VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Smažené rýžové koule (Arancini di riso)

12. září 2016 v 6:00 |  Těstoviny
Přesný překlad dnešního receptu by byl "Rýžové pomeranče" ale mohl by uvést v omyl že se jedná o nějaké ovocné nebo sladké jídlo. Naopak, tyto smažené koule jsou plněné masovým ragú, hráškem a mozzarelou (originální recept) nebo šunkou či jinou uzeninou a mozzarelou, po případě i zeleninou.
Původem ze Sicílie vděčí za své jméno pravděpodobně barvě kterou mají po usmažení a také kulatému tvaru o průměru zhruba 8 cm, i když v některých oblastech Sicílie se připravují arancini tvaru kónického.
Hlavní je zvolit vhodnou rýži rozhodně NE PŘEDVAŘENOU a smažit ve vyšší vrstvě oleje. Nebudou tak víc mastné jak by se někomu mohlo zdát, ale naopak olej vytvoří kůrku a dovnitř pak nepronikne žádná mastnota.
A nyní již samotný recept:
***********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr do měkka vařené rýže
50 gr strouhaného parmezánu
200 gr mozzarely
200 gr šunky nebo jiné uzeniny podle chuti
nebo:
masové ragú a několik lžic vařeného hrášku
asi 200 gr hladké mouky a voda podle potřeby na těstíčko
strouhanka
sůl a pepř
olej na smažení
********************************************************************************************************************************
Nejdříve si uvaříme rýži do měkka, když trochu prochladne přidáme strouhaný parmezán a dobře promícháme. Dáme jí vychladnout rozprostřenou na širší míse nebo tácu aby se neslepila.
Pak si připravíme náplň - originál předepisuje ragú na které najdete recept zde a přidáte do něj i uvařený hrášek. V tom případě je lepší si vše připravit den předem, pokud vám ragú zbyde, použijete jej k přípravě těstovin nebo lasagní.
Jinak můžete "arancini" (čte se "arančiny") naplnit na kostičky nakrájenou šunkou nebo uzeninou podle libosti. Mozzarelu (v Itálii se často používá i sýr zvaný "scamorza") nakrájíte též na kostičky.
Připravíte si těstíčko z vody a hladké mouky. Asi 200 gr mouky prosijete a přidáte špetku soli. Pak začnete rozřeďovat vodou až vznikne hladká kašička, , konzistence je o něco řidší než na palačinky.
Jejím úkolem je dobře "utěsnit" arancini aby se při smažení nerozpadali - většinou se totiž nepoužívají vejce.
Teď nastane plnění - do jedné dlaně dáte malý kopeček rýže a vyhloubíte důlek do kterého vložíte buď ragú a kousek mozzarelly nebo kousky uzeniny a mozzarelly. Náplně nedávejte příliš aby nevypadla ale zas ne moc málo jinak budete mít smaženou rýži a ne arancini.
Pak zabalíte aby vznikla dobře uzavřená koule. Nyní krátce ponoříte do směsi mouky a vody a hned vhodíte do strouhanky a obalíte ze všech stran. Pokračujete až jsou všechny obalené a pustíme se do smažení.
Olej dejte nejlépe do vyšší nádoby - já použila malý hrnec a smažila tak po třech kouscích, musí v oleji plavat. Je to trochu delší ale spotřebujete méně oleje a arancini zůstanou po usmažení suché a nenasáknou tukem.
Když jsou pěkně zlatavé, vyndáme je na mísu vyloženou papírovou utěrkou.
V Itálii se do vařené rýže přidává i trochu šafránu ale nevím zda je u nás běžně k dostání. Pokud chcete mít rýži víc barevnou, můžete jí obarvit trochou rajského protlaku.
Arancini jsou nejlepší mírně prochladlé, ale jsou výborné i za studena - tedy ne přímo z lednice ale při pokojové teplotě. Mohou se dát i zmrazit.
Servírujte se sklenkou chlazeného bílého vína a nezapomeňte popřát BUON APPETITO!Usmívající se

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. září 2016 v 7:55 | Reagovat

Tak to je v poslední době to nejzvláštnější a nejzajímavější recept, jaký jsem kdy viděla! Já ty tvoje články o italské kuchyni vážně žeru! :-D :-)

2 Božena Božena | 12. září 2016 v 8:43 | Reagovat

Hned po ránu taková dobrota. Tvá pestrost receptů boří představu o italech, že jedí jen těstoviny. Já už to vím dávno, tak šířím tvé receptíky. U nás by mi koule z rýže neprošly, tak vyzkouším masové. Snad jsem to pochopila, dá se tam vše co na rýžové, jen bez rýže???? Hezký týden 🌞 🍲 🧀 🌮 🌻

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. září 2016 v 17:17 | Reagovat

[1]: :-D  :-D Od toho taky jsou! :-D Arancini jsou dost populární po celé Itálii, není to zas tak neobvyklé jídlo i když ve světě jsou známé spíš těstoviny nebo pizza :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. září 2016 v 17:19 | Reagovat

[2]: Masové jsou taky dobré, nebo by se daly udělat i z bramborového těsta, jako plněné krokety. :-)  :-) Italská kuchyně je plná překvapení, každý region má své speciality a je jich opravdu hodně! :-D  :-)

5 Alis Alis | Web | 12. září 2016 v 19:00 | Reagovat

Ahoj Růženko, tohle je pro mě úplná novinka :-)  :-) Musí to být moc dobrý!

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. září 2016 v 7:59 | Reagovat

[5]:Tak vidíš, já si myslela že jsou známé i u nás :-) Dobré jsou, hlavně s tím ragú i když to chce víc práce :-D  :-)

7 Hanako Hanako | 14. září 2016 v 10:39 | Reagovat

[6]:Růženko, stále mne dojímá jak píšeš "u nás"! Díky za recepty, a přeji hodně zdaru! :-)  :-)  :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. září 2016 v 14:06 | Reagovat

[7]:Díky! :-)  :-) Říkat "u vás" mi pořád nějak nejde na jazyk :-) Asi to bude pravda, že doma je doma.. :-D  :-) :-D

9 beallara beallara | Web | 17. září 2016 v 21:53 | Reagovat

Buongiorno....achhhh...nádherná, skvělá, temperamentní, pulzující je Itálie...v minulém životě jsem byla italka...dokonce na Aragonském hradě mě náš průvodce zdravil italsky, myslel si, že jsem místní :D  :D  :D
Zažila jsem kouzelný týden a praská na mě oblečení...pasta, pizza, zmrzlinky, pečivo....a vrchol...italská kávička...jsem navždy Vaše :-)  :-)  :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. září 2016 v 12:10 | Reagovat

[9]: Benvenuta!!! :-D  :-D To znám, Itálie je zrádná - v tom dobrém slova smyslu :-) Stane se z tebe závislačka raz dva :-)  :-D Ono to není vždycky jen o dobrém jídlu, pití a slunci, o"caffè"nemluvě (jinde už mi nechutná) ale pravda je, že problémy dokážou nějak lépe vstřebat než jiní :-) A jedeme dál.. La vita é bella! :-D  :-D

11 Iva Iva | E-mail | Web | 18. září 2016 v 23:31 | Reagovat

Růženko, další skvělý recept. :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. září 2016 v 7:55 | Reagovat

[11]: Ahoj Ivo, je trošičku pracnější, ale jen proto že tady se vaří jednoduše tak se nám to zdá :-)  :-) Zato snězené jsou rychle! :-D

13 Iva Iva | E-mail | Web | 19. září 2016 v 11:03 | Reagovat

[12]: To určitě. :-D

14 Lenka Lenka | Web | 19. září 2016 v 15:15 | Reagovat

Poprvé jsem tyto rýžové koule jedla na Stromboli, moc mě zachutnali, tak jsem je uvařila doma rodině, vínko jako příloha není špatný nápad :-)

15 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. září 2016 v 18:48 | Reagovat

[14]: Sicílie je jejich domov a odtamtud se rozšířili po celé Itálii :-) Vínko se tu přikládá ke každému jídlu a jak už to tady bývá každý pokrm má to svoje :-D  :-) Hezký zvyk! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama