VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Salát z čerstvých fazolí s tuňákem (Insalata di fagioli freschi con tonno)

25. července 2016 v 6:00 |  Bezmasà jìdla
V Toskánsku jsou fazole velmi oblíbené, dříve se jim pro jejich vysoký obsah proteinů říkalo "maso chudých". Existuje několik druhů, v různých velikostech i barvách a jak už je v Itálii zvykem, každý recept vyžaduje svůj specifický druh,ne že vezmete první fazole které vám přijdou pod ruku. V tom je opět na místě přirovnání k masu - jiné maso použijete na guláš a jiné na svíčkovou.
Na dnešní recept použijeme čerstvé fazole které se musí vyloupat ze svých krásně do červena zabarvených, žíhaných lusků Jedná se o fazole zvané "borlotti" a prodávají se i suché a vyloupané po celý rok. Jsou zbarvené podobně jako lusky, velké asi 1 cm, trochu oválné a mají tenkou slupku a měkkou dužinu.
Suché fazole se musí namočit - nejlépe přes noc - pak se uvaří pomalým varem s přidáním lžíce olivového oleje, pár snítek šalvěje a stroužku česneku asi hodinu, nebo o něco déle, musíte ochutnat.
Čerstvé fazole nepotřebují namočit a vaří se tím samým způsobem,jen o něco kratší dobu - zhruba 45-50 minut, ale i tady je ochutnávka nejspolehlivější metoda.
Důležitý je pomalý var, jinak fazole praskají a některé zůstanou tvrdé, jiné se rozvaří.
A nyní samotný recept:
*******************************************************************************************************************************************INGREDIENCE:
600 gr čerstvých fazolí "borlotti" - vyloupaných získáme asi 400 gr
nebo 200 gr suchých
- lze použít i konzervu fazolí, dobře okapaných např. značky Bonduelle
150 gr tuňáka
1 čerstvá cibulka
3 tvrdší salátová rajčata nebo asi 10 - 15 cherry rajčátek
špetku oregána
sůl a pepř
vinný ocet
olivový olej
***************************************************************************************************************************************
Fazole uvaříme podle druhu jak uvedeno v horní části receptu. Scedíme ale neproplachujeme, rozložíme na mísu a necháme prochladnout. Mezitím připravíme ostatní: tuňáka necháme okapat a rozkouskujeme, rajčata nakrájíme na kousky, cibulku na slabé plátky. Vložíme fazole, přidáme oregáno, ochutíme solí a pepřem, zakápneme vinným octem a asi 2 lžícemi olivového oleje. Dobře ale opatrně promícháme aby se fazole nerozpadly. Necháme uležet aspoň půl hodiny, pokud je velké teplo, i v lednici.
Podáváme s čerstvým chlebem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 25. července 2016 v 8:40 | Reagovat

Vynikající kombinace...ochutnala jsem toto poprvé právě v Itálii a nejvíce mi to chutnalo minulý rok v Bulharsku, dávali do toho naprosto fenomenální fazole...já za sebe tleskám a mlaskám :D  :D

2 Božena Božena | 25. července 2016 v 17:17 | Reagovat

Skvělý letní recept a rychlá příprava. Nedávno jsem něco podobného vytvářela, tvůj recept je dokonalejší a ve vedru, která tu jsou, byl dobrý i bez pečiva. Fazole máme rádi na všechny způsoby.

3 Hanako Hanako | 25. července 2016 v 18:56 | Reagovat

Jo, to musí být dobrota. Semena těchto fazolí prodávají i v ČR, zkusila jsem je loni a část mladých semen zamrazila a přidávala do polkévky. Dobré. :-)  :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. července 2016 v 19:40 | Reagovat

[1]:Je to dobrá sestava. Přitom  potřebuješ málo, základ jsou 3 věci.. :-) :-) V Bulharsku se fazolím taky holduje, pamatuji se na nějakou konzervu fazolí po bulharsku nebo tak, byly v tomatové omáčce :-)

5 Alis Alis | Web | 25. července 2016 v 20:00 | Reagovat

Ahoj Růženko, další letní receptík :) Já fazolky moc často nedělám, tak se ráda nechám inspirovat :)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. července 2016 v 20:49 | Reagovat

[2]:Fazole jsou dost syté, chleba nemusí být. Ale dole v míse zůstane takový dobrý sosík, olej se šťávou z tuňáka a rajčat ochucený cibulí..to se musí vytřít chlebem! :-D  :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. července 2016 v 20:51 | Reagovat

[3]: Do polévky je taky dávám, do "minestrone" ten se bez nich neobejde :-) V létě, když jsou čerstvé fazole je taky zamrazím, v zimě přijdou vhod, jsou lepší a rychleji uvařené než ty suché :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. července 2016 v 20:54 | Reagovat

[5]: Já je dělám docela často, zvlášť teď :-) Tady je fazolí nepřeberné množství druhů a používají se hodně i jako příloha :-)

9 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 25. července 2016 v 23:59 | Reagovat

Růži,tak toto je podle mého gusta,fazole mám ráda a vlastně všichni doma a vůbec mi nevadí ani ty zelené lusky,takže fazole na všechny způsoby jsou vítány :-) V těchto teplých dnech bych mohla něco takového udělat,je to rychlé a dobré :-) Jeden čas jsem sázela ty velké fazole kolem plotu a ne úplně dozrálé jsem je dávala taky do mrazáku,byly brzy uvařené a nebylo to špatné.Klidně někdy koupím i v konzervě,mám už vybrané ty,co nám chutnají a v různých kombinacích je dobrota natotata na talíři ;-)  :-D  :-D
Díky za inspiraci,zítra jedeme na oční,tak bude jen rychlý oběd....možná  tuňák s fazolemi :-D

10 babciny-recepty babciny-recepty | E-mail | Web | 26. července 2016 v 14:10 | Reagovat

Růženko, také bych si dala salát podle Tebe, ale rodina fazole odmítá. Dělat to pouze pro sebe, to bych jela fazolky hdně dlouho. ;-) :-D

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. července 2016 v 14:18 | Reagovat

[9]: Ahoj Alenko, doufám že na očním vše dobré a došlo i na fazole :-D V létě je vždycky problém co pořád vařit, aby to bylo rychle hotové (pro kuchařku) a lehce stravitelné (pro strávníky). :-) Jinak se tu nedá vegetovat!  :-) ;-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. července 2016 v 14:23 | Reagovat

[10]:Ivo, v tom případě je lepší použít konzervu nějakých kvalitních fazolí, mě se osvědčila značka Bonduelle a viděla jsem jí i v českých obchodech. Pak jednu malou konzervu tuňáka, 1 rajče, trochu cibule, ochutit a máš jednoporcovku hotovou raz dva! :-D  :-)

13 Alena T Alena T | 26. července 2016 v 20:28 | Reagovat

Ten salát vypadá božsky, v těch vedrech je to to nejlepší co se dá jíst. :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. července 2016 v 10:08 | Reagovat

[13]:Bohužel slibují další oteplení :-? takže u plotny se dá stát jen brzy ráno - když vařím čaj! :-D  :-) nebo něco co se pak jí za studena jako např. tento salát

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama