VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Meruňkové "tiramisú"

23. července 2017 v 19:44 |  Dezerty
Nad názvem dnešního receptu by asi italští vyznavači kulinárních tradic (a není větší tradicionalista než Ital co se týče jídla) ohrnuli nos. Tiramisú znamená "zdvihni, pozvedni mě" a název je dán používanými surovinami - vejce, káva, čokoláda, likér... Dnes ale pomalu nenajdete recept který by nebyl nějak upravený, vylepšený, odlehčený..atakdále. Nejsem zrovna přítelem podobných kreací i když samozřejmě svoje triky, zlepšováky a hlavně zrychlováky mám také, ale nic se nemá přehánět. Pravá italská pizza nemůže mít počet ingrediencí dlouhý jako telefonní seznam zrovna jako vepřová pečeně se má podávat s knedlíkem a zelím a ne třeba s celozrnnou rýží a brokolicí jen proto, že je zdravější nebo právě módní.
Tímto se omlouvám všem vyznavačům a fandům pravého nefalšovaného tiramisú že jsem tento název použila i pro dnešní dezert. Společného má namočené piškoty, mascarpone, likér..takže mě lynčujte jen napůl - vi prego! Mrkající
Budiž mi též omluvou horké tropické léto které nás momentálně zužuje a proto jsem vyrobila lehčí, svěží krém kombinovaný s ovocem a místo kávy použila pomerančovou šťávu.
Kdo je při mě ať mě následuje, jdeme na to!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
1 kelímek hustého bílého jogurtu (použila jsem řecký, zde 170 gr)
3 plné lžíce cukru
sáček piškotů
šťáva z jednoho pomeranče nebo pomerančový džus
2 lžíce pomerančového likéru (použila jsem Grand Manier) nebo Amaretta
asi 10 2 zralých, šťavnatých meruněk (nebo broskví, malin, borůvek..)
hrstka mandlových lupínků - pokud máte rádi
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme vše potřebné. Vymačkáme pomeranč a jeho šťávu (nebo ovocný džus) nalejeme do misky. Pro dospělé přidáme likér. Na pánvičce mírně opražíme mandlové lupínky se lžičkou cukru - nezapomenout míchat :-)
Na krém jsem nepoužila vejce, takže do mísy dáme jen mascarpone do kterého po částech zašleháme cukr a jogurt. Pokud se vám zdá směs moc hustá, dejte trochu šťávy, ale opatrně, po kapkách, jinak se může srazit. Meruňky nebo jiné ovoce omyjte a nakrájejte na malé kousky. Mělo by být šťavnaté, ale ne příliš mokré. Do formy podle vašeho výběru - já použila rozměr zhruba 18x24 cm - dejte na dno trochu krému, jen aby bylo pokryté. Pak jeden po druhém namáčejte piškoty - nepřehánět, aby z nich nebyla kaše - a skládejte vedle sebe. Na ně přijde další vrstva krému kterou pokladete ovocem. Můžete je i rovnou zamíchat do krému, podle chuti a nálady. Pak opět namočené piškoty a zbytek krému. Pro ty kdo mají rádi trochu křupavého, posypte povrch opraženými mandlemi. Dejte vychladit do lednice alespoň na hodinku a servírujte. BUON APPETITO!Usmívající se

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 24. července 2017 v 8:07 | Reagovat

Lehounké, osvěžující ovoce, ne moc sladké, křupavé lupínky, co si víc v horku přát. Vejce, po zkušenosti ze salmonelózou z vajec, už do krěmu nedávám. Zdá se mi, že je bez nich krém lehčí. Dcera dostala zmrzlinovač, tak ujíždíme na zmrzlinách. Včera skvělá ananasová.
Měj se, hezký týden.  🍧 🥗  🤗

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. července 2017 v 21:00 | Reagovat

Zmrzlina je naše záchrana! :-D Syrová vejce používám jen bio a doufám že je pravda že máme nejpřísnější kontroly z celé UE

3 beallara beallara | Web | 25. července 2017 v 13:12 | Reagovat

Nejsem vyznavačem dogmatických receptů, i když italská kuchyně se dodržovat musí.
Mám ráda ovoce v dezertu a tohle je mimořádná mlaskačka.
Jen na okraj, pečeně s rýží zase není takový průšvih :D  :D
Už počítám dny, kdy si zase zavdám vaší delikátní zmrzlinečku :-P  :-P  :-P

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. července 2017 v 11:02 | Reagovat

Na italské kuchyni je hezké právě to, že se uvaří z pár surovin perfektní jídlo - žádné maskování zapékáním, kupovanými omáčkami, spoustou koření atd. Tudíž je nutná kvalita :-)  :-) Teď jsou v kurzu různí super šéfové a patlaji to jak se dá... Lidi ale nakonec jdou stejně do normální restaurace když se chtějí najíst :-D Zmrzlina je nejlepší v Itálii, souhlasím s tebou :-P

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 28. července 2017 v 13:34 | Reagovat

Tak to je mňamka a s tím jogurtem to také vyzkouším. Já občas do tohoto dezertu přidávám na kolečka nakrájený banán :D  :-P

6 Růžena Růžena | E-mail | Web | 28. července 2017 v 18:09 | Reagovat

Banán jsem neměla, ale příště určitě dám, je to výborná kombinace :-) :-)

7 Eliss Eliss | Web | 28. července 2017 v 18:15 | Reagovat

Vypadá to skvěle, recept si zapíši, děkuji :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. července 2017 v 7:56 | Reagovat

Dík tobě za komentář! :-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama