VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Sypaný švédský koláč

30. května 2016 v 6:00 |  Moučníky

Původně byl tento recept s jablky. Použila jsem jen způsob jak vypracovat těsto jinak je vše jinak - jablka nahradily jahody, místo krupice jsem dala celozrnnou mouku a přidala i trochu strouhaných mandlí. Výsledek nebyl vůbec špatný, koláč patří k těm co dobře "kloužou do krku" a dost rychle mizel.
Momentálně je jahodová sezóna, ale můžete použít jakékoliv ovoce.
Recept jsem našla v Hrníčkové kuchařce takže je vše měřeno na hrnky.
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky (původně byla krupice, dejte co máte doma)
2 lžíce strouhaných mandlí (máte-li doma, jinak lze vynechat)
1 hrnek pískového cukru - dávám o něco méně, taky záleží na sladkosti ovoce
1 prášek do pečiva
špetka soli
1/2 kostky másla (dávám rostlinný tuk a máslo)
šťáva z 1 citronu
500 gr jahod nebo jiného ovoce
*********************************************************************************************************************************************
Smícháme obě mouky s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme. Třetinu směsi vsypeme do tukem vymazané a moukou vysypané menší formy nebo pekáčku a poklademe polovinou rozkrájených jahod. Pozor aby nebyly moc zralé, koláč by příliš zvlhnul. Přidáme druhou třetinu směsi, navrch dáme zbytek jahod a přikryjeme poslední třetinou. Povrch koláče poklademe na plátky nakrájeným máslem a zvolna pečeme v troubě (zhruba 160°) až povrch hezky zezlátne - asi 45 minut.
Nechte prochladnout ve formě, pak opatrně nakrájejte na kostky a dejte na mísu . Nebo místo vymazávání použijte papír na pečení, koláč se bude lépe vyndávat. Většinou se ani nemusí cukrovat.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 30. května 2016 v 15:49 | Reagovat

Dozrávají jahůdky, léto je tady. Všechny koláče a zákusky s nimi jsou výborné. Receptík ukládám a při první příležitosti vyzkouším.

2 Alis Alis | Web | 30. května 2016 v 18:15 | Reagovat

Ahoj Růženko, jahodových receptíků není nikdy dost :) Recept se mi moc líbí!!!

3 Iva Iva | Web | 30. května 2016 v 22:07 | Reagovat

Dělám podobný koláč, vyzkouším i Tvůj recept. :-D  ;-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. května 2016 v 23:13 | Reagovat

[1]:Tady je jahodová sezona v plném proudu, mám je ráda na všechny způsoby :-)  :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. května 2016 v 23:18 | Reagovat

[2]: Mám jich pár v zásobě :-) Tady se dělá i rizoto s jahodami, ale zatím jsem nezkoušela ;-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. května 2016 v 23:19 | Reagovat

[3]: Zajdu si k tobě pro další inspiraci :-)  :-D Jahody jsou opravdu vděčné ovoce :-)

7 Ježurka Ježurka | Web | 1. června 2016 v 13:36 | Reagovat

Právě včas, Růženko! Vypadá to moc dobře, to bych mohla vyzkoušet! :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. června 2016 v 9:39 | Reagovat

Jahod je teď všude plno, i když u vás možná teprve dozrávají? Tady je všechno tak o měsíc dřív - mluvím o těch normálně rostlých ne o gumových z lednice co jsou celý rok ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama