VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Květák s rajčaty (Cavolfiore al pomodoro)

13. června 2016 v 16:34 |  Zeleninové pokrmy
Dnes si připravíme jednoduchý a chutný zeleninový pokrm - květák s rajčaty. Musím říct že i když květák nebyl u mě příliš oblíbený, tak v této úpravě ho jím velice ráda. Typickou chuť trochu změní rajská jablíčka (nebo protlak) a když přidáte špetku peperončína máte skvělou přílohu nebo samostatné jídlo. Není k zahození fakt, že květák obsahuje velice málo kalorií a tímto způsobem jich mnoho navíc nezíská.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE.
1 květák
1 menší cibule
1 stroužek česneku
plechovka drcených rajčat (asi 400 gr)
nebo rajský neochucený protlak
olej - nejlépe olivový
sůl nebo trochu zeleninové kostky pro vývar
peperončíno podle chuti
**********************************************************************************************************************************************
Květák rozebereme a odřízneme košťál. Prakticky by nám měly zůstat jen "květy" t.j. malé růžičky s měkkými částmi. Na oleji v širším kastrolu mírně podusíme nadrobno krájenou cibulku s česnekem - nesmí zhnědnout!
Pokud nemáte česnek příliš rádi, můžete ho jen naplocho rozmáčknout nožem a mírně osmahnout, pak vyjmout. Olej tak získá jen slabý česnekový nádech. Na cibulový základ vložte rozebraný a omytý květák, zamíchejte a přidejte rajčata. Ochuťte solí nebo kouskem zeleninové kostky a nechte dusit nejdříve odkryté a pak pod pokličkou asi půl až třičtvrtě hodiny. V případě potřeby podlijte trochou teplé vody. Ke konci přidejte mleté peperončíno nebo pepř. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo jako samostatný pokrm s čerstvým chlebem.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 13. června 2016 v 18:46 | Reagovat

Ahoj Růženko, tohle je příjemná  květáková změna. Já dělám květák nejčastěji na řízek :)

2 Božena Božena | 13. června 2016 v 20:27 | Reagovat

Nejsem moc vybíravá, ale dušený květák nemusím. Myslím si, že bych se ani rodině moc nezavděčila. No jóóó, není nad smažený květáček s novýma brambůrkama. Dietní to ale je, to zas jo.

3 beallara beallara | Web | 14. června 2016 v 6:41 | Reagovat

Tak za tento recept ti vyšvihnu pochvalu a velký dík, jen co se vrátím z jihu, jdu do toho.
Je to vynikající kombinace,navíc květák miluju :-P

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. června 2016 v 19:31 | Reagovat

[1]: Smažený květák je taky moc dobrý, třeba i s tatarkou :-))jen se to nesmí přehnat :-D

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. června 2016 v 19:33 | Reagovat

[2]:Jo smaženého květáčku se ti zachtělo? :-D Nevím, nevím :-)  :-) :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. června 2016 v 19:39 | Reagovat

[3]:Konečně někdo kdo miluje květák! :-D  :-D tahle úprava navíc rozhodně neublíží a taky má málo kalorií což není k zahození ;-)  :-)

7 Jana Jana | Web | 15. června 2016 v 12:48 | Reagovat

Růženko, vypadá to báječně :-)
Květák máme rádi, tak určitě vyzkouším ;-)

8 Radka Radka | Web | 15. června 2016 v 21:11 | Reagovat

Takto upravenému květáku jsme doma říkávali "římský květák". Moc dobré :-)

9 Hanako Hanako | 15. června 2016 v 21:31 | Reagovat

Ruženko, dlouho sleduji tvůj blog a zajímavé předpisy.Jídla doporučuji také dceři, hodně vaří zeleninu. Tento květák ráda zkusím, smažený nevyhledávám a český alá mozeček nemám ráda. Přeji pěkné léto. :-)  :-) :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. června 2016 v 16:30 | Reagovat

[7]:Budu ráda když vyzkoušíš, je to jednoduché a lehké jídlo :-)  :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. června 2016 v 16:32 | Reagovat

[8]: To jsem ani nevěděla že vařím po římsku :-) A už vůbec ne že je recept známý i u nás :-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. června 2016 v 16:35 | Reagovat

[9]: Tak to mě opravdu moc těší, že moje vaření je užitečné :-)  :-) Taky přeji hezké léto,tady prozatím nic moc 8-)

13 Ježurka Ježurka | Web | 17. června 2016 v 15:15 | Reagovat

Růženko, tohle bych taky mohla. Já osobně květák miluji, je fakt, že nejvíc taky smažený, ale nebráním se změnám. Jen nevím, co na to manžel. Toho všechno moc nadýmá. :-P

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. června 2016 v 15:42 | Reagovat

[13]:Tak to by možná stačilo jej trochu ovařit - stačí 5 minut -  vodu pak vylít a teprve pak upravit podle receptu. Dělám to se zelím když připravuji minestrone a funguje to! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama