VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Toskánská květáková polévka (Minestra con la "palla")

27. ledna 2016 v 21:53 |  Polévky

"Palla" v názvu této polévky (minestra) znamená doslova "koule" a neoznačuje nic jiného než květák. Recept jsem vybrala ze staré toskánské kuchařky a určitě najde uplatnění i v kuchyni české.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 květák
těstoviny - zhruba hrst na osobu. Originál předepisuje špagety nebo linguine rozlámané na kousky ale osvědčily se i nudle nebo krátký formát, např.ditalini (malé, asi půl cm dlouhé trubičky - jsou trochu vidět na fotce)
300 gr rajčat z plechovky (pelati) nebo drcená rajčata eventuelně pár lžic rajského koncentrovaného protlaku
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru /nebo lžíce obyčejného nakrájeného celeru/
1 - 2 stroužky česneku - podle velikosti a obliby
vývar - asi litr a může být i z kostky
strouhaný parmezán nebo tvrdý ovčí sýr Pecorino - na posypání, alespoň lžíci na osobu
olivový olej
sůl a pepř
*******************************************************************************************************************************************
Květák rozkrojte na čtvrtky, odstraňte listy a košťál, opláchněte a nakrájejte na plátky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na oleji. Po pár minutách přidejte kousky rajčat (nebo rajský koncentrát rozředěný v trošce vody) a nechte povařit asi 10 minut. Pak vložte nakrájený květák, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek a zalejte vývarem tak, aby byla zelenina potopená. Vaří se tak dlouho, až je květák měkký.Během vaření dolévejte vývar je-li potřeba.
Tětoviny nalámejte na kousky pokud použijete delší formát a uvařte "al dente" (do polotuha), sceďte a vložte do polévky. Nechte ještě 2-3 minuty povařit - nezapomeňte míchat! - a servírujte polévku posypanou sýrem a pokapanou olivovým olejem. Buon appetito!!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 28. ledna 2016 v 15:26 | Reagovat

To vypadá velice jedle, takováhle jídla já můžu. Akorát u nás květák nefrčí, takže bych polévku jedla sama a týden :-D.

2 Božena Božena | 28. ledna 2016 v 15:38 | Reagovat

Polévka vypadá moc dobře, ale u rodiny bych neuspěla. Možná rozmixovanou a se smetanou. Dala bych si ji, ale pro jednoho se mi vařit nechce.

3 Alis Alis | Web | 28. ledna 2016 v 18:40 | Reagovat

Ahoj Růženko, díky za receptík :) Květákovou polévku v této podobě určitě  vyzkouším. Květák máme rádi, tak jen už aby nám nastala květáková sezona :)

4 ruzena ruzena | 29. ledna 2016 v 20:22 | Reagovat

[1]:Tady to je podobně ale jednou za čas si to můžu dovolit uvařit! :-D

5 ruzena ruzena | 29. ledna 2016 v 20:24 | Reagovat

Taky jsem znala jen klasickou "bílou" ale musím říct že s rajčaty se květák velice dobře snáší :-)

6 ruzena ruzena | 29. ledna 2016 v 20:25 | Reagovat

[3]: Tady jsou ty sezony trochu jinak takže květák je celou zimu spíš se moc nejí v létě :-)

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 31. ledna 2016 v 8:13 | Reagovat

Polívečka vypadá dost dobře,Růži :-) Já bych určitě doma uspěla.Trošku je pro mne nezvyklé dát do polévky těstovinu,kterou spíš používám jako přílohu,ale proč ne,že? Zkusit se má všechno :-) Já dávám nejvíc-tedy do vývarů-nudle nebo drobení :-) Růži,posílám pozdravy a přeji krásný den :-) Alena

8 ruzena ruzena | 31. ledna 2016 v 16:08 | Reagovat

[7]:Ahoj Alenko, tady se dává těstovina skoro do všech polévek a pěkně "zhusta". Dřív to kolikrát bývalo hlavní jídlo. A těstoviny se  tady  vůbec jako příloha nepoužívají - jedí se jako 1.chod - říká se jim taky "suché polévky". Pak je maso s přílohou - většinou zelenina a nakonec většinou ovoce. Když je neděle nebo svátek, bývá i moučník :-)

9 Iva Iva | Web | 31. ledna 2016 v 19:19 | Reagovat

Růženko, tu polévku určitě vyzkouším. Je to zajímavý receptík. :-D

10 ruzena ruzena | 1. února 2016 v 13:08 | Reagovat

Tady chutnal, tak můžu jen doporučit. Tedy tomu, kdo má rád květák :-)  :-)

11 Helena Helena | E-mail | Web | 2. února 2016 v 16:57 | Reagovat

Růženko, děkuji za prima receptík. :-)

12 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 2. února 2016 v 19:37 | Reagovat

[8]:No jo..."jiný kraj,jiný mrav" :-) jak se říká :-)  :-)  :-) Měj se moc pěkně,Růži :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama