VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Vřeténka s chřestem a pancettou ( Fusili con asparagi e pancetta)

27. března 2017 v 7:00 |  Těstoviny
Dnešní recept charakterizuje momentální období - pancetta symbolizuje odcházející zimu a chřest nadcházející jaro. Spojené smetanou obalí těstoviny uvařené "al dente" a posypané čerstvě nastrouhaným ovčím sýrem Pecorino získáte chutný pokrm připravený za 20 minut.
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin (vřeténka)
500 gr chřestu
1 pórek
200 gr pancetty krájené na kostičky
100 ml husté smetany
olivový olej
50 ml bílého suchého vína
100 gr ovčího sýra (pecorino)
pepř nebo peperoncino
sůl
**********************************************************************************************************************************
Odřízneme spodní, tvrdé části chřestu, oloupeme jej a nakrájíme na plátky, špičky necháme vcelku nebo pokud jsou velké, rozkrojíme napůl. Pancettu (můžete nahradit anglicku slaninou) nakrájíme na kostičky. Očistíme pórek a nakrájíme na slabé plátky. Nastrouháme sýr. Dáme vařit vodu na těstoviny.
Do větší hluboké pánve nebo kastrolu který pojme i těstoviny, dáme na olivový olej podusit pórek - nesmí zhnědnout, takže přidáme i trochu vody a dusíme pod pokličkou pár minut. Pak přidáme pancettu, zamícháme, přilijeme víno a zvýšíme plamen. Když se alkohol odpaří (t.j. když necítíme vinnou vůni), vložíme nakrájený chřest. Dobře promícháme a dusíme do jeho změknutí za občasného podlévání horkou vodou, nejlépe z těstovin které dáme mezitím vařit- pro chřest by mělo stačit zhruba 10 minut. Pak vlijeme smetanu a dochutíme peperoncinem nebo pepřem. Solit většinou není potřeba, pancetta bývá dost slaná.
Těstoviny vaříme podle návodu až jsou téměř měkké - na skus, nebo-li "al dente". Scedíme (neproplachujeme!) a vhodíme do pánve. Promícháme asi minutu, eventuelně trochu rozředíme vodou z těstovin (vyplatí se vždy nechat si trochu stranou) a horké servírujeme na talíře kde si každý posype těstoviny strouhaným ovčím sýrem.
Můžete použít i Parmezán, ale ovčí sýr je ostřejší a zvýrazní se tak chuť pokrmu. BUON APPETITO!Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 27. března 2017 v 8:30 | Reagovat

V sobotu jsme sklidili první várku chřestu, takže už vím, co bude k obědu. Už se těším, chřest  milujeme na všechny způsoby. Pokud k tomu budou ještě těstoviny-pohádka. Díky za super recept. Hezký týden a výlet.  🤗

2 Růžena Růžena | E-mail | Web | 27. března 2017 v 14:02 | Reagovat

[1]: Vidíš a já si myslela že je u vás na chřest ještě brzo :-) - jsem ráda, že jsem se trefila :-)  :-) My jsme je měli včera :-D

3 beallara beallara | Web | 28. března 2017 v 8:11 | Reagovat

Musím pochválit obrázek v záhlaví, navozuje nádhernou atmosféru :-)  :-)
Já si s chřestem netykám, vždy ho připravím mizerně, nevím, ale nenašli jsme společnou řeč :D  :D

4 Iva Iva | E-mail | Web | 28. března 2017 v 20:47 | Reagovat

Další výborný recept. Musím počkat na chřest. Doufám, že ho brzy někde koupím. :-D

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. března 2017 v 12:42 | Reagovat

[3]: Asi ti nechutná ;-) Mě se taky nedaří jídla na která nemám já sama chuť :-) Obrázek je typická toskánská krajinka - naladila jsem tě? :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. března 2017 v 12:43 | Reagovat

[4]: Myslím že ano, právě začala jeho sezona - a při tomhle počasí :-)  :-)

7 Eliss Eliss | Web | 2. dubna 2017 v 16:40 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ale chřest nemusím...

8 Ježurka Ježurka | Web | 2. dubna 2017 v 16:51 | Reagovat

Možná, kdybych ochutnala, tak si dám, ale chřest mi zatím nic neříká a bílé a ještě k tomu suché víno doma nemáme snad nikdy. :-(

9 Siginitou Siginitou | Web | 2. dubna 2017 v 21:00 | Reagovat

Vypadá to velmi chutně :)
Možná to někdy zkusím.

10 Janinka Janinka | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 16:23 | Reagovat

Vypadá to lákavě, já mám ale momentálně období, kdy bych slaninu rvala pořád do míchaných vajíček :-D.

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 17:34 | Reagovat

[7]: Tak udělej bez něj - pasta a pancetta je taky skvělá kombinace! :-D

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 17:38 | Reagovat

[8]: Víno můžeš vynechat :-) U nás doma se holduje červenému, bílé mám právě jen pro kuchyňskou potřebu. A chřestu jsem přišla na chuť taky až tady - chce to jen zkusit :-)  :-)

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 17:40 | Reagovat

[9]: Díky :-) Zkusit můžeš v tomhle období, chřest dlouho netrvá :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. dubna 2017 v 17:42 | Reagovat

[10]: Já jí cpu dost často kamkoliv to jde :-D A pokud ti chutná v kombinaci s vejci, přidej těstoviny a máš "carbonaru" :-D Vejce se ale dávají syrová..jen žloutek :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama