VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Rösti

3. června 2016 v 22:01 |  Bezmasà jìdla

Dnešní recept je švýcarského původu a v Itálii se s ním setkáte hlavně v oblasti Tyrolska Alto Adige jehož kuchyně je švýcarskou, německou i rakouskou hodně ovlivněna. Jedná se o obdobu našich bramboráků ale příprava je o něco jednodušší a jsou méně kořeněné. Dělají se buď vcelku a pak krájí na na díly nebo čtverce anebo právě jako naše bramboráky na malé pánvičce.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
600 gr brambor
1 menší cibule
sůl a pepř
Olej, nejlépe olivový nebo sádlo na vymaštění pánve
*****************************************************************************************************************************************
Zvolila jsem základní, nejjednodušší variantu, ale pro mlsné jazýčky lze přidat pokrájenou šunku, slaninu, pancettu apod.
Brambory se používají buď syrové - v tom případě je musíte po nastrouhání dát na síto, nechat dobře okapat a vymačkat - nebo napůl vařené ve slupce (vaříme asi 15 - 20 minut, musí zůstat tuhé) a vychladlé, nejlépe přes noc - pokud nezapomenu, dávám přednost tomuto postupu. V každém případě se pak oloupané nastrouhají na struhadle na hrubé nudličky, smíchají s nadrobno krájenou cibulí a ochutí solí a pepřem. Do syrových brambor můžete přidat i lžíci mouky aby nasákla přebytečnou vlhkost. Pak vymažete pánev malým množstvím oleje nebo sádlem - přiznávám že používám sádlo, přeci jen udělá lepší kůrčičku. Když je pánev rozehřátá, dáte bramborovou směs do pánve a obrácenou lžící rozetřete a hlavně pěkně umačkáte po celé ploše. Opékáte až se zespodu hezky upeče (asi 5 - 10 minut) a během pečení občas přimáčknete lžící ke dnu.Pak opečete i na druhé straně - pomáhám si talířem nebo pokličkou na kterou rösti sesunete a obrátíte.
Existují různé varianty - už zmíněné s uzeninou nebo s nastrouhanou cukinou případně se sýrem - záleží na vaší chuti a spíži. Někdo přidává i trochu koření nebo sekaný rozmarýn.
Podávejte horké.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 4. června 2016 v 14:11 | Reagovat

Ahoj Růženko, rosti znám a jsou opravdu moc dobré!!!

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. června 2016 v 10:00 | Reagovat

[1]:Jsou opravdu chutné, nikdy nezbyde ani drobeček :-D  :-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. června 2016 v 23:12 | Reagovat

Na sádle se lépe opéká a pokud je to z vařených brambor, je to rychlejší. Takže bez vajíčka? Já dávám do bramboráků vejce a majoránku, česnek. Cibuli máme rádi, tak rosti zkusím.

4 beallara beallara | Web | 6. června 2016 v 7:49 | Reagovat

V minulém životě jsem byla rozhodně prasetem, protože brambory miluji ze všech příloh nejvíc, doslova bych se jich mohla " užrat"...tudíž recept pro mě z nejmilejších :-P  :-P

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. června 2016 v 14:24 | Reagovat

[3]:Ahoj Růži, je to bez vajec, tak trochu lehčí než bramborák. Ale koření tam můžeš přidat, taky někdy neodolám :-)  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. června 2016 v 14:27 | Reagovat

[4]: :-D  :-D Tady bramborových jídel moc není, taky že jsem si vypůjčila od Švýcarů :-) Na severu Itálie je to trochu jinak, kuchyně se podobá i té naší. Někdy jsem udělala i bramborové placky a moc chutnaly :-)  ;-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. června 2016 v 16:04 | Reagovat

[6]: Ruzenko, zkus dušené  brambory. Nejlepší jsou z nových brambor, ale i ze starých.
Olouoané brambory nakrájíme na slabší plátky. Na troše sádla nebo másla zpěníme nakrájenou cibuli, kterou jsme posypali mletou červenou paprikou a jen ihned zamíchali(aby nezhořkla) a  přidali plátky brambor. Pak jen tak žufánek vody, trochu podlejeme a mícháme do změknutí a odpaření vody. Pokud se trochu připečou nevadí, přidá to na chuti. Pak už nemusíme ničím mastit a hodí se ke všem masům vařeným, smaženým. Máme je rádi i s podmáslím nebo mlékem. Já jiím říkám gulášové brambory a děcka červené brambory. Mám to od své tchyně-Maďarky. :-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. června 2016 v 16:30 | Reagovat

[7]:Samozřejmě brambory osolíme, můžeme dát i trochu kmínu- lépe drceného.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. června 2016 v 19:42 | Reagovat

[7]:Díky Růži, určitě udělám a s dovolením dám na blog s odkazem na tebe :-) Zdá se mi to velice chutné :-)
Tady dělají něco podobného, ale s česnekem a petrželí, pak dusit s trochou vývaru, říká se tomu sedlácké brambory :-)

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. června 2016 v 20:42 | Reagovat

[9]: Klidně, maminka krájela brambory na poměrně slabé plátky, že se to rychleji udusí. Jsou takové jako mačkané, cibule a paprika jim dávají výbornou chuť. Když se k tomu uvaří slepice s kousky hovězího masa jako polévka a udělá vaječná nádivka a okurkový salát se smetanou- parádní jídlo, které nám babička dělávala na dovolené na Slovensku. To vařené maso se dalo na talíř,  vedle kousky nádivky a v míse ty brambory, ach jo. Také to doma občas vařím a na každé rodinné oslavě musí být ta nyní už "moje" nádivka.

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. června 2016 v 8:32 | Reagovat

[10]: Ty mi ale děláš chutě! :-)  :-) Taková jídla jsou nejlepší, žádné podivné ingredience. Dnes se moc vylepšuje, experimentuje - aspoň na můj vkus. Italové se spíš drží svých tradic (a proto se to většinou dá jíst :-D  :-D

12 Božena Božena | 7. června 2016 v 9:02 | Reagovat

No holky, vy mi ale děláte chuťě. Momentálně na tyto dobroty budu muset zapomenout. V neděli při courání Prahou jsme narazily s dcerou na akci, kde mimo jiné jedna zdravotní pojišťovna kontrolovala na přístroji, jak na tom jednotlivci jsou ze zásobou svalů, tuku, atd. Můj výsledek- horor. Doktor mi řekl, že pokud chci ještě pár let poskakovat po této zemi, nutně!!!musim změnit svůj styl života. Takže tato a jí podobné dobroty, musí být pro mě tabu.😰 Jednoduše, chtěla bych ještě pár let vydržet.🍆🍐🍎🌶🍒

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. června 2016 v 9:46 | Reagovat

Budeš muset přejít na středozemní dietu :-) I když dneska se jim do ní loudí kdejaký nešvar, pořád je ta nejzdravější a nejméně protivná :-D Dokonce se DOPORUČUJE denně sklenka červeného vína!:-D

14 Božena Božena | 7. června 2016 v 10:37 | Reagovat

[13]: Netuším, co je to středozemní dieta. U mě jde spíš o detox. Po všech nemocech a oblíbených lécích pánů doktorů dostala zabrat játra a ledviny. Pokud zmizí i pár kilo, vůbec se nebudu zlobit. Já mám oblíbenou ketonovou dietu, ale lékaři ji nesnáší. Teď potřebuji SCD dietu a musím vydržet. Alkohol, už dávno tomu, nesnesu ani  v množství náprstku na šití. 🌞

15 Iva Iva | Web | 7. června 2016 v 11:11 | Reagovat

Růženko, resti znám, dělám je ze syrových brambor. Mám je na blogu k plněné panence, ale nemám ještě v přílohách. ;-)Zkusím ty tvoje z povařených brambor, asi se budou lépe dělat. :-D  ;-)

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. června 2016 v 20:46 | Reagovat

[14]:Já zas neznám ketonovou dietu ale mrknu se na to :-) Středozemní není ani tak dieta v pravém slova smyslu, nic se neváží, ale dává se přednost zelenině a ovoci, luštěninám, rybám, olivovému oleji, maso s mírou, těstoviny a všechno vařené narychlo a jednoduše. Prostě jak se jí ve středomoří (třeba v Itálii :-D I když i sem už dorážejí zlozvyky 8-O

17 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. června 2016 v 20:47 | Reagovat

[15]: Ivo, z těch povařených vyjdou podle mě lépe. Ono záleží hodně na druhu brambor a ze syrových se to někdy dobře nepropeklo. :-)  :-) Mrknu se i na ty tvoje :-)  :-D

18 Ježurka Ježurka | Web | 11. června 2016 v 14:31 | Reagovat

Tak jsem si polkla, samé dobrůtky jsem si zde četla a určitě musím něco vyzkoušet, nebo všechno, uvidíme. :-)

19 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. června 2016 v 12:15 | Reagovat

[18]: :-D Díky za milý komentář! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama