VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Šlehačkové rohlíčky

21. dubna 2016 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky

Šlehačkové těsto se velmi dobře zpracovává, vyvaluje, tvaruje a má všestranné použití. Není mastné jak by se z receptu zdálo (aspoň se mastně netváří a po upečení je povrch krásně suchý)) a mohu říct že jsem s ním byla velice spokojená. Patří do kategorie univerzálních těst protože ať jsem vyzkoušela sladkou nebo slanou náplň, nikdy nezklamalo a hodí se především na rohlíčky nebo šátečky, prostě cokoliv zabaleného.
Dokonce když jsem jich část zamrazila a pak nechala rozmrznout při pokojové teplotě, nikdo nic nepoznal Mrkající
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1/4 L šlehačky
250 gr másla nebo tuku (jako vždy dávám od každého něco)
1 vejce
větší špetka soli
400 gr hladké mouky
náplň podle chuti - sladká nebo slaná
vejce na potření
******************************************************************************************************************************************
Do mouky přidáme sůl a rozsekáme tuk. Pěkně promneme až se drolí. Do šlehačky rozkvedláme vejce a vypracujeme těsto. Dáme asi na půl hodinky do lednice a mezitím si připravíme náplně. Já použila na sladké rohlíčky tužší povidla a také tvarohovou náplň (klasika - utřený tvaroh s cukrem, trochu rozinek nebo čokoládových peciček) a slané jsem udělala část se šunkou a sýrem (typu eidam nebo jiný tvrdší sýr aby nevytékal - stejně trochu vyteče ale není na škodu :-)) a pak jsem smíchala zbytek rikoty se salsicciou (italská čerstvá klobása - můžete použít jiný druh uzeniny) a trochou strouhaného parmezánu.
Těsto vyndáme a rozdělíme na 4-5 dílů. Každý rozválíme na kolo a uděláme 8 dílků - trojúhelníků. Na širší konec dáme lžičku náplně, přehneme těsto a kolem náplně přitlačíme. Pak zarolujeme jako rohlíčky a těsto po stranách přitiskneme. Potřeme vejcem a slané rohlíčky můžeme posypat kmínem, sezamem, mákem nebo jiným "zrním" podle chuti. Sladké cukrujeme až po upečení.
Pečou se ve středně teplé troubě až zezlátnou.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Beallara Beallara | Web | 21. dubna 2016 v 7:26 | Reagovat

Už vím, co budu dělat na další rodinné oslavě...to je totiž přímo ideální na takové to zobání a ještě lepší je, že mohu použít obě formy, jak sladkou pro mlsaly, tak slanou pro popíjení :-)  :-)  :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. dubna 2016 v 15:55 | Reagovat

[1]: Taky mám nejraději univerzální těsta. Tohle se mi zdá ještě lepší než kynuté protože vydrží i pár dní a nezvlhne. I když většinou je snězené dříve než se to  dá ověřit! :-D

3 Alis Alis | Web | 21. dubna 2016 v 17:32 | Reagovat

Ahoj Růženko, podobné těsto znám, dělávali jsem z něj  trubičky a bylo fakt moc dobrý :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. dubna 2016 v 13:07 | Reagovat

[3]: Ahoj Alenko, to je dobrý nápad - trubičky :-) Příště vyzkouším a přijdu si pro radu čím je plnit :-)  :-D

5 Božena Božena | 22. dubna 2016 v 13:27 | Reagovat

Ty šikulko!!!! Rohlíčky znám, mám vyzkoušené na sladko a můžu jen chválit. Jsou lahodné. Moc zdravím, hezký víkend.

6 Alis Alis | Web | 23. dubna 2016 v 10:12 | Reagovat

[4]:Ahoj Růženko, plnily se bílkem šlehaným v páře.

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 12:50 | Reagovat

[5]:Taky vím ke komu si chodit pro recepty :-D Víkend deštivý po dlouhé době nezvyklého tepla :-?

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 12:52 | Reagovat

[6]: Díky za radu! :-)  :-)

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 13:14 | Reagovat

Úplně je před sebou vidím v ořechovém provedení, mňam! :-D
Podobné pečivo se u nás peče na vánoce, říká se mu šlehačkové cukroví, mám pocit, že to je něco na ten způsob.

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. dubna 2016 v 14:42 | Reagovat

[9]:Asi ano, původní recept byl s ořechovou náplní ale neměla jsem ořechy :-) Ale chuť je neutrální tak se hodí pro všechny náplně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama