VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Křupavý koláč s krémem a borůvkami (Torta scricciolata ai mirtilli)

25. června 2016 v 6:00 |  Moučníky
Torta scriciolata (čti "skričoláta" = skřípavá, vrzavá :-)) je velice chutný moučník kde se spojí nakyslá chuť borůvek se sladkým cukrářským krémem na křupavém křehkém těstě. Opravdu neodolatelná směs chutí!
Kromě jiného jí připravíte za krátkou dobu a postup je opravdu jednoduchý. Odměnou vám určitě budou žádosti o přídavek, nebo jak říkají v Itálii o "bis".
Pokud se vám nechce pouštět do cukrářského krému - což by byla škoda - (recept najdete ZDE můžete nahradit vanilkovým nebo mandlovým pudinkem ale časově je to zhruba stejně náročné a chuťový rozdíl je znát kromě toho, že krém i když se neroztéká, zůstane měkký a neztuhne jako pudink, tím pádem se během pečení dobře propojí se základním těstem, které je víceméně sypké.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
280 gr hladké mouky
50 gr kukuřičné, jemné mouky
60 gr strouhaných mandlí
110 gr třtinového cukru
100 gr studeného másla
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilka
špetka soli
cukrářský krém
čerstvé borůvky
strouhaná kůra z poloviny citronu
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme CUKRÁŘSKÝ KRÉM. Kulatou nebo čtverhrannou formu (průměr zhruba 22 - 24 cm) vyložíte pečícím papírem, který namočíte do studené vody a dobře vymačkáte - lépe se pak vytvaruje do formy. Do mixéru vložíte mandle a cukr a s krátkými přestávkami mixujete až získáte směs podobnou mouce. Přestávky v mixování jsou důležité, aby se neslepila. Pak přidáte kukuřičnou mouku a kousky másla které vyndáte z lednice na poslední chvíli a citronovou kůru-mixujete opět po chvilkách až je máslo rozdrolené asi na velikost hrášku. Potom přidáte celé vejce, promixujete a vysypete do mísy. Naposled vložíte mouku s prosátým práškem do pečiva. Vznikne moučná směs ale už nic jiného nepřidávejte, má to tak být.
Odeberte asi 5-6 lžic a dejte stranou. Zbytek vsypejte do formy a obrácenou lžící dobře upěchujte tak, aby vznikl i okraj, asi 1,5 cm vysoký.
Na základ dejte rovnoměrně cukrářský krém do kterého trochu vmáčknete borůvky a posypete odloženou směsí.
Dejte péct do předehřáté trouby na 180° asi 40 minut (čas i teplota jsou orientativní, řiďte se svou zkušeností).
Po upečení nechte úplně vychladnout, pak opatrně vyndejte na plochou mísu a pěkně pocukrujte. Dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 25. června 2016 v 6:52 | Reagovat

Taková dobrota hned po probuzení. Dala bych si kousek na snídani. Borůvky miluju, koláček musí být úúúžasný.

2 Alis Alis | Web | 25. června 2016 v 10:06 | Reagovat

Ahoj Růženko, koláč vypadá naprosto luxusně :-)  :-)  :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. června 2016 v 14:28 | Reagovat

[1]:Borůvky mám taky moc ráda, tady je musím bohužel kupovat :-( Tyhle jsme koupili na výletě v kopcích :-)  :-) a nezklamaly :-))Jinak předražené až hanba! 8-O

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. června 2016 v 14:29 | Reagovat

[2]:Musím říct že byl dobrý, přitom jednoduchý na přípravu - takové mám nejraději! :-D  :-)

5 Ježurka Ježurka | Web | 26. června 2016 v 18:02 | Reagovat

No, u nás už se borůvky prodávají, něco s nimi určitě udělám a toto vypadá moooc dobře! :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. června 2016 v 23:30 | Reagovat

[5]: Tady se prodávají tzv. kanadské borůvky, jsou velké skoro jak třešně :-) :-D Nejsou špatné ale ty místní, ručně trhané jsou o hodně lepší! :-D

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2016 v 22:37 | Reagovat

To mi nedělej, takový koláč musí být výborný. Lívan s borůvkami nebo jiným bobulovým ovocem jsme pekli, ale mandle tam nebyly. Toto bych měla vyzkoušet, jen ty borůvky sehnat. ;-)

8 beallara beallara | Web | 28. června 2016 v 8:54 | Reagovat

Ach bože, to je zase masáž...nejenže to vypadá skvěle, ale musí to i skvěle chutnat...jdu dělat cukety...na jihu jsem se potápěla ve zmrzlině :-!  :-!

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 28. června 2016 v 17:24 | Reagovat

To vypadá náramně jedle, připomíná mi to borůvkový koláč, který dělá moje maminka, jen ten její je kynutý a tak tolik neskřípe :-D.

10 tetkapernikarka tetkapernikarka | 28. června 2016 v 18:21 | Reagovat

Růži,ten musí být výborný !MŃAM :-)  :-)  :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. června 2016 v 21:40 | Reagovat

[7]: Ahoj Růži, ono by se to dalo dělat i s jiným ovocem, ale ty borůvky mi tam sednou nejvíc. Ještě nerostou? :-)  :-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. června 2016 v 21:42 | Reagovat

[8]: :-D  :-D To znám! :-) Byla jsem u moře 2 dny a taky už byly cuketky :-)  :-)
Ale že je ta zmrzlina skvělá, co? :-D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. června 2016 v 21:43 | Reagovat

[9]: :-D Kynutý je taky výborný, pamatuju si z dětství, tenkrát se dělala většinou jen klasika :-) Tady by ho jedli jen dokud je čerstvý a pak už ne a to by byla škoda ;-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. června 2016 v 21:45 | Reagovat

[10]:Dobrý byl, ale myslím že teď chvíli nic péct nebudu 8-) Mám spadeno na ten tvůj pohár :-)  :-)

15 beallara beallara | Web | 30. června 2016 v 7:26 | Reagovat

[12]:Co skvělá...bezkonkurenční...chodíme do malého rodinného podniku s dlouholetou tradicí, vede ho tatínek a na krámě obsluhují bráchové - dvojčata...zmrzlinu mají domácí , 22druhů a já jsem letos ujížděla na rafaelu :-P  :-P  :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama