VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Bramborové noky (Gnocchi di patate)

9. února 2016 v 7:00 |  Bezmasà jìdla

Úvodem něco k výslovnosti - slyšela jsem různé verze a málokterá byla správná - "gnocchi" se čte ňoky.
Je to pokrm, který se dá jíst buď v jednoduché úpravě s máslem a šalvějí nebo s různými omáčkami, jako rajčatovou, houbovou, se sýrem, zeleninovým či masovým ragú - záleží jen na vás, protože "gnocchi" se velmi dobře přizpůsobí díky své jemné chuti. Jejich měkká konzistence a rýhování které slouží k zadržení omáčky z nich dělá pokrm který se jen rozplývá na jazyku ale je chuťově výrazný.
A teď když jsme se tak hezky seznámili, jdeme do toho!
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg brambor
250 - 300 gr hladké mouky
sůl
Na omáčku - klasickou rajčatovou:
Plechovka oloupaných rajčat (pelati) jen s malým množstvím jejich šťávy - eventuelně přidáte během vaření
nebo láhev neochuceného rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
půl menší cibule
peperoncino
bazalka (i zmrazená) nebo oregano
sůl, olivový olej
*******************************************************************************************************************************************
Brambory uvaříme ve slupce a zatímco se vaří, připravíme omáčku.
Cibuli nakrájíme na jemno a dáme lehce podusit na olej spolu se stroužkem česneku. Kdo nemá česnek příliš v lásce, může jej nechat vcelku a po osmahnutí vyjmout, olej se jen mírně ochutí a pokrm získá pouze česnekový nádech. Jinak jen nadrobno nasekejte nebo utřete, ale pozor, rád se připaluje a hořkne, proto jej přidejte později a osmahněte velmi krátce. Poté vlejte protlak nebo rajčata - ta dobře rozkouskujte a nechte povařit až jsou na kaši. Přidejte peperoncino, sůl a bylinky.Omáčka by neměla být moc řídká.
Horké brambory oloupejte a prolisujte lisem nebo dobře rozmačkejte. Rozhodně nepoužívejte mixér, jinak získáte hmotu zvící lepidla! Přidejte sůl a po částech zapracujte mouku. Množství mouky uvádím orientačně protože záleží na tom, jak jí brambory absorbují a každá kvalita je jiná. Vypracujte hladké těsto z kterého bude možné tvořit delší válečky o průměru asi 1 - 1,5 cm. Z nich pak odkrajujte malé kousky - nočky - které na prkénku mírně stisknete vidličkou a tím získáte typické rýhování italských "gnocchi".
Vhazujte po částech do vařící mírně osolené vody a jakmile vyplavou zas na povrch, jsou hotové. Trvá to krátce, 1-2 minuty. Vhoďte první várku do mísy, na jejíž dno jste dali trochu omáčky - buď klasickou jako ve výše uvedeném receptu nebo jinou podle vaší chuti. Stačí též dát máslo a parmezán nebo olej ve kterém jste krátce osmahli šalvěj. Noky polijte opět omáčkou, posypte parmezánem a vylovte další várku a tak dále až spotřebujete všechno.
S omáčkou opatrně, abyste noky neutopili, přidat se dá vždy. Hotové noky nemícháme ale jen protřeseme.Na talíři ještě posypeme parmezánem a pak už jen BUON APPETITO!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 9. února 2016 v 9:11 | Reagovat

Mňamka. Brambory máme moc rádi, jen je jich u nás momentálně ve sklepě nedostatek. Připomnělas mi, že je mám objednat a pak zkusím tvůj recept. Dnes jsou uhlířské těstoviny podle tvého receptu. Už se těším. Jsme doma jen dva, Aji je v Praze, tak bude i na zítra.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 9. února 2016 v 12:54 | Reagovat

Ahoj Boženko, to mě vždycky moc potěší když někdo napíše "vařila jsem podle tebe" :-)  :-) A taky jsi mi připomněla, že těstoviny po uhlířsku už jsem dlouho nedělala - hned napravím! :-D A dorou chuť!

3 Iva Iva | Web | 9. února 2016 v 20:45 | Reagovat

Růženko, určitě nočky udělám podle tebe. ;-) Dávám si je do pořadníku. :-D

4 Helena Helena | E-mail | Web | 9. února 2016 v 21:42 | Reagovat

Růženko, tohle někdy zkusím, jen né s brambor na salát, myslím, že se k tomu výborně hodí brambory moučné. Já jednou udělala bramborové knedlíky ze salátovek a byl to děs, tak jak píšeš i kvalitou se můžou lišit. Díky za recept. :-)  :-)

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:12 | Reagovat

Já tomu vždycky říkala jenom noky, ale je fakt, že pokud někdo v mém okolí měl vyslovit gnocchi, vždycky z toho vylezlo gnoči, což mi znělo trochu jako Nšoči  :D. Tak jsem zase chytřejší a můžu poučovat :-D.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:23 | Reagovat

[3]: Ivo, vidím že se inspirujeme navzájem :-D :-D

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:26 | Reagovat

[4]:Heli, přesně tak, brambory se musí používat moučné, jinak těsto "neváže". Brambory bývají někdy zrádné :-) Mouka se přisypává dokud se těsto nelepí.

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:30 | Reagovat

[5]:Ahoj Jani, já slyšela jak noči tak nochy - proto jsem to tam napsala aby bylo konečně jasno :-D  :-D To italské "cch" se čte vždycky jako "k".  Šiř osvětu :-) :-D

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. února 2016 v 9:44 | Reagovat

[8]: Budu! :-D

10 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 10. února 2016 v 17:27 | Reagovat

Přiznám se, že noky dělám, ale kupuji už hotové. Výborné jsou třeba s brynzou a osmaženou cibulkou nebo jenom se špenátem :-D  :-D

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2016 v 18:48 | Reagovat

[10]: Já je taky často koupím hotové i když udělat je není zas tak složité. Tady se špenát přidává rovnou do těsta  a vzniknou tak zelené noky. Jinak jsou dobré se vším, fantazii se meze nekladou :-D  :-)

12 Ježurka Ježurka | Web | 11. února 2016 v 13:37 | Reagovat

Růženko, to vypadá moc dobře! Noky jsem zatím sama doma nedělala, ale podle tvého receptu je určitě zkusím. Mňam, hned bych si dala to tvé papáníčko. :-)

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. února 2016 v 18:28 | Reagovat

[12]: Já jsem se jich ze začátku trochu bála - hlavně že se rozvaří. Na to je rada jako např.u ovocných knedlíků - vhodí se jeden na zkoušku. Když nevyplave ale utopí se , je potřeba přidat mouku :-) Pak už jsou dobré s čímkoliv :-)  :-)

14 Jitka Jitka | Web | 26. února 2016 v 15:53 | Reagovat

Ty nočky vypadají taky skvěle. Já bych si je jen pomastila máslem a posolila, možná posypala petrželkou. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama