VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Omeletky z brambor a cukinek (Fritelle di zucchine e patate)

21. června 2016 v 6:00 |  Zeleninové pokrmy
Dnes si připravíme bezmasý pokrm - omeletky nebo chcete-li placičky z cukinek a brambor. Cukinek známe několik druhů, od úplně malinkých velkých jako prst až po větší zhruba jako salátová okurka. Pak existují i cukiny kulaté které se používají hlavně jako plněné. Veliké cukiny jsem po pravdě řečeno viděla jen v Čechách, tady používáme nejraději menší, světle zelené které jsou křehké za syrova a uvařené měkkoučké jako máslo, lahodné chuti. Cukiny jsou velmi vděčná zelenina právě díky tomu, že chutnají spíš neutrálně a dají se např. použít i jako nastavení masových náplní. Další časté využití je do polévek nebo jako příloha samotné či s jinými druhy zeleniny. Velmi chutná je frittata s cukinou, cuketové rizoto nebo plněné cukiny. Zkrátka takový žolík!
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 střední brambory
500 gr cukinek
1 - 2 stroužky česneku
2 vejce
50 gr strouhaného parmezánu
špetka prášku do pečiva (pro slané pečivo)
olivový olej
strouhanka
sůl a pepř
olej na smažení /nejlépe arašídový/
....tvrdší sýr typu Eidam - podle chuti
******************************************************************************************************************************************
Brambory dáme vařit ve slupce do měkka a dáme vychladnout.Mezitím nastrouháme cukiny na hrubším struhadle. Oloupeme česnek, rozmáčkneme naplocho nožem a dáme na větší pánev s olejem osmahnout aby se olej ochutil. Lépe se nám to podaří když pánev nakloníme a smažíme tak česnek v hlubší vrstvě. Jakmile zezlátne (nesmí zhnědnout jinak zhořkne), vyjmeme jej a vložíme nastrouhané cukiny. Dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut bez pokličky. Pak je necháme prochladnout.
Brambory oloupeme a propasírujeme mačkadlem na brambory do větší mísy, přidáme směs cukínek, rozšlehaná vejce, strouhaný parmezán, sůl a pepř a špetku kypřidla. Pokud máte, můžete přidat pár lístků máty natrhaných na drobno nebo sekanou petrželku. Jestli se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky a nechte odpočinout asi 15 minut. Pak tvoříte placičky nebo malé bochánky a obalíte ve strouhance. Do těsta můžete přidat i na malé kousky nakrájený tvrdší sýr. Smaží se v horkém arašídovém oleji. Usmažené vyndejte na mísu vyloženou savým papírem a podávejte nejlépe se zeleninovým salátem. Pokud jste spíš masožravci, nic vám nebrání vylepšit placičky nadrobno krájenou šunkou nebo mortadellou apod.
Poznámka: používám nejraději tento olej, protože snáší dobře vysoké teploty a nepřepálí se. Ještě lépe se smaží na oleji olivovém, ale kromě vysoké ceny (kvalitní olivový olej stojí kolem 10-12 euro za litr) zanechá pokrmům charakteristickou příchuť která každému nevyhovuje.
Pro dietáře vyložte plech pečicím papírem a na něj tvořte placičky které pak upečete v troubě. V tom případě přidejte do těsta lžíci olivového oleje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 21. června 2016 v 6:59 | Reagovat

Omeletky z cukín znám, jen jim říkáme placičky. Tvé určitě vyzkoušíme, protože jsem je zatím dělala bez brambor. Jsou moc dobré i z vařeného květáku. Smažím na domácím sádlo, to se prý nepřepálí jako olej. Arašídový olej jsem ještě neviděla, spíš jsem ho nehledala a asi u nás bude stát, jako u vás olivový. 🌞

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. června 2016 v 8:11 | Reagovat

[1]:Boženko, ty jsi ale ranní ptáče :-) Ono to jsou spíš placičky, dělám je malé, brambory je taky je trochu zahustí. Od zítřka se myslím budou dělat  hlavně saláty,prý nastane vedro 8-)

3 Hanako Hanako | 21. června 2016 v 15:26 | Reagovat

Zkusím ty bez smažení, cukety se u nás daří, vymýšlíme různé předpisy. Č e s k ý řepkový olej je také kvalitní, bez příchuti a škodlivé kyseliny erukové, doporučuje se na smažení i na místo olivového oleje. :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. června 2016 v 22:44 | Reagovat

Na řepkový olej jsem slyšela chválu i tady i když není moc rozšířený :-) Jak ho někde objevím, vyzkouším! :-)  :-)

5 Iva Iva | Web | 22. června 2016 v 17:11 | Reagovat

Růženko, tyto placičky vyzkouším, až budu mít cukety. Já dělám ze syrových cuket+ brambor placičky -  bramboráčky. :-D ;-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. června 2016 v 20:37 | Reagovat

[5]:Dají se z toho udělat i cuketové bramboráky, stačí přidat koření, taky jsem experimentovala :-)  :-)

7 Ježurka Ježurka | E-mail | Web | 23. června 2016 v 13:42 | Reagovat

Cukety máme také moc rádi, dělala jsem bramboráčky s cuketami a taky dobrý, ten tvůj recept ale vypadá také skvěle. Určitě by mi chutnal s tím sýrem, budu muset vyzkoušet. Jo a z cuket mj. má manžel nejraději zelí. :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. června 2016 v 16:09 | Reagovat

[7]: Tak zelí z cuket zas neznám já :-)
Připravuje se jako normální dušené zelí? :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 23. června 2016 v 16:42 | Reagovat

[8]: Růženko, to je hodně rychle hotové. Dám si dělat cibulku a na ni na hrubo nastrouhané zelí, normálně ochutím a dusím tak 5 - 7 minut, pak zahustím a přidám ocet. A je hotovo. Manžel ho miluje, jen s bramborem a něco k tomu, to prý ani moc nemusí mít.

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. června 2016 v 19:23 | Reagovat

[9]: Díky :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama