VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Befanotti

4. ledna 2017 v 19:24 |  Cukrovi a drobné zákusky
Dnes zůstaneme u tématu "Befana". Jak psáno v minulém článku, svátek této sympatické ošklivky se slaví 6.ledna. Legenda praví, že létá v noci z 5. na 6. ledna na koštěti a ve své nůší nosí cukrovinky které dává hodným dětem do punčoch zavěšených na krbové římse nebo na okně - pro zlobivé je uhlí nebo česnek! Podobně jako to v našich krajích dělá Mikuláš.
Na její počest se pečou sušenky zvané "befanotti" nebo také "befanini", obdoba vánočního cukroví posypané barevnými cukrátky nebo stačí i bohatá vrstvou moučkového cukru.
Jejich domovem je toskánské město Lucca a okolí, odkud se postupně rozšířili po celé Itálii.
Příprava je poměrně jednoduchá, jedná se vlastně o linecké těsto ochucené kůrou z pomeranče a rumem. Díky tomu se při jejich pečení domem line neodolatelná vůně...
V Itálii se vánoční cukroví nepeče takže tohle je řekněme jeho náhrada. Formičky pro befanotti se používají větší ale pořád s vánoční tématikou. Lze vyřezat i podle šablony nebo dělat tvary které se vám nejvíc líbí volnou rukou.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
350 gr hladké mouky
70 gr Maizeny ( nebo škrobové či bramborové moučky)
200 gr tuku (dávám půl másla a půl rostlinného tuku)
50 gr sádla
150 gr cukru - část můžete nahradit moučkovým cukrem, těsto bude jemnější)
3 žloutky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
vanilka
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu pomerančové šťávy
1 - 2 lžíce rumu
vejce nebo žloutek na potření
do těsta lze přidat i trochu strouhaných mandlí
*********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky se solí a práškem do pečiva a nasekáme do ní máslo a tuk. Dobře promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr, strouhanou kůru, vanilku, promísíme a vmícháme i žloutky, rum a pomerančovou šťávu. Místo pomeranče se může dát kůra a šťáva z citronu, pokud preferujete.
Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, ale klidně i déle - nechala jsem přes noc a myslím že bylo ještě lepší. Pak rozválíme asi na 3mm silně a vykrajujeme větší tvary.
Potřeme rozšlehaným vejcem se lžící mléka a posypeme barevným cukříkem. Dáme péct asi na 170 - 180 ° zhruba 15 minut.
Cukroví můžete také péct neposypané a pak zčásti namočit v čokoládové polevě. BUONA BEFANA!Smějící se


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 4. ledna 2017 v 20:05 | Reagovat

Já bych určitě dostala ten česnek / poprosila bych o ten pravý český, žádný made in china /
Miluju takové aromatické cukroví, peču podobné, jen se tam ještě přidává skořička.
Přeju krásné prožití takového kouzelného svátku :-)

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 4. ledna 2017 v 21:12 | Reagovat

Česnek? Tak to určitě budou zlobivé děti zdravé - a ještě si k tomu budou moci zatopit. :-)

3 Dana Dana | Web | 5. ledna 2017 v 6:53 | Reagovat

No, i to uhlí by se hodilo.....

4 Božena Božena | 5. ledna 2017 v 14:15 | Reagovat

Dost bylo sladkých dobrot. Recept si ukládám na časy příští. Až rodina dostane chuť na nějakou dobrotu k horkému čaji, hned recept vytáhnu. Čajíčky se momentálně vaří často, protože venku je zima jak v Mrazíkovi. Sněží, fouká severák, prostě bílá tma.

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. ledna 2017 v 14:27 | Reagovat

[1]: O čínském česneku jsem taky něco slyšela sem snad ještě úplně nepronikl :-? Se skořicí budou určitě taky moc dobré, příště vyzkouším! :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. ledna 2017 v 14:29 | Reagovat

[2]: A ty hodné budou mít zkažené zuby, cukrovku a zimu  :-D  :-D Jak vidno, "spravedlnost" vždy byla a bude ;-)  :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. ledna 2017 v 14:31 | Reagovat

[3]:Zvlášť teď když mrazí a fouká.. :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. ledna 2017 v 14:33 | Reagovat

[4]:Sem se to taky hrne.. Zatím jen fouká a je slunečno ale od zítřka prý ruská zima! Tedy zima asi jako v Rusku na jaře :-D  :-D

9 Lydie Lydie | 5. ledna 2017 v 15:02 | Reagovat

Zajímavý zvyk. :-)
Tady je cena česneku asi vyšší, než cukroví, tak se ty zlobivé děti prodraží.
Zimu tu máme na východě Čech krásnou, 30 cm sněhu, jasno, - 3 stupně.
Sjezdovka je v provozu - dnes tam bylo plno dětí - asi školní lyžařský výcvik. :-)

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 5. ledna 2017 v 17:31 | Reagovat

[6]: Růženko, koukám, že tys myšlenku "dotáhla" do konce. :D

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. ledna 2017 v 23:43 | Reagovat

[9]: Takovou scenérii už vidím jen v televizi :-) :-)

12 Janinka Janinka | E-mail | Web | 8. ledna 2017 v 20:35 | Reagovat

Hmmm, dneska jsem si pro sebe ukradla poslední kousek cukroví, že bych si napekla další dávku? :-D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. ledna 2017 v 23:10 | Reagovat

[12]: Proto jsem to pekla :-) :-D Většinou v tomto období ještě cukroví mám ale letos jsem ho (naštěstí, protože pak ho dojídám já) měla tak akorát :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama