VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Brasato na červeném víně (Brasato al vino rosso)

20. ledna 2017 v 7:00 |  Maso a drůbež
Dnešní recept má svůj původ v regionu Piemonte v severozápadní Itálii jehož hlavním městem je Turín (Torino). Vhodný pro zimní období, vyžaduje začít s přípravou o den dřív a hlavně kvalitní ingredience - především maso a červené víno! Rozhodně ne krabicové, pokud nemáte zrovna italské použijte suché, tedy ne sladké červené víno a bude to celá láhev. Nešetřit, nevyplácí se - jelikož budete potřebovat i pěkný kus kvalitního hovězího - z menšího množství tento pokrm nevyjde jak má - nevhodné víno by mohlo vše pokazit. Množství stačí asi pro 6 lidí.

*********************************************************************************************************************************
INGREDIENTI:
1 kg zadního hovězího masa
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 bobkové listy
2 hřebíčky
lžičku snítek rozmarýnu
pár kuliček celého černého pepře
1 láhev ( 0,75 l ) červeného suchého vína
50 gr másla
olivový olej
sůl
slanina pokud jej chcete prošpikovat
**********************************************************************************************************************************
Den předem si připravte přiměřeně velkou nádobu aby se do ní vešel celý kus masa a víno. Oloupejte a oškrábejte zeleninu a nakrájejte na kousky - nemusí být ani příliš malé. Obložte jimi maso tak aby bylo celé pokryté, přidejte i rozmáčknutý česnek, rozmarýn, bobkový list a koření. Můžete jej i trochu prošpikovat slaninou a ovázat motouzem, bude lépe držet tvar. Vše zalijte červeným vínem, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte marinovat nejméně 10 hodin - nejlépe přes noc.
Pokud nemáte v bytě velké teplo, nemusíte jej dávat ani do lednice, ideální je studená spíž.
Po uplynutí této doby vyndejte maso z marinády a osušte papírovou utěrkou. Do kastrolu dejte pár lžic oleje a máslo - jakmile se rozpustí, vložte maso a opečte po všech stranách. Když je zezlátlé, vlejte na něj všechnu marinádu, zvyšte plamen aby se dosáhlo varu, pak zeslabte, přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni dusit asi 2 a půl hodiny za občasného obracení. Asi v polovině přidejte sůl a pepř.
Když je maso hotové - má být velmi měkké - vyndejte jej z kastrolu, zabalte do alobalu a zatímco si takhle hezky odpočívá, rozmixujte ( i ponorným mixérem) omáčku se vším všudy a dejte znovu na plotnu aby zhoustla. Maso nakrájíme na silnější plátky (krájí se lépe když je vlažné) a vložíme zpět do omáčky aby se prohřálo. Podává se s bramborem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 20. ledna 2017 v 8:10 | Reagovat

Musím se přiznat, že hovězí maso jsem dlouho nevařila. Moc v oblibě u rodiny není a cena se už vyšplhala hodně vysoko.
Recept se mi libí, proberu to se strávníky a když dostanu souhlas, určitě vyzkoušíme.
S bramborovou kaší jidlo musí být moc dobré.
Hezký víkend a už dost neštěstí v Itálii.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. ledna 2017 v 14:36 | Reagovat

Hovězí taky moc často nedělám, ale když, tak podobná jídla jako tohle nebo guláš :-) Co se týče neštěstí, opravdu by to mohlo stačit - bylo zemětřesení, sníh a silný vítr všechno najednou :-(  :-?

3 beallara beallara | Web | 21. ledna 2017 v 9:06 | Reagovat

Skvělá kombinace chutí, jen se skutečně na hovězí zapomíná, už není tak populární, hlavně cenově.
Dělala jsem na vánoce minutkový guláš z konců pravé svíčkové a sklidila jsem potlesk.
Nějak nám ten rok nezačal, budeme doufat, že už máte vybráno :-(  :-(  :-(

4 Majka Majka | Web | 21. ledna 2017 v 10:16 | Reagovat

Hovězí děláme občas o víkendu, ale tohle je zajímavá úprava. U nás by to mělo naději na úspěch, zkusím a uvidím!

5 Ježurka Ježurka | Web | 21. ledna 2017 v 14:12 | Reagovat

Ach jo, ještě nemůžu vařit a já mám tak ráda hovězí, tohle by mi určitě chutnalo. Mňam. :-P

6 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 21. ledna 2017 v 22:28 | Reagovat

Růži,to vypadá velmi dobře :-)
Jednou za čas musí být změna,takže u nás hovězí občas taky máme,většinou je to guláš,ten má manžel moc rád :-)

7 Alis Alis | Web | 22. ledna 2017 v 9:27 | Reagovat

Ahoj Růženko, díky za prima typ na víkendový oběd :)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. ledna 2017 v 19:35 | Reagovat

[3]: Tady je taky drahé, ale takové jídlo se nedělá každý den... někdy ani týden ;-)
Co se týče začátku roku, bohužel začal hrozně.. mít to už vybrané to by asi podepsal každý :-?

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. ledna 2017 v 19:37 | Reagovat

[4]: Mohu vřele doporučit :-) Zatím chutnalo všem, masožravcům obzvlášť :-D  :-D

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. ledna 2017 v 19:38 | Reagovat

[5]: Však se dočkáš a pak si dáš! :-D  :-D To nejhorší máš za sebou, teď už bude jen a jen líp!! :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. ledna 2017 v 19:47 | Reagovat

[6]: Guláš ten taky můžeme.. :-) Zrovna jsem na něj koupila maso :-)  :-) Chutná moc i Italům, dělám velký hrnec :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. ledna 2017 v 19:49 | Reagovat

[7]: Na víkend je ideální, chce to čas :-) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama