016 v 14:18 | Reagovat

Růženko, moc děkuji za tento článek. Cizrnu jsem v životě nejedla a taky jsem o ní moc nevěděla, teď vím, ale bohužel, je to luštěnina a to manžel moc nesmí, je nadměrně citlivý na to, co nadýmá. Ale aspoň vím a co, třeba si ji někdy dám sama a basta! :-D

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. ledna 2016 v 17:05 | Reagovat

[1]: Cizrna nenadýmá tolik jako třeba fazole, ovšem záleží na člověku :-) Ale stojí za to vyzkoušet, tak až na ní narazíš, neváhej! :-D

3 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. ledna 2016 v 19:11 | Reagovat

Pěkná exkurze do cizrního světa! :-D
Cizrnu já můžu, hlavně salát z ní, to je bašta! :-)

4 Božena Božena | 13. ledna 2016 v 7:03 | Reagovat

Díky za důsledné seznámení s cizrnou. Už moc dlouho jsem ji nejedla. Nejspíš si udělám salát po studenu. Po vánočním hodování mi to určitě prospěje.

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. ledna 2016 v 9:20 | Reagovat

[3]: Salát je taky výborný, ono se s ní (a z ní) dá udělat spousta jídel. :-)Nějak tě postrádám na blogu! :-D  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. ledna 2016 v 9:22 | Reagovat

[4]: Jsem téhož názoru :-D Teď se vaří skoro dietně a nikomu to nevadí! :-)

7 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. ledna 2016 v 15:36 | Reagovat

[5]: No jo, na prcka si zasedlo několik chorob najednou, nebyl ani čas, ani chuť. Ale už je to v pohodě :-).

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. ledna 2016 v 14:26 | Reagovat

[7]: Jo, zima..  Anebo právě že žádná nebyla, tak se bacily jen množí :-? Ale hlavně že je to za vámi :-)  :-)

9 Helena Helena | E-mail | Web | 14. ledna 2016 v 20:16 | Reagovat

Růži, přijdu zítra. :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 15:06 | Reagovat

[9]:Fakt?? :-) To abych jí dala namočit! :-D

11 Helena Helena | E-mail | Web | 15. ledna 2016 v 20:01 | Reagovat

[10]: :D  :-D Musím říct, že cizrnu jsem ještě nejedla. A dá se využít na mnoho způsobů. Snad ji někde uvidím a vyzkouším. :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama