VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Červen 2016

Piombino e Populonia

30. června 2016 v 23:45 Krásy Itálie
Město Piombino se nachází na západním pobřeží Itálie, v Toskánsku. Je to známý přistav odkud vyplouvají trajekty hlavně na blízký ostrov Elba. Má ale i jiné zajímavosti, jako například jedno z nejkrásnějších a nejzvláštnějších náměstí v Toskánsku, neřku-li v celé Itálii - Piazza Bovio, které se rozkládá přímo na útesu nad mořem, které je krásně čisté a jehož barvy přecházejí od tmavě modré po tyrkysovou až do smaragdové zeleni. Je z něj krásný výhled nejen na Elbu, ale při jasném počasí bez oparu jsou vidět i další ostrovy jako Gorgona,Giannutri,Giglio a dokonce i obrysy Korsiky.
Ve městě se nachází významné archeologické muzeum ve kterém můžete obdivovat spoustu zajímavých nálezů z doby, kdy oblast obývali Etruskové. Teprve při jeho prohlídce si uvědomíte jak vyspělá společnost to byla. Již 3 000 let před naším letopočtem těžili kov, dokázali vyrábět spoustu nářadí i šperků. Obzvláště šperky a keramika inspirují ještě dnes. Dokázali například vyrobit i sklo- nebylo ještě tak čiré jak je známe dnes, ale na tehdejší dobu to byl obdivuhodný vynález...
Nejvzácnějším nálezem umístěným v muzeu je stříbrná váza, nádherně tepaná,vylovená úplně náhodou piombinskými rybáři....Předpokládá se že pochází z konce IV. století.

Naše cesta bude pokračovat severním směrem podél pobřeží a zhruba po 12 km přijedeme k dalšímu krásnému místu - vesnici Populonia která se nachází na velikém zalesněném kopci nad nádherným zálivem Baratti.

Samotná vesnice je malá,dnes má jen 3 ulice ale kdo jí navšívil mi dá zajisté za pravdu že je to unikátní koncentrát
krásné přírody a archeologie. Z kopce pod vámi se rozléhá nekonečné, tmavě modré moře s malými loďkami rybářů a romantický záliv s plážemi, za vámi jsou archeologické vykopávky světového významu.

Populonia spolu se zálivem Baratti byla ve starověku jedním z 12 nejdůležitějších etruských a římských měst. Za svůj rozkvět vděčí i výhodné pozici u moře blízko ostrova Elba neboť se stala prakticky obchodním přístavem kam se dováželo vytěžené železo a jiné vzácné kovy a minerály. Největší slávu město zažilo kolem 6. století př.n.l. kdy mělo několik tisíc obyvatel, jednu akropoli, jedno velké pohřebiště (necropoli), přístavní a průmyslové čtvrtě a hradby kolem celého obvodu.Od 15. století mu vévodí antická tvrz založená panstvem z Piombina, rodinou Appiano.
Celé pobřeží od města Piombino až po město Livorno je nazýváno Pobřeží Etrusků (Costa degli Etruschi)

Právě těžba kovů umožnila že se pod nánosem jejich zbytků zachovaly etruské hrobky v blízkém archeologickém parku San Cerbone a ještě dnes se jimi cestičky nekropole blyští.Jeho význam je značný a světoznámý, jak jsme mohli soudit při jeho návštěvě podle skupin turistů opravdu ze všech koutů světa. Mohylové hrobky pocházejí z doby mezi 4. a 7. století před naším letopočtem.





Největší dojem na nás zanechalo Jeskynní pohřebiště (Necropoli delle grotte) s hrobkami vytesanými ve skále a rozprostírající se jako obrovský kráter pod námi. Průvodkyně vyzbrojená baterkou nás posléze zavedla před jednu hrobku vymalovanou antickými výjevy kupodivu poměrně zachovalými jak obrazově tak barevně. I to svědčí o tom, jak vyspělý národ to byl když dokázal vyrobit materiály které přežili tolik století.
V parku se nachází 8 významných hrobek, každá "pokřtěná" jménem jako např. Hrobka vozů, Hrob antických pohárů, Hrobka balzamátora apod.,některé z nich jsou impozantní, dosahující průměru až 20 metrů. Kromě těchto pojmenovaných se v areálu nachází dalších asi 50 hrobů.
První hrobka byla objevena v roce 1897 archeologem Isidoro Falchi.
Jak vidíte, Toskánsko není jen moře a velká, slavná města. Podobná místa jako Pobřeží Etrusků se určitě vyplatí navštívit. Prozatím naše návštěva do minulosti končí a přeji všem hezké léto a dovolenou!

Křupavý koláč s krémem a borůvkami (Torta scricciolata ai mirtilli)

25. června 2016 v 6:00 Moučníky
Torta scriciolata (čti "skričoláta" = skřípavá, vrzavá :-)) je velice chutný moučník kde se spojí nakyslá chuť borůvek se sladkým cukrářským krémem na křupavém křehkém těstě. Opravdu neodolatelná směs chutí!
Kromě jiného jí připravíte za krátkou dobu a postup je opravdu jednoduchý. Odměnou vám určitě budou žádosti o přídavek, nebo jak říkají v Itálii o "bis".
Pokud se vám nechce pouštět do cukrářského krému - což by byla škoda - (recept najdete ZDE můžete nahradit vanilkovým nebo mandlovým pudinkem ale časově je to zhruba stejně náročné a chuťový rozdíl je znát kromě toho, že krém i když se neroztéká, zůstane měkký a neztuhne jako pudink, tím pádem se během pečení dobře propojí se základním těstem, které je víceméně sypké.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
280 gr hladké mouky
50 gr kukuřičné, jemné mouky
60 gr strouhaných mandlí
110 gr třtinového cukru
100 gr studeného másla
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilka
špetka soli
cukrářský krém
čerstvé borůvky
strouhaná kůra z poloviny citronu
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme CUKRÁŘSKÝ KRÉM. Kulatou nebo čtverhrannou formu (průměr zhruba 22 - 24 cm) vyložíte pečícím papírem, který namočíte do studené vody a dobře vymačkáte - lépe se pak vytvaruje do formy. Do mixéru vložíte mandle a cukr a s krátkými přestávkami mixujete až získáte směs podobnou mouce. Přestávky v mixování jsou důležité, aby se neslepila. Pak přidáte kukuřičnou mouku a kousky másla které vyndáte z lednice na poslední chvíli a citronovou kůru-mixujete opět po chvilkách až je máslo rozdrolené asi na velikost hrášku. Potom přidáte celé vejce, promixujete a vysypete do mísy. Naposled vložíte mouku s prosátým práškem do pečiva. Vznikne moučná směs ale už nic jiného nepřidávejte, má to tak být.
Odeberte asi 5-6 lžic a dejte stranou. Zbytek vsypejte do formy a obrácenou lžící dobře upěchujte tak, aby vznikl i okraj, asi 1,5 cm vysoký.
Na základ dejte rovnoměrně cukrářský krém do kterého trochu vmáčknete borůvky a posypete odloženou směsí.
Dejte péct do předehřáté trouby na 180° asi 40 minut (čas i teplota jsou orientativní, řiďte se svou zkušeností).
Po upečení nechte úplně vychladnout, pak opatrně vyndejte na plochou mísu a pěkně pocukrujte. Dobrou chuť!

Omeletky z brambor a cukinek (Fritelle di zucchine e patate)

21. června 2016 v 6:00 Zeleninové pokrmy
Dnes si připravíme bezmasý pokrm - omeletky nebo chcete-li placičky z cukinek a brambor. Cukinek známe několik druhů, od úplně malinkých velkých jako prst až po větší zhruba jako salátová okurka. Pak existují i cukiny kulaté které se používají hlavně jako plněné. Veliké cukiny jsem po pravdě řečeno viděla jen v Čechách, tady používáme nejraději menší, světle zelené které jsou křehké za syrova a uvařené měkkoučké jako máslo, lahodné chuti. Cukiny jsou velmi vděčná zelenina právě díky tomu, že chutnají spíš neutrálně a dají se např. použít i jako nastavení masových náplní. Další časté využití je do polévek nebo jako příloha samotné či s jinými druhy zeleniny. Velmi chutná je frittata s cukinou, cuketové rizoto nebo plněné cukiny. Zkrátka takový žolík!
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 střední brambory
500 gr cukinek
1 - 2 stroužky česneku
2 vejce
50 gr strouhaného parmezánu
špetka prášku do pečiva (pro slané pečivo)
olivový olej
strouhanka
sůl a pepř
olej na smažení /nejlépe arašídový/
....tvrdší sýr typu Eidam - podle chuti
******************************************************************************************************************************************
Brambory dáme vařit ve slupce do měkka a dáme vychladnout.Mezitím nastrouháme cukiny na hrubším struhadle. Oloupeme česnek, rozmáčkneme naplocho nožem a dáme na větší pánev s olejem osmahnout aby se olej ochutil. Lépe se nám to podaří když pánev nakloníme a smažíme tak česnek v hlubší vrstvě. Jakmile zezlátne (nesmí zhnědnout jinak zhořkne), vyjmeme jej a vložíme nastrouhané cukiny. Dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut bez pokličky. Pak je necháme prochladnout.
Brambory oloupeme a propasírujeme mačkadlem na brambory do větší mísy, přidáme směs cukínek, rozšlehaná vejce, strouhaný parmezán, sůl a pepř a špetku kypřidla. Pokud máte, můžete přidat pár lístků máty natrhaných na drobno nebo sekanou petrželku. Jestli se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky a nechte odpočinout asi 15 minut. Pak tvoříte placičky nebo malé bochánky a obalíte ve strouhance. Do těsta můžete přidat i na malé kousky nakrájený tvrdší sýr. Smaží se v horkém arašídovém oleji. Usmažené vyndejte na mísu vyloženou savým papírem a podávejte nejlépe se zeleninovým salátem. Pokud jste spíš masožravci, nic vám nebrání vylepšit placičky nadrobno krájenou šunkou nebo mortadellou apod.
Poznámka: používám nejraději tento olej, protože snáší dobře vysoké teploty a nepřepálí se. Ještě lépe se smaží na oleji olivovém, ale kromě vysoké ceny (kvalitní olivový olej stojí kolem 10-12 euro za litr) zanechá pokrmům charakteristickou příchuť která každému nevyhovuje.
Pro dietáře vyložte plech pečicím papírem a na něj tvořte placičky které pak upečete v troubě. V tom případě přidejte do těsta lžíci olivového oleje.

Srnčí hřbet s ricottou a jahodami (Plumcake di ricotta con le fragole)

17. června 2016 v 15:31 Moučníky
Plumcake jak se nazývá v Itálii moučník pečený ve formě podobné našemu srnčímu hřbetu, je anglického původu. Jedná se o buchtu (cake) pečenou ve vyšší obdélníkové formě do které se původně přidávaly nakrájené sušené švestky (plum). Později se začalo přidávat i jiné ovoce nebo čokoládové pecky, ořechy apod. ale název se uchoval.
Dnes si připravíme plumcake z tvarohového těsta (používám ricottu), s přidáním celozrnné mouky a jahodami.
Originální recept byl bez tuku - pokud se vám zamlouvá tento způsob, dejte místo oleje 120 ml minerální vody.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 gr celozrnné mouky
100 gr hladké mouky
150 gr třtinového cukru (pokud nemáte, stačí bílý)
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
250 gr ricotty
100 ml rostlinného oleje (nebo 120 ml minerální vody)
větší špetka soli
vanilka
asi 400 gr jahod
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdřív si připravíme formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou. Oproti srnčímu hřbetu má forma na plumcake rovné dno. Pak smícháme obě mouky s práškem do pečiva, solí a vanilkou. Do větší mísy dáme ricottu, přisypeme cukr a šleháme až se cukr rozpustí a získáme hladký krém. Pak přidáme - jedno po druhém - vejce a dobře rozšleháme. Následovně přidáváme postupně směs mouky a po troškách i olej nebo vodu. Já zvolila těsto s olejem, takže nemohu říct jaká je ta lehčí verze, ale myslím že díky ricottě to na chuti zas tolik znát není. Asi 1/3 takto připraveného těsta jsem vlila do formy, položila na něj omyté a přepůlené jahody a zalila další vrstvou, pak opět jahody a nakonec poslední část těsta. Můžete je i nakrájet na kousky a přimíchat do těsta, předtím je ale vždy (a to u jakéhokoliv ovoce) mírně popráším moukou aby nepadaly ke dnu. Peče se při asi 165 - 170° asi 45 minut. Čas je orientativní, zkoušejte špejlí zda je plumcake propečený, protože těsto je dost vysoké. Alespoň u formy kterou používám já, možná že srnčí hřbet je nižší, po pravdě řečeno s ním nemám zkušenost. Upečený nechte mírně prochladnout a opatrně vyklopte.
Pocukrujte moučkovým cukrem a krájejte na plátky.



Květák s rajčaty (Cavolfiore al pomodoro)

13. června 2016 v 16:34 Zeleninové pokrmy
Dnes si připravíme jednoduchý a chutný zeleninový pokrm - květák s rajčaty. Musím říct že i když květák nebyl u mě příliš oblíbený, tak v této úpravě ho jím velice ráda. Typickou chuť trochu změní rajská jablíčka (nebo protlak) a když přidáte špetku peperončína máte skvělou přílohu nebo samostatné jídlo. Není k zahození fakt, že květák obsahuje velice málo kalorií a tímto způsobem jich mnoho navíc nezíská.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE.
1 květák
1 menší cibule
1 stroužek česneku
plechovka drcených rajčat (asi 400 gr)
nebo rajský neochucený protlak
olej - nejlépe olivový
sůl nebo trochu zeleninové kostky pro vývar
peperončíno podle chuti
**********************************************************************************************************************************************
Květák rozebereme a odřízneme košťál. Prakticky by nám měly zůstat jen "květy" t.j. malé růžičky s měkkými částmi. Na oleji v širším kastrolu mírně podusíme nadrobno krájenou cibulku s česnekem - nesmí zhnědnout!
Pokud nemáte česnek příliš rádi, můžete ho jen naplocho rozmáčknout nožem a mírně osmahnout, pak vyjmout. Olej tak získá jen slabý česnekový nádech. Na cibulový základ vložte rozebraný a omytý květák, zamíchejte a přidejte rajčata. Ochuťte solí nebo kouskem zeleninové kostky a nechte dusit nejdříve odkryté a pak pod pokličkou asi půl až třičtvrtě hodiny. V případě potřeby podlijte trochou teplé vody. Ke konci přidejte mleté peperončíno nebo pepř. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo jako samostatný pokrm s čerstvým chlebem.

Rösti

3. června 2016 v 22:01 Bezmasà jìdla

Dnešní recept je švýcarského původu a v Itálii se s ním setkáte hlavně v oblasti Tyrolska Alto Adige jehož kuchyně je švýcarskou, německou i rakouskou hodně ovlivněna. Jedná se o obdobu našich bramboráků ale příprava je o něco jednodušší a jsou méně kořeněné. Dělají se buď vcelku a pak krájí na na díly nebo čtverce anebo právě jako naše bramboráky na malé pánvičce.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
600 gr brambor
1 menší cibule
sůl a pepř
Olej, nejlépe olivový nebo sádlo na vymaštění pánve
*****************************************************************************************************************************************
Zvolila jsem základní, nejjednodušší variantu, ale pro mlsné jazýčky lze přidat pokrájenou šunku, slaninu, pancettu apod.
Brambory se používají buď syrové - v tom případě je musíte po nastrouhání dát na síto, nechat dobře okapat a vymačkat - nebo napůl vařené ve slupce (vaříme asi 15 - 20 minut, musí zůstat tuhé) a vychladlé, nejlépe přes noc - pokud nezapomenu, dávám přednost tomuto postupu. V každém případě se pak oloupané nastrouhají na struhadle na hrubé nudličky, smíchají s nadrobno krájenou cibulí a ochutí solí a pepřem. Do syrových brambor můžete přidat i lžíci mouky aby nasákla přebytečnou vlhkost. Pak vymažete pánev malým množstvím oleje nebo sádlem - přiznávám že používám sádlo, přeci jen udělá lepší kůrčičku. Když je pánev rozehřátá, dáte bramborovou směs do pánve a obrácenou lžící rozetřete a hlavně pěkně umačkáte po celé ploše. Opékáte až se zespodu hezky upeče (asi 5 - 10 minut) a během pečení občas přimáčknete lžící ke dnu.Pak opečete i na druhé straně - pomáhám si talířem nebo pokličkou na kterou rösti sesunete a obrátíte.
Existují různé varianty - už zmíněné s uzeninou nebo s nastrouhanou cukinou případně se sýrem - záleží na vaší chuti a spíži. Někdo přidává i trochu koření nebo sekaný rozmarýn.
Podávejte horké.