VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Basturma s rýží

28. dubna 2017 v 7:00 |  Maso a drůbež
Podle internetu je "basturma" sušené kořeněné maso ze svíčkové nebo dokonce typické jídlo Kazachstánu z marinovaného skopového masa připravovaného na rožni.
Ne, nic takového jsem neuvařila a ani vám nebudu předkládat!
Basturmu jsem znala jako specialitu jedné pražské restaurace, kousky svíčkové s cibulí,houbami a olivami (pokud nebyla svíčková, v té době spíš zjevení, použila se vepřová panenka),trochu pikantní a charakteristikou tohoto pokrmu bylo právě to, že jste ho nedostali nikdy stejný jako minule - záleželo na dostupnosti surovin a především fantazii kuchaře...
Pro exotický nádech se používala sojová omáčka, značně oblíbená již před mnoha lety kdy byla populární i tzv. "čína" aneb variace na čínskou kuchyni. Nevím jestli jsem si pamatovala úplně přesně recept, ale moje "basturma" byla rychle hotová, rychle snězená a chutnala...
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr hovězího masa na minutku (nebo vepřové panenky)
- myslím že by se dalo použít i maso kuřecí
1 větší cibule
200 gr žampionů (nebo hrstku předem namočených a vymačkaných sušených hub)
100 gr oliv
2 lžíce škrobové moučky
vývar
lžička sojové omáčky
peperončino nebo pepř
olivový olej, sůl
dušená rýže jako příloha
******************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si přichystáme předem, protože pokrm se připravuje jako minutka. Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3 cm, cibuli na slabé plátky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky, olivy můžeme nechat vcelku nebo nakrájet, podle chuti. Pamatuji se, že se používaly černé s peckou, ale v té době asi jiné nebyly k dostání.
Na větší pánev dáme trochu oleje a maso na něm prudce opečeme aby se zatáhlo. Pak vložíme cibuli, zamícháme a přidáme i houby a olivy. V trošce vývaru rozmícháme škrobovou moučku, ochutíme sojovou omáčkou a vlijeme na maso. Necháme jen krátce povařit, pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vývaru. Dochutíme peperončinem (nebo pepřem) a eventuelně dosolíme.
Než se maso uvaří, připravíme si dušenou rýži jako přílohu. Dobrou chuť!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 28. dubna 2017 v 16:48 | Reagovat

Růženko, bravo! Tohle bych si dala hned, určitě se ještě vrátím pro receptík.

2 Božena Božena | 29. dubna 2017 v 10:30 | Reagovat

Tento recept vyzkouším hned zítra. Bude z kuřecího masíčka a přidám chřest. Pomalu jeho čas růstu končí, tak snad tim recept moc nepokazím. Dám ho uvařený až na hotové jídlo.
Hezký vikend. 🍲🙋

3 beallara beallara | Web | 30. dubna 2017 v 7:48 | Reagovat

Tohle je vynikající recept a na 100% vyzkouším.
Já vlastně zjišťuji, že...přijdu, zaslintám a pak už se vracím se surovinami a tvořím...jsem tedy věrná.
Moje dcera tě má ráda, aniž by tu někdy byla :D  :D  :D  :D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 10:17 | Reagovat

[1]: Ahoj Libuško, vítám tě a vidím že se ti vrací chuť k jídlu a to je moc dobré znamení!!! :-D :-) Zdravím!!! :-)  :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 10:18 | Reagovat

[2]: Chřestem určitě nezkazíš nic, tenhle recept se propůjčuje k mnoha variantám :-)  :-) A bude i hezky vypadat :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 10:22 | Reagovat

[3]: :-D Jsi věrná a vtipná :-D  :-) Dcera je mi sympatická, znám jí z fotek a když ráda jí, tak ještě víc :-D A mám takový pocit že i vnučka jde ve vašich šlépějích :-) Zdravím všechny dohromady!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama