VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Brutti ma buoni

21. dubna 2017 v 18:59 |  Cukrovi a drobné zákusky
Dnešní recept má trochu divný název - "brutti ma buoni" znamená v překladu doslova oškliví ale dobří. Jedná se o malé cukroví a název je vystihuje přesně - nepravidelného tvaru, jsou to křupavé bílkové pusinky s výraznou oříškovou chutí, správně upečené jsou tvrdší ale křehké. K jejich přípravě stačí pár bílků, cukr, strouhané oříšky (nebo i mandle) a trochu trpělivosti.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 bílky pokojové teploty
130 gr opražených strouhaných oříšků
půl vanilkového lusku (semínka)
100 gr cukru
**********************************************************************************************************************************
Oříšky dáme opražit na suchou pánev za častého míchání, pak je promneme v utěrce a vyfoukáme slupky. Rozmixujeme nebo nastrouháme nepříliš na jemno.
Z bílků ušleháme sníh do kterého během šlehání přídáme semínka z poloviny vanilkového lusku a po lžících cukr. Když je lesklý a pěkně tuhý, po částech vmícháme opražené strouhané oříšky a opatrně promícháme. Lze použít i mandle, získáte jemnější chuť, ale originál je oříškový. Vzniklou hmotu přendejte do silnostěnného hrnce a dejte na mírný plamen vařit za stálého míchání asi 10 minut, až je kompaktní a má světle hnědou barvu. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí dvou lžiček na něj tvořte malé hromádky trochu dál od sebe, protože pečením se roztáhnou. Dejte péct na horkovzduch při zhruba 130°asi 35 minut. Záleží na velikosti a troubě, jelikož se jedná o pusinky musíme péct pomalu a opatrně. Nejlepší je dát jich pár na malý plech a upéct na zkoušku, aby se "vychytal" čas, teprve pak dát péct velký plech. Pusinky mají být dobře propečené, ale pozor ať se nespálí a mějte na paměti že po vychladnutí ještě trochu ztvrdnou. Počkáme až úplně vychladnou a pak je sloupneme z papíru.
Dobře se uschovávají v plechové krabici. Jsou výborné podávané s dezertním vínem nebo sektem a pokud by se vám zdály přece jen tvrdší, můžete si je v něm namáčet - typický italský zvyk pro tento druh sladkostí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 22. dubna 2017 v 8:18 | Reagovat

Náhodou jsou to krásný bochánky, dělám je skoro stejně, vlastně to jsou takový kokosky bez kokosu, ale s oříšky :-).

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 22. dubna 2017 v 10:47 | Reagovat

Tak tenhle recept se mi moc líbí a ukládám si ho: něco podobného jsem vždy chtěla zkusit (kokos moc nemusím) - a hle - recept ke mně přiletěl "sám". :-)

3 beallara beallara | Web | 23. dubna 2017 v 8:29 | Reagovat

Víš, že já jsem velice poctivá ve tvorbě tvých výrobků a vždy sklidím potlesk.
Na tyto krasavice určitě dojde, jen nyní jedeme v koláčích, jsou rychlejší :D  :D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 11:43 | Reagovat

[1]: Přesně tak, můžou se dát i mandle nebo ořechy :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 11:44 | Reagovat

[2]: Někdy stačí si říct :-)  :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 11:46 | Reagovat

[3]: :-) Asi ti budeme muset najít nějakého Itala - vysoká blondýna která navíc ještě ráda vaří - naprostý ideál pro italské muže!! :-D Nějaký osvědčený receptík na koláče by nebyl? :-)

7 Božena Božena | 23. dubna 2017 v 18:59 | Reagovat

Pusinky určitě také vyzkouším. Už znám kokosové, tvarohové a toto bude novinka. Jsi šikulka, vypadají krásnê.

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 20:38 | Reagovat

Díky :-) :-) takové hrbaté, ale dobré jsou! :-D

9 beallara beallara | 24. dubna 2017 v 20:49 | Reagovat

[6]:Růženko,
právě jsem dopekla tvarohové řezy, kdy se těsto krouhá na struhadla, jistě znáš, pokud ne, což pochybuji, ráda dodám.
Celý byt voní čokoládou :-P  :-P  :-P
Pokud tam nějakého máš, schopného, pracovitého, sem s ním...upeču, uvařím a ráda, protože mě to skutečně baví :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. dubna 2017 v 12:57 | Reagovat

[9]: Zatím nikoho nemám ale po ženách "z východu" jak nám říkají, je tu poptávka :-)  :-) Myslím že kdybys tu pár týdnů pobyla, lehce by se nějaká partie našla :-D Co se týče koláče, recept jsem četla (dokonce několik) ale nikdy jsem ho nedělala. Takže pokud máš tvůj osvědčený, uvítala bych! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama