VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Bábovka s čokoládou a mandlemi (Ciambella con cioccolato e mandorle)

11. září 2017 v 19:02 |  Moučníky
Mám bábovkové období! V Itálii se snídá na sladko což mi velice vyhovuje, mám sladké ráda a po ránu mi dodá dostatek energie. Dlouho jsem jedla opékaný chléb s máslem a marmeládou nebo sušenky někdy i svačinky a pokud jdete na snídani do denního baru ( rituál pro většinu Italů) dostanete různé briošky, cornetti (to samé těsto ale ve tvaru rohlíku) plněné marmeládou, cukrářským krémem, nutellou..koblihy nebo smažené kroužky z koblihového těsta, šátečky z listového těsta plněné jablky, krémem,rikotou apod., linecké koláčky s marmeládou nebo čokoládovým krémem... a ještě jsem určitě na spoustu dobrot zapomněla.
Ale mám ráda snídani doma, v klidu, třeba u televize, do baru si raději zajdu jen na kávu. Jenže moje obvyklé snídaně se mi začínaly trochu přejídat a tak jsem se vrhla na pečení bábovek.
Klasické jogurtové těsto se propůjčuje k mnoha variantám a baví mě fantazírovat,takže po letních kombinacích s ovocem nastal i zde vytoužený náznak podzimu a s ním změna chutí - včera jsem ve spíži objevila mandle, zbytek oříšků a v lednici zapomenutý pistáciový jogurt a kus čokolády... co jiného mě mohlo napadnout než upéct bábovku? Při té příležitosti jsem si udělala i zásobu na příští pečení - mandle jsem spolu s lískovými oříšky dala do mixéru s trochou cukru (vždy to tak dělám, cukr absorbuje část tuku a vše zůstane hezky drobivé a ne kašovité) a pak jsem směs nasypala do sklenice s víčkem a uložila do lednice.
Následující recept je ten klasický s kelímky od jogurtu.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 vejce
1 pistáciový (oříškový, mandlový) jogurt - měla jsem o obsahu 125 ml, ale může být i o něco víc
2 plné kelímky od jogurtu mouky
1 plný kelímek cukru
3/4 kelímku rostlinného oleje
1/2 kelímku strouhané čokolády
1/2 kelímku strouhaných mandlí (přidala jsem i něco zyblých lískových oříšků)
1 prášek do pečiva s vanilkou
trochu rumu (pomůže nakypřit těsto a dodá vůni, ale není nutný)
******************************************************************************************************************************************
Mouku prosijeme a smícháme se strouhanými mandlemi a čokoládou. V míse šleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme jogurt,potom po částech přiléváme olej a přisypáváme moučnou směs . Přidáme rum - stačí 2 lžíce ale můžete vynechat pokud budou bábovku jíst i děti. Nakonec do těsta vmícháme prosátý prášek do pečiva a velmi dobře promícháme nebo krátce prošleháme.
Vlijeme do předem vymazané a moukou nebo jemnou strouhankou vysypané formy a pečeme při 170°asi půl hodiny. Použila jsem nízkou formu na "ciambellu" u vyšší bude asi třeba pár minut přidat.
Po částečném zchladnutí vyklopíme a nakonec vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
DOBROU CHUŤ! Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 12. září 2017 v 13:01 | Reagovat

Tak dlouho jsme si stěžovali na vedra, až nám sv. Petr poslal pořádné ochlazení. Tvá bábovička bude skvělá s horkým čajíkem. Určitě vyzkouším. 💨 🌦🍩 ☕️  🌹

2 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 12. září 2017 v 14:33 | Reagovat

Sladký snídaně jsem si tu také zamilovala a také mi spíš vyhovují v klidu domova. Když já jsem na to pečení tak hrozně líná :-D. Už teď se mi dělá "opar" když si představím, že příprava cukroví už pomyslně klepe na dveře.

3 Růžena Růžena | E-mail | Web | 12. září 2017 v 21:01 | Reagovat

Na horký čajík to ještě není, ale ochladilo se taky, bohužel i s přívaly vody která nadělala velké škody i oběti na životech 😔

4 Růžena Růžena | E-mail | Web | 12. září 2017 v 21:05 | Reagovat

[2]: Já se naopak na vánoční pečení těším! :-) A nejen já - budeš se divit, ale objednali si u mě na příští týden "befanotti" - víš o čem mluvím. Jen použiji nějaké neutrální formičky 😂😂

5 Iva Iva | E-mail | Web | 14. září 2017 v 13:01 | Reagovat

Růženko, prošla jsem zmeškané recepty i článek o cestě tvého manžela do Brna - to jsem se pobavila.
Recepty si ukládám. :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. září 2017 v 15:40 | Reagovat

:-D Ano, Ital v Brně opravdu zabodoval :-D Příště prý si dá to samé :D

7 Ježurka Ježurka | Web | 14. září 2017 v 16:38 | Reagovat

Bábovka vypadá dobře, určitě tak i chutná, ale já jaksi nemusím v pečivu ani mandle, ani ořechy. Takže škoda.

8 Janinka Janinka | E-mail | Web | 14. září 2017 v 20:13 | Reagovat

Já mám bábovkové období od narození! :-D

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. září 2017 v 14:38 | Reagovat

[7]: Tak je tam nedávej! :-D Stačí i čokoláda, je to klasická jogurtová bábovka :-P

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. září 2017 v 14:40 | Reagovat

[8]: Já vlastně taky :-D Pořád experimentuju, už ani nevím kolik druhů jsem upekla! :D  :-P

11 beallara beallara | Web | 17. září 2017 v 8:17 | Reagovat

Krásné ráno do Itálie.
Vše jsem poctivě pročetla, proslintala a mám zde mnoho inspirace na dlouhé zimní dny, kdy budu dělat radost dobrou pečenou sladkostí.
No...a dovolená ? Mám letos mnoho rozporuplných pocitů. Až nevím, kudy z nich ven a jak to pojmout na blogu.
Jednak počasí bylo tragické...tři dny šíleně pršelo, prý poprvé od velikonoc :-!  :-!  :-!
Hotel se za rok výrazně zhoršil, stravování bylo šílené, večer jsem se dojídala suchým chlebem :-(  :-(
Typická italská jídla byla odbytá, proti minulému roku skutečně kalamita, asi jim odešel kuchař. Dokonce jsem se setkala s neumytým nádobím, měla jsem hrnečky od rtěnky.
Jídlo mimo hotel bylo dokonalé, zmrzlina na 1 s milionem hvězdiček :-P  :-P
Italové nezklamali, jsou stále stejně boží, ale v dalších letech si spravím chuť zaručeně jinde ;-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. září 2017 v 12:22 | Reagovat

Ta dovolená mě moc mrzí, hlavně že zklamalo počasí i hotel :-( Zrovna když ses na to tak těšila :-? Je pravda že déšť asi čekal na tebe, bylo nejsušší období asi za posledních 200 let, tomu se říká smůla. A to ostatní se vezlo sebou. Bohužel v hotelu i restauraci na kuchaři velice záleží a ti odcházejí a přicházejí, ostatní personál je v rámci úspor málo placený, dělají se většinou    jen krátkodobé smlouvy. Aspoň že nezklamali Italové :-D  Na příště se vymyslí něco jiného :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama