VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Linecké košíčky s třešněmi

13. června 2017 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky
Košíčky z lineckého těsta jsem už dělala několikrát, ale pořád jsem hledala "zlepšovák" jak je udělat vzhlednější, lépe a rychleji.. Na internetu jsem našla jeden nápad který se mi zamlouval, vykrojit těsto formičkou a pak dát na obrácený košíček. Naštěstí jsem udělala jen jeden na zkoušku, protože někde se stala chyba - po upečení nešel z formičky sundat. Košíčky a podobné nevymazávám, ale těsto které bývá už tak dost mastné omočím v polohrubé mouce a vtlačím do formičky, po upečení se vyklopí jedna radost, vlastně vypadnou samy. Takže jsem se držela tohoto postupu, jen jsem těsto vyválela a vykrojila formičkou v podobě květu a zdá se mi že vypadají lépe.
Upekla jsem je hned po ránu dokud je v kuchyni příjemně, ale krém jsem udělala nevařený.
Třešně už jsou zralé, na trhu jsem koupila krásné chrupky, rozpůlila, vyndala pecku a dala na krém. Toť vše!
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
200 gr hladké mouky
3 plné lžíce Maizeny nebo pudinkového prášku
140 gr másla nebo tuku (dělám zhruba půl na půl)
70 gr moučkového cukru
špetka soli
1-2 žloutky (podle velikosti dávám buď jeden velký nebo dva malé)
strouhaná citronová kůra
vanilka
Náplň:
1 hotový pudink (měl 80 gramů) - pokud se u vás dá ještě stát u plotny, uvařte pudink - stačí z poloviční dávky
200 gr ricotty nebo tvarohu který není příliš mokrý
moučkový cukr podle chuti - dala jsem asi 3 lžíce, pudink byl už slazený
pár zrnek soli a trochu strouhané citronové kůry
půl kg třešní nebo jakékoliv jiné ovoce podle vaší chuti
******************************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme mouku s Maizenou, přidáme špetku soli, citronovou kůru, vanilku a rozsekáme do ní studené máslo (tuk). Rychle promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr a opět promneme a nakonec rozkvedlané žloutky. Spojíme bez velkého zpracování - těsto se nesmí zahřát - a uložíme do lednice. V receptech je většinou uváděno alespoň na půl hodiny, ale čím déle tím líp, nechávám i přes noc, ale záleží jako vždy na tom kolik máte času.
Připravte náplň - našleháme ricottu nebo tvaroh s cukrem a po částech přidáme pudink. Dáme do lednice.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme tvary, použila jsem formičku ve formě květu, ale vhodná je i kulatá formička nebo menší sklenička. Spodek ještě trochu protáhnu v mouce a vložím do nevymazaného košíčku. Mám je poměrně malé takže jich z této dávky bylo padesát.
Dám na plech a ještě na nějakou dobu do lednice - během pečení si pak lépe podrží tvar.
Pečeme asi při 180° - horkovzduch stačí 160°- až mírně zezlátnou, většinou kolem 15 - 20 minut.
Mezitím si připravíme třešně, omyjeme, rozpůlíme ( lépe se to dělá pilkovým nožem) a vyndáme pecku.
Košíčky necháme prochladnout a vyklopíme. Když jsou úplně studené, plníme krémem, buď sáčkem nebo lžičkou a navrch ozdobíme třešní nebo kouskem jiného ovoce. Uchováváme v lednici. Dobrou chuť!!!Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 13. června 2017 v 8:17 | Reagovat

Nedávno jsem páčila ořechový listový koláč z plechu. Jo, když se chce člověk ukázat, stojí to za kulové, ale všichni zúčastnění mlaskali a tvořili se jim boule za ušima, tak vůbec nevadí, že to byl dezert na " lžičku " :D  :D  :D
Tvůj dezert vypadá skvěle, nebudu to stíhat péct, ještěže je archív 8-)

2 Alis Alis | 13. června 2017 v 8:48 | Reagovat

Ahoj Růženko, košíčky vypadají nádherně. Já dělám podobné s cukrářským krémem podle Tebe :-)

3 Božena Božena | 13. června 2017 v 8:50 | Reagovat

Košíčky vypadají lákavě. Máš výhodu, že máš jedlíky, kteří si je dají. Dávám do deníčku a snad jednou?.... momentálně si třešinky bez ničeho dávám ke svačince. 🍒🍒

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. června 2017 v 14:36 | Reagovat

[1]: Tohle znám - člověk chce udělat dojem a zkusí něco nového..už to nedělám, radši 100x vyzkoušený koláč než neznámá specialita :-? A když se to dá aspoň jíst lžičkou, je to úspěch :D  :D

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. června 2017 v 14:38 | Reagovat

[2]: Díky! :-D  :-D Taky dávám většinou krém, ale teď chodím k plotně jen v nejnutnějším případě - je tu opravdu hic! :-P

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. června 2017 v 14:42 | Reagovat

[3]: Dělala jsem je, protože v neděli přišli na oběd "mladí" :-) Jinak pokud mám chuť něco upéct, tak to pak z větší části rozdám :-D :-D Ovoce se tady jí i po jídle, místo dezertu :-)

7 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. června 2017 v 20:41 | Reagovat

Páni, ty vypadají naprosto fantasticky, ten nevařený krém mě docela láká :-).
U nás se u plotny stále ještě stát dá, obávám se, že u nás v horách tomu tak bude nadosmrti :-D.

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. června 2017 v 8:59 | Reagovat

:-D Jsou období kdy ti to závidím (jako třeba teď :-)) Hlavně když si představím že to takhle půjde víceméně až do září 8-) Nicméně ten krém mohu doporučit, neztuhne ale není ani tekutý a má svěží chuť :-)  :-)

9 Dominika Dominika | Web | 14. června 2017 v 16:27 | Reagovat

Jo, koláče dostávat z plechu, to znám velice dobře. Košíčky vypadají úžasně, s takovým krémíkem....

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. června 2017 v 8:03 | Reagovat

Na koláče apod. jsem se naučila vymazávat pekáč nebo formu sádlem a vysypat polohrubou moukou - zatím funguje :-) Tenhle krém vznikl jen proto, že jsem měla doma ingredience co se musely spotřebovat :-D Ale moc se osvědčil, zvlášť teď v létě :-P

11 Iva Iva | E-mail | Web | 15. června 2017 v 13:05 | Reagovat

Růženko, děláš mi chutě. Už jsem košíčky dlouho nedělala. Vyzkouším tvůj krém. ;-)  :-P

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. června 2017 v 22:06 | Reagovat

Košíčky většinou dělám do zásoby a dám do mrazáku, jinak bych je taky moc často nedělala :-) Jsou přece jen pracnější. Krém měl úspěch,budu opakovat :-D A pak mám v plánu i tvoje dobroty :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama