VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Duben 2017

Basturma s rýží

28. dubna 2017 v 7:00 Maso a drůbež
Podle internetu je "basturma" sušené kořeněné maso ze svíčkové nebo dokonce typické jídlo Kazachstánu z marinovaného skopového masa připravovaného na rožni.
Ne, nic takového jsem neuvařila a ani vám nebudu předkládat!
Basturmu jsem znala jako specialitu jedné pražské restaurace, kousky svíčkové s cibulí,houbami a olivami (pokud nebyla svíčková, v té době spíš zjevení, použila se vepřová panenka),trochu pikantní a charakteristikou tohoto pokrmu bylo právě to, že jste ho nedostali nikdy stejný jako minule - záleželo na dostupnosti surovin a především fantazii kuchaře...
Pro exotický nádech se používala sojová omáčka, značně oblíbená již před mnoha lety kdy byla populární i tzv. "čína" aneb variace na čínskou kuchyni. Nevím jestli jsem si pamatovala úplně přesně recept, ale moje "basturma" byla rychle hotová, rychle snězená a chutnala...
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr hovězího masa na minutku (nebo vepřové panenky)
- myslím že by se dalo použít i maso kuřecí
1 větší cibule
200 gr žampionů (nebo hrstku předem namočených a vymačkaných sušených hub)
100 gr oliv
2 lžíce škrobové moučky
vývar
lžička sojové omáčky
peperončino nebo pepř
olivový olej, sůl
dušená rýže jako příloha
******************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si přichystáme předem, protože pokrm se připravuje jako minutka. Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3 cm, cibuli na slabé plátky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky, olivy můžeme nechat vcelku nebo nakrájet, podle chuti. Pamatuji se, že se používaly černé s peckou, ale v té době asi jiné nebyly k dostání.
Na větší pánev dáme trochu oleje a maso na něm prudce opečeme aby se zatáhlo. Pak vložíme cibuli, zamícháme a přidáme i houby a olivy. V trošce vývaru rozmícháme škrobovou moučku, ochutíme sojovou omáčkou a vlijeme na maso. Necháme jen krátce povařit, pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vývaru. Dochutíme peperončinem (nebo pepřem) a eventuelně dosolíme.
Než se maso uvaří, připravíme si dušenou rýži jako přílohu. Dobrou chuť!


Lasaně s chřestem a šunkou (Lasagne con asparagi e prosciutto)

25. dubna 2017 v 14:50 Těstoviny
Lasaně se dají upravovat na vícero způsobů, nejen tradičně s ragú (recept najdete zde), ale například i se zeleninou, s pestem nebo i s rybami. Momentálně je sezóna chřestu a v kombinaci se šunkou získáte chutný a sytý pokrm.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 gr lasaní
800 gr chřestu
200 gr šunky
bešamel z půl litru mléka, 50 gr másla, 5O gr hladké mouky, špetky soli a muškátového oříšku
trochu vývaru
1 čerstvá cibulka
olej, máslo
100 gr strouhaného parmezánu
**********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme bešamel. Můžete jej koupit i hotový, ale pokud chcete připravit doma, stačí udělat světlou jíšku z 50 gr rozehřátého másla, do kterého po částech vsypete 50 g hladké mouky, dobře zamícháte, pak zředíte půl litrem mléka (nejdřív trochu na hustou kaši, pak přilejete zbytek), ochutíte solí a špetkou muškátového oříšku a povaříte za stálého míchání až zhoustne.
Potom očistíte chřest, oloupete a odkrojíte spodní tvrdé části. Nakrájíte jej na kousky, špičky dám stranou protože je stačí povařit jen krátce takže přidám později. Šunku použijte buď plátkovou nebo vcelku a nakrájejte na kousky nebo kostičky. Do hlubší pánve dejte trochu oleje a vložte nakrájený chřest.Dobře promíchejte, pak přilejte pár lžic vývaru a pod poklicí poduste téměř do měkka - stačí asi 10 minut. Potom vložte i špičky chřestu a nakrájenou šunku, dochuťte solí je-li potřeba (šunka bývá dost slaná, tak opatrně). Duste do měkka,načež přidejte asi 2/3 bešamelu a promíchejte.
Lasaně se zde prodávají čerstvé vaječné, jsou tenké takže se nemusí vařit a dají se rovnou do pekáčku. Pokud je nemáte, dejte vařit vodu s trochou oleje do velkého hrnce a vkládejte do ní lasaně jednu po druhé, míchejte aby se neslepily. Je lepší dělat je na dvakrát, doba varu je uvedená na obalu. Po uvaření je skládejte na utěrku vedle sebe. Teď už to půjde rychle: do pekáčku dejte na dno trochu bešamelu nebo oleje a naskládejte první várku lasaní tak, aby se jen mírně překrývaly.
Pokryjte vrstvou chřestové směsi, posypte strouhaným parmezánem, dejte další vrstvu lasaní, směs, parmezán a tak dále až vypotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva bude chřest se šunkou a bešamelem posypaná sýrem a pokapaná křížem krážem olivovým olejem nebo kousíčky másla.
Dejte zapéct do trouby na 200° po dobu asi 20 minut, nebo až uvidíte že zezlátnou. Vyndejte a nechte pár minut odpočinout, pak krájejte na porce. BUON APPETITO! Usmívající se


Brutti ma buoni

21. dubna 2017 v 18:59 Cukrovi a drobné zákusky
Dnešní recept má trochu divný název - "brutti ma buoni" znamená v překladu doslova oškliví ale dobří. Jedná se o malé cukroví a název je vystihuje přesně - nepravidelného tvaru, jsou to křupavé bílkové pusinky s výraznou oříškovou chutí, správně upečené jsou tvrdší ale křehké. K jejich přípravě stačí pár bílků, cukr, strouhané oříšky (nebo i mandle) a trochu trpělivosti.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 bílky pokojové teploty
130 gr opražených strouhaných oříšků
půl vanilkového lusku (semínka)
100 gr cukru
**********************************************************************************************************************************
Oříšky dáme opražit na suchou pánev za častého míchání, pak je promneme v utěrce a vyfoukáme slupky. Rozmixujeme nebo nastrouháme nepříliš na jemno.
Z bílků ušleháme sníh do kterého během šlehání přídáme semínka z poloviny vanilkového lusku a po lžících cukr. Když je lesklý a pěkně tuhý, po částech vmícháme opražené strouhané oříšky a opatrně promícháme. Lze použít i mandle, získáte jemnější chuť, ale originál je oříškový. Vzniklou hmotu přendejte do silnostěnného hrnce a dejte na mírný plamen vařit za stálého míchání asi 10 minut, až je kompaktní a má světle hnědou barvu. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí dvou lžiček na něj tvořte malé hromádky trochu dál od sebe, protože pečením se roztáhnou. Dejte péct na horkovzduch při zhruba 130°asi 35 minut. Záleží na velikosti a troubě, jelikož se jedná o pusinky musíme péct pomalu a opatrně. Nejlepší je dát jich pár na malý plech a upéct na zkoušku, aby se "vychytal" čas, teprve pak dát péct velký plech. Pusinky mají být dobře propečené, ale pozor ať se nespálí a mějte na paměti že po vychladnutí ještě trochu ztvrdnou. Počkáme až úplně vychladnou a pak je sloupneme z papíru.
Dobře se uschovávají v plechové krabici. Jsou výborné podávané s dezertním vínem nebo sektem a pokud by se vám zdály přece jen tvrdší, můžete si je v něm namáčet - typický italský zvyk pro tento druh sladkostí.

Velikonoční tvoření

4. dubna 2017 v 7:00 Velikonoce
Velikonoce jsou jak se říká, za dveřmi. Pokračuji v tvoření patchworkových vajíček, jako vždy jsem měla dobré předsevzetí udělat je brzy - dokonce s nimi začít hned po vánocích - a jako vždy se do nich pak pustím když mi svátky dýchají na záda. Nevím, prostě musím vplout do určitého období a pak mi to jde.
Chtěla bych i něco upéct.. ke všemu je venku krásně, takže tvoření se odehrává až večer u televize.