VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Cantucci

2. února 2016 v 17:12 |  Cukrovi a drobné zákusky

Cantucci (v překladu znamená "růžky) jsou podle posledních statistik na třetím místě jako nejznámější italské sušenky ve světě. Jsou původem z Toskánska a právě jim bylo evropským parlamentem uděleno právo používat značku IGT což znamená "chráněné zeměpisné označení". Znamená to, že jedině sušenky (právě tak jako např.vína, rajčata, sýry a další typické italské výrobky) vyrobené v tom určitém kraji, v tomto případě Toskánsko mohou používat název Toskánské cantucci. Pokud je použije někdo jiný, jedná se o podvod. Asi jako plzeňské pivo se má dělat jen v Plzni atd. Dobře známe různé mozzarella cheese, Parmazan atd. Jsou to výrobky které s originálem mívají málo společného.
Sušenka se v italštině jmenuje "biscotto" což doslovně znamená "2x pečený" Co znamená "bis" jistě všichni znáte a "cotto" je pečený, nebo vařený. Jméno vděčí za svůj původ latinskému "panis biscotus" - chléb 2x pečený. Těsto bylo pečené a pak ještě jednou sušené v peci, aby ztratilo veškerou vlhkost a "biscotti" tak měly větší trvanlivost.
Cantucci jsou perfektním příkladem. Těsto s celými mandlemi se peče ve formě válečků které se pak nakrájí na kousky a dá znovu do trouby aby oschlo a ztvrdlo. Lze je pak uchovat delší dobu v plechové krabici.
Nebojte se, nepřijdete o zuby až je budete chroustat - maximálně vás postihne cirhoza Usmívající se
Tradice totiž vyžaduje, aby se pojídaly namočené do sladkého likérového vína, toskánského Vinsanta, což je v překladu Svaté víno které se používalo při mši.Původ se datuje až do 14.století kdy bylo používáno jako lék při epidemii moru - asi fungovalo proto dostalo název svaté.Mimo jiné toskánské Vinsanto je též držitelem ochranné známky.
Chutí připomíná naši Medovinu, ale s Cantucci vám budou chutnat i namáčené např. do sektu.
A teď když jsem vás doufám příjemně naladila a navnadila, samotný recept.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
200 gr cukru
150 gr celých mandlí
2 vejce
strouhaná kůra z 1 pomeranče a z 1 citronu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli, vanilka
*********************************************************************************************************************
Mandle můžete ale nemusíte oloupat. Lze je nechat všechny vcelku nebo část (asi 1/3) nasekat nahrubo. Smíchejte je s moukou, cukrem a ostatními suchými přísadami. Udělejte důlek a do něj dejte rozšlehaná vejce. Zadělejte těsto - trochu se lepí. Vytvořte válečky o průměru asi 3 cm a dejte na plech vyložený pečicím papírem dost daleko od sebe (viz foto) protože dost nabydou. Pečte na světlý odstín, pak nechte jen mírně vychladnout (jen tak, abyste je udrželi v ruce) a ještě na plechu nakrájejte na asi 1cm široké plátky. Dejte do vypnuté ale ještě teplé trouby dosušit asi 10 minut.Pokud je chcete přece jen měkčí k normálnímu zakousnutí tuto poslední fázi vynechte a pak je upečte na lehce zlatavý odstín,
Receptů pro domácí pečení existuje spousta na rozdíl od velice přísných průmyslových receptur. Můžete místo mandlí použít i kousky čokolády nebo lískové oříšky. Vychladlé uchovejte v plechové krabici, vydrží i několik týdnů - když se vám jí podaří dobře schovat!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 2. února 2016 v 18:47 | Reagovat

Ahoj Růženko, jsem ráda, že jsi nám připravila tenhle úžasný receptík. Myslím, že brzy vyzkouším :-)  :-)

2 Helena Helena | E-mail | Web | 2. února 2016 v 19:24 | Reagovat

Růženko, pečeš na kolik stupńů? 180? Něco takového se tady prodává, musím kouknout na název. :-) Vypadá to k zakousnutí. :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. února 2016 v 20:27 | Reagovat

[1]:Za vyzkoušení určitě stojí - pokud si pro ně nepřijedeš osobně! :-D  :-D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. února 2016 v 20:31 | Reagovat

[2]:Heli, ono záleží na troubě, ale tak 170 - 180. Je lepší je upéct do světla, hned to tam připíšu :-)protože pak se ještě dosušují, pokud chceš křupavé. Asi jsi je viděla, prodávají se všude, je to klasika :-)

5 dadainka dadainka | Web | 3. února 2016 v 4:41 | Reagovat

Hned bych ochutnala :-)

6 Janinka Janinka | E-mail | Web | 3. února 2016 v 6:31 | Reagovat

To byla skvělá exkurze do sušenkového světa, děkuji! :-)
Sušenky vypadají skvěle, trochu mi to připomíná naše Masarykovo cukroví, kam se dávají celé ořechy, ale těsto je naprosto odlišné.

7 Božena Božena | 3. února 2016 v 8:49 | Reagovat

Sušenky vypadají moc chutně. Až se rodina rozhodne, že bude zase jíst sladké, vyzkouším. Díky za procházku historií. 😍

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. února 2016 v 11:56 | Reagovat

[5]: Není problém je udělat, je to rychlovka :-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. února 2016 v 11:58 | Reagovat

[6]: :-) Masarykovo cukroví jsem dělala na vánoce a mělo veliký úspěch - zřejmě Italům taky něco připomínalo :-D Těsto je jiné, ale taky rychle hotové, postup téměř stejný. :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. února 2016 v 12:00 | Reagovat

[7]: Jsem ráda že se líbilo i povídání. Tady má skoro každé jídlo (to co se dědí z generace na generaci) nějakou historii :-)  :-)

11 Ježurka Ježurka | Web | 3. února 2016 v 17:43 | Reagovat

Jsem tak ráda, že i tebe, Růženko, mám v oblíbených, protože do Itálie jsme jezdili často, všichni jako Hujerovic dokud byla vnoučata malá a já ještě zvládala autobus a moc nám tam chutnalo. Řekla bych, že téměř vše, proto jsem ráda za ty tvoje podrobné návody s recepty. Díky! :-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. února 2016 v 19:48 | Reagovat

[11]:Tak to mě opravdu moc a moc těší co jsi napsala :-)  :-)  :-) Snažím se trochu objasnit italskou kuchyň která je jednoduchá ale musí se tam dát to pravé co tam patří, žádné "skoro jako" :-D Taky k tobě moc ráda chodím, máš takový pohodový blog a umíš všechno pěkně popsat :-)

13 Iva Iva | Web | 4. února 2016 v 21:19 | Reagovat

Růženko, sušenky vypadají náramně jedle. Určitě je vyzkouším. Líbí se mi i tvůj průvodní popis a seznámení s italskými recepty. :-D  ;-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. února 2016 v 14:28 | Reagovat

[13]: Sušenky jsou opravdu moc dobré - jinak by to asi nebyl takový "šlágr" :-D
Pokud to jde, snažím se u každého receptu napsat i jeho historii :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama