VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Mrkvové taštičky s povidly

14. března 2017 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky
Na mrkvové těsto jsem měla několik receptů, ale použila jsem ten, který mi poslala moje kamarádka Boženka (my spolu po internetu často vaříme :-)) protože se mi zdál ze všech nejvíc vyvážený a zdravý - je tam hodně mrkve - a opravdu nezklamal, těsto se dobře zpracovávalo i vyvalovalo a po upečení drželo tvar. Jako náplň jsem použila kupovaná slazená švestková povidla zn. Hamé, osvědčilo se hlavně to, že jsou tužší než povidla dělaná doma která dostávám (výborná!) při mé návštěvě v Praze ale šetřím si je na chleba s máslem :-)
**********************************************************************************************************************************
INGRDIENCE:
300 gr hladké mouky
300 gr mrkve
200 gr tuku nebo másla (jako vždy, dávám trochu toho i trochu onoho)
1 prášek do pečiva
špetka soli
povidla nebo tužší džem
moučkový cukr na posypání
*******************************************************************************************************************************
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Mouku prosijeme společně s práškem do pečiva, přidáme sůl a rozsekáme do ní tuk, dobře promneme, přidáme nastrouhanou mrkev a vypracujeme těsto. Není potřeba vajec ani žádné tekutiny, díky mrkvi je dostatečně vláčné.
Dáme odpočinout do lednice zhruba na půl hodiny. Pak vyválíme placku o síle asi 3mm, skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem na cukroví vykrájíme kolečka, doprostřed dáme lžičku povidel, překlopíme a vidličkou dobře stiskneme okraje aby se neotvíraly.
Dáme péct na 180°až jsou pěkně zlatavé. Horké posypeme nebo obalíme v moučkovém cukru.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pihovatá vopice pihovatá vopice | Web | 14. března 2017 v 7:20 | Reagovat

Znám je, jsou vynikající, u nás jim říkáme mrkvánky. :-)

2 Božena Božena | 14. března 2017 v 8:44 | Reagovat

Dobrá volba na pečení. Mrkvové taštičky nikdy nezklamou. Povidla jsou výborná náplň,  protože jsou tuhá a nevytečou. Dobré jsou i s tvarohem, zeleninou nebo masovou náplní.
Jsem ráda, že vám chutnaly.  🥕 🌻 🙋

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2017 v 16:49 | Reagovat

[1]: Mrkvánky to je hezké jméno :-) Myslím že je budu dělat častěji :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2017 v 16:51 | Reagovat

[2]: Chutnaly moc, ještě jednou dík za recept! :-) Musím je zkusit i na slano, moc se mi to zamlouvá :-D  :-)

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 14. března 2017 v 19:58 | Reagovat

Připomněla jsi mi, že jsem je také kdysi dělala, asi znova vyzkouším, díky :-)

6 Milada Milada | E-mail | 15. března 2017 v 7:27 | Reagovat

To je hodně lákavý recept :-)

7 Janinka Janinka | E-mail | Web | 15. března 2017 v 9:32 | Reagovat

Ty jsou krásný, díky za tip, určitě vyzkouším :-). Já mám na pečení taky raději tuhá povidla a přesně jako ty, ta domácí, tekutější, si nechávám na chleba s máslem :-D.

8 Ježurka Ježurka | Web | 15. března 2017 v 13:42 | Reagovat

Růženko, děkuji za připomínku. Mrkvové dobrůtky jsem dělávala, ale ne s povidlím. To by si určitě pochutnal manžel. Díky, vyzkouším. :-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. března 2017 v 16:27 | Reagovat

[5]:Taštičky jsem teď dělala poprvé a určitě ne naposled, dřív jsem pekla srnčí hřbet taky s mrkvičkou a taky dobrý :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. března 2017 v 16:28 | Reagovat

[6]: Kromě toho že je opravdu dobrý, je i rychlý :-) :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. března 2017 v 16:29 | Reagovat

[7]: Jsou to pořád povidla, ale obráceně by to bylo trochu komplikovanější :-D  :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. března 2017 v 16:31 | Reagovat

[8]: Určitě uděláš radost :-) Kromě jiného v nich není cukr (jen trochu v povidlech, ale do každého kousku se dá tak lžička) ani vejce, pak zdravá mrkev - vhodné pro všechny věkové kategorie! :-D  :-)

13 czechcosmetics czechcosmetics | Web | 16. března 2017 v 13:32 | Reagovat

skvělý recept a výborný blog pro inspiraci :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. března 2017 v 7:55 | Reagovat

[13]: Díky, dívala jsem se na tvůj, hezký a užitečný :-)  :-)

15 Iva Iva | E-mail | Web | 18. března 2017 v 16:10 | Reagovat

Růženko, mrkvové šátečky jsem také dělávala, děkuji za připomenutí. Já mám domácí povidla hustá. Bude to dobrota. :-P  :-)

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. března 2017 v 12:05 | Reagovat

Určitě, domácí jsou nejlepší a když jsou hustá tím lépe pro šátečky :-)  :-)

17 beallara beallara | Web | 20. března 2017 v 10:34 | Reagovat

Tak s tímto pokladem zaperlím :D  :D

18 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. března 2017 v 21:23 | Reagovat

[17]: Určitě a ještě budeš pochválená za zdravou stravu! :-D

19 beallara beallara | Web | 2. dubna 2017 v 20:53 | Reagovat

[18]: Dnes jsem tvořila a měla jsem problém, těsto mi příšerně lepilo...vymačkávala jsi mrkev ?
Vyřešila jsem to tak, že jsem těsto nacpala do nízké formy, natřela povidly, dala druhou vrstvu nahoru a bylo to taky dobré, jen nevím, kde jsem to zvojtila ? :-(

20 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 13:13 | Reagovat

[19]: Nevymačkávala, ono nebylo ani co, mrkev jsem měla poměrně suchou. Ale taky jsem měla strach že mi pustí šťávu během odležení v lednici, ale nic se nestalo, dělala jsem je i znovu a taky ok.  Jediné co mě napadá je čerstvá mrkev nebo "patlavý" tuk. Proto dávám i trochu másla, tím se to zpevní. Nicméně i ten nápad s formou není vůbec špatný - pak třeba nakrájet na kostky a je to :-)  :-) Jestli uděláš znovu dej mi vědět jak jsi dopadla :-) zatím moc zdravím!! :-D

21 beallara beallara | Web | 4. dubna 2017 v 20:26 | Reagovat

[20]: Růženko,
já jsem použila jen máslo.
Ale sklidila jsem úspěch , bylo to dobré i v této formě, Soptíček mlaskal :-)  :-)  :-)

22 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. dubna 2017 v 22:54 | Reagovat

[21]: Bodejť by ne, s máslíčkem :-D Příště mrkev vymačkej nebo jí zkus dát míň. Těch 300 gr je váha neočištěné, pak se něco vyhodí. A taky jí dávám trochu od oka :-D

23 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | Neděle v 12:56 | Reagovat

Jůůů, znám mrkvové cukroví, ale rozhodně ne plněné.
Tak tohle vyzkouším. Určitě a ráda :-)
Děkuji :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama