VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Vinné kroužky (Ciambelline al vino)

4. prosince 2016 v 18:34 |  Cukrovi a drobné zákusky
Recept na vinné kroužky jsem našla v jedné malé brožurce s typickými toskánskými recepty a posléze i v českých kuchařkách. V Toskánsku se "biscotti" - sušenky připravují jednoduché, z lehce dostupných potravin, stručně řečeno z toho, co najdete ve spíži a v lednici. Žádné složité krémy, pokud se dělají něčím plněné tak domácí zavařeninou i když v posledních letech se často používá i Nutella.
Sušenky které vám představím dnes jsou vhodné jako vánoční cukroví, udělala jsem je z malé dávky abych viděla co je to zač, ale už vidím že se bude zadělávat ještě jednou (taky proto že mi na ně někdo chodí)! Italové je obalují jen v moučkovém cukru, ale vzala jsem si inspiraci z Čech a přidala skořici, lépe řečeno skořicový cukr smíchaný s moučkovým a určitě jim to prospělo. Možná by se místo skořice hodilo i kakao, ale to vyzkoušené nemám.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr hladké mouky
150 gr másla nebo rostlinného tuku (dávám zhruba půl na půl)
špetka soli
4-5 lžic bílého vína
moučkový cukr na obalení se lžičkou skořice nebo sáčkem skořicového cukru
*********************************************************************************************************************************
Mouku prosijeme do mísy, promícháme se solí a přidáme rozsekaný nebo nastrouhaný tuk. Dobře promneme až získáme větší drobky, pak začneme po troškách přilévat víno a vypracujeme hladké těsto. Udala jsem míry a váhy, ale toskánský recept byl jednodušší - dát stejné množství mouky a tuku, pak přilévat víno až je těsto zpracovatelné.
Dáme odpočinout do lednice aspoň na 2 hodiny, ale klidně i déle. Já ho dala dokonce do mrazáku protože jsem nemohla péct hned a vůbec mu to neublížilo. Jen je lepší jej rozmrazit pozvolna, při pokojové teplotě. Potom vyválujeme asi 1 cm silné válečky, odkrajujeme kousky zhruba 5 cm a spojíme v kroužky. Dá se též vyválet a vypichovat tvary, záleží na vašem vkusu (kroužky jsou určitě nejrychlejší :-)
Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160° horkovzduchem nebo 180° bez asi 10 - 12 minut ale jako vždy to záleží na vaší troubě a na velikosti. Nesmějí zhnědnout ale zůstat světlé.
Mezitím si připravíme hluboký talíř nebo mísu s prosátým moučkovým cukrem a skořicí nebo skořicovým cukrem - ten se mi zamlouvá víc, protože cukroví pak trošku křupe. Upečené kroužky do něj vhodíme a protřeseme aby se dobře obalily.Po vychladnutí dáme do krabic a uschováme před nedočkavými klienty!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alena T Alena T | 4. prosince 2016 v 19:43 | Reagovat

Super Růženko, mě k tomu doma chybí to vínko :-)

2 beallara beallara | Web | 5. prosince 2016 v 8:03 | Reagovat

...a mě víno nechybí, tak to dneska zkusím. Mám moc ráda skořici, tak proč nééé :-P  :-P  :-P

3 Majka Majka | Web | 5. prosince 2016 v 11:03 | Reagovat

Jsou zajímavý, zítra je zkusím, jen nevím, zda vydrží......

4 Božena Božena | 5. prosince 2016 v 11:53 | Reagovat

Skvělá novinka, nikdy jsem o tomto receptu neslyšela. Vyzkouším, hlavně abych věděla, jak moc jsou kroužky křehké, jestli vydrží cestu přes oceán.

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 14:34 | Reagovat

[1]: Bez vínka to nejde :-) Ale stačí opravdu málo, co zaskočit k sousedům? :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 14:35 | Reagovat

Jsou rychle hotové, tak zkus a pak dej vědět jak dopadly :-) Sympatické na nich je i to, že víno se pak může dopít :-P

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 14:36 | Reagovat

[3]: Musí se schovat, to už mám vyzkoušené :-) Najdou je totiž i po čuchu :-) :-D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 14:38 | Reagovat

[4]: Křehké jsou, je tam dost másla ale krabice mi zatím spadla jen jednou a vydržely :-D  :-) Za oceánem budou chutnat, tam asi taky nepečou :-)  :-)

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 16:57 | Reagovat

Jé, podobné cukroví dělávala moje maminka, až jsem na něj dostala chuť! :-)

10 Alis Alis | Web | 5. prosince 2016 v 18:10 | Reagovat

ahoj Růženko,  já dělávám hodně podobné vínové cukroví. Akorát nemotám kroužky, ale vykrajuju  tvary.  S těmi kroužky to je dobrý nápad :)

11 Ruzena Ruzena | E-mail | Web | 5. prosince 2016 v 22:04 | Reagovat

Takové recepty jsou nejlepší :-)  :-) Občas zkusím něco nového, ale domácí klasika vždycky zvítězí! :-)  :-D

12 Ruzena Ruzena | 5. prosince 2016 v 22:06 | Reagovat

[10]: V italském receptu byly kroužky ale v tom českém tvary, myslím hvězdičky :-) Kroužky jsou samozřejmě rychlejší :-)  :-D

13 Iva Iva | E-mail | Web | 7. prosince 2016 v 22:55 | Reagovat

Růženko, recept dávám do záložek. Určitě ho vyzkouším. Já mám recept na octové kroužky. :-D
Zdravím a přeji pohodový adventní čas. :-)

14 Lucie Lucie | Web | 8. prosince 2016 v 12:35 | Reagovat

V Toskánsku se připravují z toho, co mají lidé ve spíži... No Italům tam zajisté bílo víno nechybí, ale mně ano :-D . Na podobný recept z vína jsem také narazila v kuchařce, chtěla jsem vyzkoušet, protože se zdál jednoduchý, ale pak mi došlo, že právě to víno nemám.. :D Věřím ale, že to cukroví musí být velmi chutné, obzvlášť obalené v tom skořicovém cukru, mňam :-)

15 Ježurka Ježurka | Web | 8. prosince 2016 v 13:39 | Reagovat

Růženko, něco podobného jsem dělala ještě loni a všem to moc chutnalo. Dělala jsem vykrajované takové maličké a obalovala v cukru. Letos už peču jen perníčky plus srdíčka a včera jsem dělala jednoduché kokosky. Zbytek peče dcera.

16 Růžena Růžena | 8. prosince 2016 v 15:19 | Reagovat

[13]:Tak octové zas neznám já :-) Myslím že to bude něco podobného nakonec ocet se dělá z vína :-)

17 Růžena Růžena | 8. prosince 2016 v 15:23 | Reagovat

[14]:Víno nám opravdu nechybí :-D tady se pije u každého jídla - a vlastně jen při jídle, pít víno jen tak to tady neznají - kromě třeba sektu nebo skleničky lehkého bílého jako aperitiv :-) Zkus se podívat na ty octové, jak píše nahoře Iva, bude to asi podobné :-)

18 Růžena Růžena | 8. prosince 2016 v 15:24 | Reagovat

[15]:Mít dceru asi bych si to taky rozdělila, ale mám jen dva syny co nepečou, zato jedí!! :-D  :-D

19 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. prosince 2016 v 23:47 | Reagovat

Tak to je dobrý recept, opravdu je zkusím udělat, víno máme, sice spíš červené, ale není problém za rohem je dokonce vinotéka, koupíme sudové a bude to. Zbytek vypijeme...Díky :-D

20 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. prosince 2016 v 23:53 | Reagovat

Růženko, nebude ti vadit, že jsem  si ten tvůj recept zkopírovala a dala do komentáře v Kavárně: s odkazem na tvůj blog, ale z vypočítavosti, že ho tak lehce najdu ;-)

21 Růžena Růžena | E-mail | Web | 9. prosince 2016 v 8:05 | Reagovat

[19]:Růženko, třeba by z toho červeného byly růžové :-D  :-D Že jsi mě dala do tvé kavárny to mě samozřejmě vůbec nevadí, tam já chodím ráda!! :-)  :-)

22 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 9. prosince 2016 v 18:52 | Reagovat

Jednoduchý recept a určitě dobrý, asi ještě vyzkouším a díky :-)  :-)

23 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 8:01 | Reagovat

[22]: Asi taky ještě dopeču, s výmluvou že se musí novinka ochutnat už skoro zmizely :-D  :-)

24 michaela michaela | E-mail | 12. prosince 2016 v 8:18 | Reagovat

ahoj Ruzenko, tohle cukrovi delala i moje ceska babicka:-) ale ne krouzky, vyvalela testo a vykrajovala jednoduche tvary a pak cukr s vanilkou na obalovani..taky bydlim v Italii, jen jsem tu teprve 8 let a deti mam male..a letos hledam inspirace na nove vanocni cukrovi a narazila jsem na tvuj blog, je super!! :-)

25 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. prosince 2016 v 18:29 | Reagovat

[24]: Ahoj Michaelo, moc mě těší!! :-)  :-) Ve které části Itálie bydlíš? Tohle cukroví se podle české kuchařky dělalo formičkami, podle italské takhle jednoduše - domácí vykrajované cukroví ani neznají ;-)  :-)

26 Helena Helena | Web | 20. prosince 2016 v 22:09 | Reagovat

Růženko, přeji Ti krásné Vánoce a štˇastné vykročení do Nového roku. :-)

27 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. prosince 2016 v 15:54 | Reagovat

[26]: Díky moc, přeji totéž a také hodně chuti k pokračování tvého blogu ! :-)  :-)

28 michaela kubickova michaela kubickova | E-mail | 7. února 2017 v 14:55 | Reagovat

Ruzenko, vubec jsem necetla emaily a az ted jsem si vsimla tve odpovedi..moc se timto omlouvam..bydlim ve Veneto, konkretne Caorle, ale miluju Toscana a oblast kolem Napoli i Napoli samotnou, je mi blizsi mentalita jizanu, spis nez chladny sever, i kdyz si uvedomuji, ze je to hlavne o lidech:-)na fb je i velka skupina holek Italky z Cr a Sr, tam je kolem 2000 holek a je tam obcas fajn pokec..mej krasny den, pa bacione bacione :-) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama