VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Cizrnová polévka s brambory

20. února 2017 v 14:03 |  Polévky
Horká polévka přijde v chladném období vždycky vhod. U Italů je to sice častěji "pastasciutta" - jejich oblíbené těstoviny které se servírují jako první chod, ale v italské kuchyni je i dost polévek, hustých tak že v nich doslova stojí lžíce..
Oblíbené jsou obzvlášť luštěninové, které se připravují zejména v Toskánsku. Říká se jim "zuppe" od slova "zuppare" což znamená namáčet. V dobách dřívějších, kdy tvořily hlavní a často jediný chod se do nich totiž pro větší výživnost a zasycení vícero strávníků lámal chléb.
Pro dnešní recept budete potřebovat cizrnu (římský hrách). Lze jí použít jak suchou - v tom případě je nutno luštěniny namočit přes noc do studené vody - anebo konzervu. V prvním (lepším :-)) případě uvařte luštěniny do měkka, což trvá zhruba hodinu a půl - ve vodě musí být jen potopené, ne utopené a solí se až když jsou téměř hotové.
********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr uvařené cizrny
2 větší brambory
1 cibule
4 lžíce sekaných rajčat z konzervy
200 gr těstovin (nejlépe "tagliatelle" - široké nudle nebo jiný krátký formát)
rozmarýn
olivový olej extra panenský
sůl a pepř
**********************************************************************************************************************************
Ve větším kastrolu na mírném plameni krátce osmahněte nakrájenou cibuli - musí jen zesklovatět. Pak přidejte polovinu vařené cizrny, polovinu na malé kostičky (max. o straně 1cm) nakrájených a propláchnutých brambor a pár snítek rozmarýnu. Nechte na ohni pár minut aby se ingredience dobře propojili, pak zalejte asi 600 ml horké vody a vařte zhruba 20 minut na velmi mírném ohni. Potom vylovte (nebo se aspoň pokuste :-)) rozmarýn a vše rozmixujte ponorným mixérem.
Pokud použijete tagliatelle, rozlámejte je na kousky, polovinu zbylé cizrny rozmačkejte na hrubo vidličkou a druhou polovinu nechte vcelku a vše vhoďte do polévky spolu s kostičkami brambor a rajčaty nebo protlakem.
Nechte mírně vařit za častého (dost častého) míchání a mějte při ruce trochu horké vody kdyby polévka přece jen příliš zhoustla. Bude hotovo zhruba za 10 - 12 minut, když jsou brambory měkké. Mějte na paměti, že těstoviny i brambory ještě dojdou, protože je dobré nechat polévku chvíli odpočinout.
Dochuťte solí a pepřem, na talíři pokapejte trochou extra panenského oleje a kdo chce může si přisypat lžíci parmezánu. Kdo ochutnal, dá mi za pravdu že je to chutný, výživný a zdravý pokrm. BUON APPETITO!Usmívající se




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 20. února 2017 v 16:18 | Reagovat

Hlavně hodně parmazánu :D  :D  :D , já polévky miluju, takže co nejdříve vyzkouším :-P

2 Růžena Růžena | E-mail | Web | 20. února 2017 v 20:45 | Reagovat

Spoustu parmezánu :-D  :-D Viděla jsem tvojí snídani, takhle ale nesnídá Italka! :-D Slané ne, jen sladké a už vůbec ne v tak nekřesťanskou dobu! :-D ???

3 Sandra Sandra | Web | 21. února 2017 v 11:34 | Reagovat

Jo, to vypadá úplně parádně. Vzhledem k tomu, že jsem polívková a manžílek taky, tak máme další tip!

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. února 2017 v 20:16 | Reagovat

[3]:Je to kompletní jídlo, bílkoviny, uhlohydráty, vláknina.. ani vám nebude chybět maso :-D  :-)

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 22. února 2017 v 7:41 | Reagovat

Tak tohle mi trochu připomíná chutný německý Eintopf, všechno zdánlivě nekombinovatelné v jednom hrnci :-D.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. února 2017 v 13:54 | Reagovat

[5]:Trochu to Eintopf připomíná ale jen proto že je to jídlo z jednoho hrnce :-) V tom německém je myslím i maso.. a chutě se kombinují dobře, Italové mají někdy pro náš zvláštní kombinace, ale když ochutnáš musíš jim dát za pravdu, všechno je jak se říká "vymakané" :-D

7 Ježurka Ježurka | Web | 22. února 2017 v 15:15 | Reagovat

Já nejsem vyloženě polévkový typ, proto  za mne nee, ale možná by si dal manžel. :-)

8 Božena Božena | 22. února 2017 v 15:15 | Reagovat

Husté polévky vaříme, jsou hodně podobné tvojí, jsou výborné. Pokud je taková polévka, druhý chod už není.  🍲 🙋

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. února 2017 v 20:14 | Reagovat

[7]: Tady naštěstí chutná všem což je velká výhoda :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. února 2017 v 20:14 | Reagovat

[8]: Proto je taky ráda vařím! :-D  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama