VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Kantonska rýže (Riso alla cantonese)

2. června 2017 v 7:00 |  Rizota
Kantonská rýže je recept čínského původu, ale je velmi oblíbená i v Itálii protože se svou chutí podobá italskému rizotu, např. tomu se šunkou a hráškem nebo rizotu se salsicciou a hráškem.
Pro jeho přípravu je nejlepší používat dlouhozrnnou rýži (typu "basmati") uvařenou a pak smíchanou se šunkou, hráškem, cibulí, míchanými vejci a trochou sojové omáčky která pokrmu dodá orientální chuť.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 gr rýže Basmati (nebo jiná rýže s dlouhým zrnem či rýže pro rizoto - ne předvařená!)
150 gr šunky
250 gr hrášku
1 cibule
3 vejce
1 lžíce sojové omáčky
olej
sůl
****************************************************************************************************************************************
Rýži dobře propláchněte studenou vodou a sceďte, pak jí dejte vařit do osolené vody asi 10 minut - musí zůstat "al dente" t.j. na skus, mírně tuhá. Mezitím dejte vařit - nejlépe v páře - i hrášek (můžete použít i mražený), pokud máte čerstvý stačí jej povařit pár minut v horké vodě, sceďte a dejte stranou.
Nakrájejte velmi jemně cibuli a polovinu jí přidejte do rozkvedlaných vajec. Na pánvi s trochou oleje umíchejte vejce aby byla tuhá, pak je roztrhejte vidličkou na dost malé kousky. Dejte do misky a do té samé pánve (šetřím nádobí :-)) vložte šunku nakrájenou na kostičky spolu s hráškem a za stálého míchání poduste zhruba 2 minuty.
Mezitím se uvařila i rýže kterou sceďte a nechte okapat v cedníku.
A jsme u konečné úpravy : do většího kastrolu nebo hluboké pánve dejte olej a zbytek cibule kterou jen podusíte, nesmí se osmažit aby nebyla příliš cítit. Přidejte rýži a sojovou omáčku, dobře promíchejte a vložte zbytek - šunku s hráškem a rozkouskovaná vejce. Osolte, snižte plamen na minimum a asi 1-2 minuty míchejte aby se všechny ingredience propojily a prohřály. Ihned podávejte a dobrou chuť! Usmívající se

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanako Hanako | 2. června 2017 v 10:01 | Reagovat

Nedávno jsem podobný recept vyzkoušela. Spojení vejce a rýže mi připadalo trochu divné, ale výsledek byl moc dobrý. :-)  :-)

2 Božena Božena | 2. června 2017 v 12:57 | Reagovat

O spojení rýže s vejci jsem nikdy neslyšela, takže určitě vyzkouším. Takových rychlých receptů můžeš dávat na blog celé léto a bude to super. Díky za prima recept. 🙋

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. června 2017 v 15:42 | Reagovat

[1]: Někdy zdání klame :-) Nevím jestli je to opravdu čínský originál, ale v Itálii ho upravují takhle i v čínských restauracích ;-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. června 2017 v 15:45 | Reagovat

[2]: To znám - čím méně času se v létě stráví u plotny, tím líp ! :-D Tahle kombinace není vůbec špatná a je to opravdu "bleskovka" :-)  :-D

5 beallara beallara | Web | 2. června 2017 v 20:46 | Reagovat

Kdysi můj přítel procestoval Asii a díky němu jsem se naučila dávat do rizota i do různých rýžových směsí omeletu.
Mám to moc ráda, dá to jídlu úplně jiný rozměr.
Nádherná fotka v průčelí blogu...asi zase poletíme na Ischii :-)  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. června 2017 v 8:18 | Reagovat

Vidím že Itálie opět volá.. :-D Fotka nahoře je vzatá z internetu, ale taková místa v Toskánsku opravdu existují.. :-)  :-)

7 Veronika Veronika | Web | 3. června 2017 v 14:44 | Reagovat

Tak rizoto dělám docela často, ale s vejcem mě to niky nenapadlo...

8 Růžena Růžena | E-mail | Web | 4. června 2017 v 11:07 | Reagovat

[7]: V Itálii se dělá rizoto s vejcem ale dává se  syrové​ a promíchá, nebo se přidává i pancetta (rizoto alla carbonara) :-) :-)

9 Iva Iva | E-mail | Web | 4. června 2017 v 15:15 | Reagovat

Růženko, to je zajímavý a hlavně rychlý recept, určitě ho vyzkouším. :-D :-)

10 Růžena Růžena | E-mail | Web | 4. června 2017 v 19:43 | Reagovat

Většinou se tu vaří rychle :-) A v létě​ kuchyní spíš jen probíham :-D

11 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. června 2017 v 7:43 | Reagovat

Kantonskou rýži mám moc ráda, dávám si ji jako přílohu v čínské restauraci :-).

12 Růžena Růžena | E-mail | Web | 11. června 2017 v 18:49 | Reagovat

Já jsem jí taky poznala v čínské restauraci, kdysi byla jedna jediná v Praze. Byla výborná - jak rýže tak restaurace :-)  :-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama