VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Lasaně s chřestem a šunkou (Lasagne con asparagi e prosciutto)

25. dubna 2017 v 14:50 |  Těstoviny
Lasaně se dají upravovat na vícero způsobů, nejen tradičně s ragú (recept najdete zde), ale například i se zeleninou, s pestem nebo i s rybami. Momentálně je sezóna chřestu a v kombinaci se šunkou získáte chutný a sytý pokrm.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 gr lasaní
800 gr chřestu
200 gr šunky
bešamel z půl litru mléka, 50 gr másla, 5O gr hladké mouky, špetky soli a muškátového oříšku
trochu vývaru
1 čerstvá cibulka
olej, máslo
100 gr strouhaného parmezánu
**********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme bešamel. Můžete jej koupit i hotový, ale pokud chcete připravit doma, stačí udělat světlou jíšku z 50 gr rozehřátého másla, do kterého po částech vsypete 50 g hladké mouky, dobře zamícháte, pak zředíte půl litrem mléka (nejdřív trochu na hustou kaši, pak přilejete zbytek), ochutíte solí a špetkou muškátového oříšku a povaříte za stálého míchání až zhoustne.
Potom očistíte chřest, oloupete a odkrojíte spodní tvrdé části. Nakrájíte jej na kousky, špičky dám stranou protože je stačí povařit jen krátce takže přidám později. Šunku použijte buď plátkovou nebo vcelku a nakrájejte na kousky nebo kostičky. Do hlubší pánve dejte trochu oleje a vložte nakrájený chřest.Dobře promíchejte, pak přilejte pár lžic vývaru a pod poklicí poduste téměř do měkka - stačí asi 10 minut. Potom vložte i špičky chřestu a nakrájenou šunku, dochuťte solí je-li potřeba (šunka bývá dost slaná, tak opatrně). Duste do měkka,načež přidejte asi 2/3 bešamelu a promíchejte.
Lasaně se zde prodávají čerstvé vaječné, jsou tenké takže se nemusí vařit a dají se rovnou do pekáčku. Pokud je nemáte, dejte vařit vodu s trochou oleje do velkého hrnce a vkládejte do ní lasaně jednu po druhé, míchejte aby se neslepily. Je lepší dělat je na dvakrát, doba varu je uvedená na obalu. Po uvaření je skládejte na utěrku vedle sebe. Teď už to půjde rychle: do pekáčku dejte na dno trochu bešamelu nebo oleje a naskládejte první várku lasaní tak, aby se jen mírně překrývaly.
Pokryjte vrstvou chřestové směsi, posypte strouhaným parmezánem, dejte další vrstvu lasaní, směs, parmezán a tak dále až vypotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva bude chřest se šunkou a bešamelem posypaná sýrem a pokapaná křížem krážem olivovým olejem nebo kousíčky másla.
Dejte zapéct do trouby na 200° po dobu asi 20 minut, nebo až uvidíte že zezlátnou. Vyndejte a nechte pár minut odpočinout, pak krájejte na porce. BUON APPETITO! Usmívající se

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 25. dubna 2017 v 18:03 | Reagovat

Super volba k obědu. Těstoviny s chřestem jsme si dělali v poslední době často, protože máme svůj čerstvý chřest. Lasaně ještě nebyly, takže jsou na řadě. Diky za připomenutí. 🙋 🍝

2 Kamila Kamila | Web | 26. dubna 2017 v 19:14 | Reagovat

Nevím, zda bych si na to troufla, ale vypadají úžasně....

3 beallara beallara | Web | 27. dubna 2017 v 7:30 | Reagovat

Vypadá to skvostně a voní až sem.
A skvostné lasagne jsem jedla tam u vás, skutečně neměly chybu :-P  :-P

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 16:19 | Reagovat

[1]: Domácí chřest vám docela závidím :-) My ho máme rádi i jen tak vařený, ale s těstovinami nebo rýží je to skvělá kombinace :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 16:21 | Reagovat

[2]: Klidně si troufni, není to žádná věda! Já popisuji všechno podrobně ale trvá míň času to uvařit než napsat :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 16:26 | Reagovat

[3]: Klasické lasagne jsou s masovým ragú a pocházejí z Boloně - tam jsou mistři :-) Ale dělají se po celé Itálii na různé způsoby a většinou nezklamou :-D Jen se tam nesmí dávat moc věcí najednou, ale to už jako správná Italka dávno víš :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama