VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Srdíčkový koláč a koláčky (Crostata e crostatine)

18. listopadu 2016 v 14:22
V italštině se mřížkovým koláčům říká "crostata" - od slova "crosta" což znamená "kůra". Méně poeticky to znamená i strup. Prostě něco tvrdšího co obaluje, chrání.
V našem podání by to byl mříkový koláč, ale místo mřížek jsem použila srdíčka, protože byl určený pro syna a jeho dívku a tato ozdoba je víc jak na místě! Dala jsem zčásti i celozrnnou mouku a musím říct že koláči to vůbec neuškodilo, naopak.
Ze zbylého těsta jsem vytvořila 2 koláčky posypané mandlovými lupínky což mě napadlo až když byl velký koláč upečený.. Příště je nezapomenu protože nám v této verzi moc chutnalo :-)
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr hladké mouky
80 gr celozrnné mouky
140 gr tuku (dávám zhruba 1/3 másla a zbytek rostlinný tuk)
70 gr cukru
1 žloutek
citronová kůra, vanilka
špetka soli
400 gr zavařeniny dle chuti
mandlové lupínky - podle chuti
********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky a rozsekáme tuk. Promneme až získáme drobky, pak teprve přidáme cukr, citronovou kůru a vanilku, promísíme a přidáme žloutek. Rychle jej zapracujeme do směsi a utvoříme kouli z těsta, kterou dáme aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
Pak odkrojíme asi 1/4 těsta kterou dáme stranou, ze zbytku vyválíme plát o něco větší než je dno formy, aby se vytvořily i okraje. Ze zbylého těsta vykrájíme srdíčka nebo jiné tvary. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Vložíme těsto, trochu zvedneme aby se vytvořily okraje. Teď máte 2 možnosti - dát hned zavařeninu, poklást vykrájenými tvary a péct. Nebo předpéct těsto - já dávám přednost tomuto způsobu, koláč se pak lépe propeče a zavařenina zůstane měkčí, ale záleží na zvyku, troubě atd. Předpeču těsto asi 5 - 7 minut, jakmile se začne trochu zbarvovat, vyndám z trouby,dám zavařeninu a pokladu vykrájenými tvary nebo uděláte mřížky, podle chuti a nálady. Někdo doporučuje dát na syrové těsto pečicí papír a navrch suché fazole aby se při pečení nezvedalo. Nikdy jsem se k tomu nedostala, ale těsto občas propíchnu vidličkou když se vzdouvá a žádné problémy nebyly. Peče se asi na 170° - 180° až se zbarví do zlatova.
Ze zbytků těsta jsem udělala 2 koláčky, ty jsem ale rovnou potřela zavařeninou - lépe řečeno jeden zavařeninou, druhý povidly - a posypala trochou mandlových lupínků ale až asi po 5 minutách co se pekli, jinak hrozí že se mandle připálí.
Teď už jen uvařit kafíčko nebo čaj a popřát DOBROU CHUŤ! Usmívající se
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 18. listopadu 2016 v 15:36 | Reagovat

Ahoj Růženko, koláč vypadá nádherně!! S těmi srdíčky je to super nápad :-)

2 Lydie Lydie | 18. listopadu 2016 v 23:08 | Reagovat

Ten koláč láká přímo k nakousnutí.... :-)

3 Božena Božena | 19. listopadu 2016 v 8:45 | Reagovat

Mřížkový koláč, v jakékoliv úpravě, je vždy mňamka. 🍕Se srdíčky musí chutnat, hlavně zamilovaným,  ještě víc. 💞

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. listopadu 2016 v 13:42 | Reagovat

[1]: Mřížky mi většinou nevyjdou moc úhledné, chtělo to náhradu :-)  :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. listopadu 2016 v 13:42 | Reagovat

[2]: Taky se do něj pustili hned a s chutí! :-D  :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. listopadu 2016 v 13:44 | Reagovat

[3]: :-D Právě jim to bylo určeno.. :-)  :-) Viděla jsem ho i s kytičkama a taky vypadal moc dobře :-)  :-)

7 Ježurka Ježurka | Web | 21. listopadu 2016 v 14:28 | Reagovat

Růženko, super nápad udělat to se srdíčky, zvlášť pro takovou příležitost. To byl výborný nápad a určitě to moc chutnalo, pohoda i pro oči. :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. listopadu 2016 v 8:12 | Reagovat

Říká se že nejdřív se jí očima :-)  :-)Repríza bude na Valentýna :-D

9 beallara beallara | Web | 25. listopadu 2016 v 17:38 | Reagovat

Na světě je to nespravedlivé...je tolik dobrých jídel, tolik dobrých moučníků, já kdykoliv u Tebe najdu něco, co bych si rozhodně neodpustila, mňam :-P

10 Janinka Janinka | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 8:54 | Reagovat

Mňamózní, jako vždy! :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 12:44 | Reagovat

[9]: :-D Tvoje komentáře mě vždycky povzbudí k tomu, abych šla na něco zadělat! :-D  :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. listopadu 2016 v 12:44 | Reagovat

Dík za komentář :-) Ale kde je tě konec?? ;-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama