VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Srnčí hřbet s ricottou a jahodami (Plumcake di ricotta con le fragole)

17. června 2016 v 15:31 |  Moučníky
Plumcake jak se nazývá v Itálii moučník pečený ve formě podobné našemu srnčímu hřbetu, je anglického původu. Jedná se o buchtu (cake) pečenou ve vyšší obdélníkové formě do které se původně přidávaly nakrájené sušené švestky (plum). Později se začalo přidávat i jiné ovoce nebo čokoládové pecky, ořechy apod. ale název se uchoval.
Dnes si připravíme plumcake z tvarohového těsta (používám ricottu), s přidáním celozrnné mouky a jahodami.
Originální recept byl bez tuku - pokud se vám zamlouvá tento způsob, dejte místo oleje 120 ml minerální vody.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 gr celozrnné mouky
100 gr hladké mouky
150 gr třtinového cukru (pokud nemáte, stačí bílý)
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
250 gr ricotty
100 ml rostlinného oleje (nebo 120 ml minerální vody)
větší špetka soli
vanilka
asi 400 gr jahod
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdřív si připravíme formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou. Oproti srnčímu hřbetu má forma na plumcake rovné dno. Pak smícháme obě mouky s práškem do pečiva, solí a vanilkou. Do větší mísy dáme ricottu, přisypeme cukr a šleháme až se cukr rozpustí a získáme hladký krém. Pak přidáme - jedno po druhém - vejce a dobře rozšleháme. Následovně přidáváme postupně směs mouky a po troškách i olej nebo vodu. Já zvolila těsto s olejem, takže nemohu říct jaká je ta lehčí verze, ale myslím že díky ricottě to na chuti zas tolik znát není. Asi 1/3 takto připraveného těsta jsem vlila do formy, položila na něj omyté a přepůlené jahody a zalila další vrstvou, pak opět jahody a nakonec poslední část těsta. Můžete je i nakrájet na kousky a přimíchat do těsta, předtím je ale vždy (a to u jakéhokoliv ovoce) mírně popráším moukou aby nepadaly ke dnu. Peče se při asi 165 - 170° asi 45 minut. Čas je orientativní, zkoušejte špejlí zda je plumcake propečený, protože těsto je dost vysoké. Alespoň u formy kterou používám já, možná že srnčí hřbet je nižší, po pravdě řečeno s ním nemám zkušenost. Upečený nechte mírně prochladnout a opatrně vyklopte.
Pocukrujte moučkovým cukrem a krájejte na plátky.





 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 17. června 2016 v 20:11 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. Vynikající zákusek :) Hned bych si kousek dala!

2 Iva Iva | Web | 17. června 2016 v 22:43 | Reagovat

Růženko, buchtička vypadá zajímavě. To je určitě obrota. :-D Píšu si. :-D

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. června 2016 v 19:37 | Reagovat

[1]: Ahoj Alenko, taky moc zdravím!:-) Když přijedeš, dostaneš ! :-D  :-D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. června 2016 v 19:42 | Reagovat

[2]: Měla jsem strach (zbytečný) že se nepropeče, už jsem ho dlouho nedělala. Ale dopadl opravdu dobře :-)  :-)

5 Ježurka Ježurka | Web | 20. června 2016 v 17:20 | Reagovat

Růženko, tak jsem polkla naprázdno. Určitě bych si dala, je to dobrůtka. :-)

6 Božena Božena | 21. června 2016 v 6:46 | Reagovat

To vypadá moc chutně. S jahůdkama je všechno dobré. Dík za typ, právě češeme třešně, tak to vyzkoušíme.

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. června 2016 v 12:56 | Reagovat

[5]: Dobré to je (bylo) :-) Moc tenhle typ formy nepoužívám, ale asi budu :-D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. června 2016 v 12:58 | Reagovat

[6]: Máš pravdu, jahody se nepřejí, ale třešně se do toho hodí taky výborně :-)
a máte  štěstí že vám rostou na zahradě! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama