VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Hambuger z lilků (Hamburger di melanzane)

16. srpna 2016 v 6:00 |  Zeleninové pokrmy
Dnešní recept je vhodný i pro vegetariány a v ničem si nezadá se svým slavnějším masovým bratrem.
Použila jsem lilek, ale můžete vzít i jinou zeleninu, například cuketu anebo udělat zeleninovou směs - velmi dobrý je i s přidáním paprik.
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 lilek (cuketa, nebo směs lilku, cukety a papriky nebo podle vaší chuti)
2 plátky chleba (pokud použijete jen jeden druh zeleniny, stačí dva, jinak úměrně přidejte)
30 gr parmezánu
1 - 2 stroužky česneku
bazalka
sůl, pepř
olivový olej
**********************************************************************************************************************************
Lilek případně i ostatní zeleninu omyjte a nakrájejte na kostičky. Dejte na pánev s olejem a mírně poduste. Nechte prochladnout a vložte do mísy. Mezitím si namočte chleba v mléce nebo ve vodě a dobře jej vyždímejte a rozdrolte. Přidejte k zelenině spolu s parmezánem, utřeným česnekem, sekanou bazalkou (dávám zhruba jednu lžící), osolte a opepřete. Pokud je směs moc řídká, přidejte trochu strouhanky a nechte asi 10 minut uležet. Pak tvořte hamburgery, tady je na ně speciální forma, kulatá o průměru asi 10 cm do které se směs vloží a pak upěchuje, ale pokud jí nemáte stlačte dobře asi hrst směsi oběma rukama, aby byla hezky stmelená - vejce se nedávají. Pokud se vám i potom zdá že málo drží, obalte mírně v mouce nebo v jemně mleté strouhance - u pravých hamburgerů se to sice nedělá, ale tohle taky není pravý hamburger :-))
Rozehřejte olej na pánvi - ne moc, nesmí plavat! - a opatrně vložte, opečte a ještě opatrněji obraťte a opečte i z druhé strany. Z uvedeného množství - pouze z lilku, bez další zeleniny - připravíte 2 větší hamburgery. Podávejte se salátem nebo s bramborovou kaší a s přáním BUON APPETITO!Usmívající se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 16. srpna 2016 v 13:18 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. lilek jsem na tenhle způsob ještě nikdy nedělala. Díky za inspiraci!!

2 Hanako Hanako | 16. srpna 2016 v 13:33 | Reagovat

Ruženko, prima, my jsme lilkoví, jen zkusím ty placičky upíct ve formě na mufiny, lilek rád nasákne hodně tuku. Parmezán je pro českou důchodkyni dost drahý a méně dostupný. Jaký jiný sýr můžu použít? Díky. :-)

3 beallara beallara | Web | 16. srpna 2016 v 14:30 | Reagovat

Tak do toho bych fakt šla, lilek mohu 100x jinak, navíc klasické hamburgery jsem v životě neměla, nemusím to, vlastně ani vidět, natož jíst :D  :D  :D

4 Božena Božena | 16. srpna 2016 v 17:22 | Reagovat

Lilek bude každým dnem na zahradě zralý, pak se hned pustim do dobroty podle tvého receptu. Myslíš, že bych to mohla upéct na pečícím papíru v troubě. Se smaženým neuspěju u dcery.

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2016 v 21:56 | Reagovat

[1]: Ahoj Alenko, já ho moc často nedělám ale takhle upravený chutnal i mým "chlapcům" :-D  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2016 v 22:07 | Reagovat

[2]: To je pravda, tuk nasávají, nakonec je skoro jak houba:-) Musí se nejdřív podusit, dávám málo tuku a pak míchám a míchám :-D Do formiček jsem nezkoušela ale mělo by to fungovat :-) parmezán je dobrý protože se neroztéká a má výraznou chuť, drahý je, to máš pravdu ;-) Když dáš formičky, mohl by jít i eidam, lépe to spojí - řekla bych :-) Dej vědět jak to dopadlo jestli je uděláš! :-D

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2016 v 22:10 | Reagovat

[3]:Tak to jsme dvě, já ten  z "Mekáče" nikdy nejedla :-D Dělají se doma, ale velice jednoduše, vlastně jen maso :-) Těmhle se tak říká kvůli formě, jinak s nimi nemají nic společného :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2016 v 22:14 | Reagovat

[4]:Dala jsem minimum omastku na pánev, úplně to stačilo, zelenina byla už na oleji podušená :-) Ale v troubě by se určitě upéct dali! :-) jedla jsem i bramboráky pečené v troubě a nebyly vůbec špatné, naopak :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 17. srpna 2016 v 14:37 | Reagovat

Tohle je určitě i pro mne mňamka. Víš, že jsem lilek ještě nikdy nejedla? No, uvidím, z čeho to nakonec vyzkouším. :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. srpna 2016 v 21:35 | Reagovat

[9]:Libuško, teď je čas kdy dozrávají, můžeš zkusit :-)Jinak se dá použít i cuketa a postup je stejný :-)  :-)

11 Iva Iva | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 22:29 | Reagovat

Hamburger určitě zkusím. U vás asi používáte bílý chleba. Mohla by se dát veka nebo rohlík? ;-) :-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 7:55 | Reagovat

[11]: Chleba máme i normální, ten jsem dala já, ale  v originálním recept byl toustový chléb, takže by se určitě dát mohl i rohlík nebo veka. :-) :-)

13 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | Web | 20. srpna 2016 v 21:00 | Reagovat

Zrovna mám dva menší lilky doma, ale chtěla jsem je dělat zapečené, no tak nyní váhám ;-)  :-)

14 Iva Iva | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 9:26 | Reagovat

[12]: Díky. :-D  ;-)

15 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 14:55 | Reagovat

[13]: Zapečené jsou taky moc dobré :-) Teď by jich mělo být na trhu dost, proč nezkusit obě varianty? :-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama