VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Šlehačkové rohlíčky

21. dubna 2016 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky

Šlehačkové těsto se velmi dobře zpracovává, vyvaluje, tvaruje a má všestranné použití. Není mastné jak by se z receptu zdálo (aspoň se mastně netváří a po upečení je povrch krásně suchý)) a mohu říct že jsem s ním byla velice spokojená. Patří do kategorie univerzálních těst protože ať jsem vyzkoušela sladkou nebo slanou náplň, nikdy nezklamalo a hodí se především na rohlíčky nebo šátečky, prostě cokoliv zabaleného.
Dokonce když jsem jich část zamrazila a pak nechala rozmrznout při pokojové teplotě, nikdo nic nepoznal Mrkající
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1/4 L šlehačky
250 gr másla nebo tuku (jako vždy dávám od každého něco)
1 vejce
větší špetka soli
400 gr hladké mouky
náplň podle chuti - sladká nebo slaná
vejce na potření
******************************************************************************************************************************************
Do mouky přidáme sůl a rozsekáme tuk. Pěkně promneme až se drolí. Do šlehačky rozkvedláme vejce a vypracujeme těsto. Dáme asi na půl hodinky do lednice a mezitím si připravíme náplně. Já použila na sladké rohlíčky tužší povidla a také tvarohovou náplň (klasika - utřený tvaroh s cukrem, trochu rozinek nebo čokoládových peciček) a slané jsem udělala část se šunkou a sýrem (typu eidam nebo jiný tvrdší sýr aby nevytékal - stejně trochu vyteče ale není na škodu :-)) a pak jsem smíchala zbytek rikoty se salsicciou (italská čerstvá klobása - můžete použít jiný druh uzeniny) a trochou strouhaného parmezánu.
Těsto vyndáme a rozdělíme na 4-5 dílů. Každý rozválíme na kolo a uděláme 8 dílků - trojúhelníků. Na širší konec dáme lžičku náplně, přehneme těsto a kolem náplně přitlačíme. Pak zarolujeme jako rohlíčky a těsto po stranách přitiskneme. Potřeme vejcem a slané rohlíčky můžeme posypat kmínem, sezamem, mákem nebo jiným "zrním" podle chuti. Sladké cukrujeme až po upečení.
Pečou se ve středně teplé troubě až zezlátnou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beallara Beallara | Web | 21. dubna 2016 v 7:26 | Reagovat

Už vím, co budu dělat na další rodinné oslavě...to je totiž přímo ideální na takové to zobání a ještě lepší je, že mohu použít obě formy, jak sladkou pro mlsaly, tak slanou pro popíjení :-)  :-)  :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. dubna 2016 v 15:55 | Reagovat

[1]: Taky mám nejraději univerzální těsta. Tohle se mi zdá ještě lepší než kynuté protože vydrží i pár dní a nezvlhne. I když většinou je snězené dříve než se to  dá ověřit! :-D

3 Alis Alis | Web | 21. dubna 2016 v 17:32 | Reagovat

Ahoj Růženko, podobné těsto znám, dělávali jsem z něj  trubičky a bylo fakt moc dobrý :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. dubna 2016 v 13:07 | Reagovat

[3]: Ahoj Alenko, to je dobrý nápad - trubičky :-) Příště vyzkouším a přijdu si pro radu čím je plnit :-)  :-D

5 Božena Božena | 22. dubna 2016 v 13:27 | Reagovat

Ty šikulko!!!! Rohlíčky znám, mám vyzkoušené na sladko a můžu jen chválit. Jsou lahodné. Moc zdravím, hezký víkend.

6 Alis Alis | Web | 23. dubna 2016 v 10:12 | Reagovat

[4]:Ahoj Růženko, plnily se bílkem šlehaným v páře.

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 12:50 | Reagovat

[5]:Taky vím ke komu si chodit pro recepty :-D Víkend deštivý po dlouhé době nezvyklého tepla :-?

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 12:52 | Reagovat

[6]: Díky za radu! :-)  :-)

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 13:14 | Reagovat

Úplně je před sebou vidím v ořechovém provedení, mňam! :-D
Podobné pečivo se u nás peče na vánoce, říká se mu šlehačkové cukroví, mám pocit, že to je něco na ten způsob.

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. dubna 2016 v 14:42 | Reagovat

[9]:Asi ano, původní recept byl s ořechovou náplní ale neměla jsem ořechy :-) Ale chuť je neutrální tak se hodí pro všechny náplně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama