VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Šlehačková bábovka

20. listopadu 2017 v 7:00 |  Moučníky
Dnešní recept na šlehačkovou bábovku je vlastně univerzální těsto které můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Já jsem na zkoušku udělala jen základní verzi a byla jsem překvapená její chutí a jemností. Navíc příprava nezabere víc než čtvrt hodiny! Další výhodou je, že ať dáte máslo nebo olej, máte 100% tuk, kdežto šlehačka obsahuje jen 33% tuku.
Můžete udělat klasickou mramorovanou, když do části těsta přidáte trochu kakaa, nebo hrozinky či čokoládové pecky, kokos, strouhané jablko, ořechy, mandle, oříšky...kombinací je nespočet a fantazii se meze nekladou.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 vejce
180 gr cukru (v původním receptu bylo uvedeno 250gr, ale zdálo se mi to přehnané)
250 ml smetany ke šlehání
250 (270) gr hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
strouhaná kůra z bio citronu (nebo pomeranče)
2 lžíce vaječného koňaku nebo rumu (nemusí být, ale rozhodně neuškodil, naopak!)
******************************************************************************************************************************************
Vejce šleháme s cukrem do pěny a pomalu přiléváme smetanu. Použila jsem ruční elektrický šlehač, ale šlehala jen pár minut, dokud se vše dobře nepromísilo. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva, přes sítko posypáváme po povrchu a vařečkou promícháváme odspoda nahoru. I mouky bylo v receptu o něco víc (300 gr), ale těsto se mi zdálo příliš husté, proto je uvedena dvojí váha, správnou hustotu odhadnete určitě sami. Vmícháme i jemně strouhanou kůru a vlijeme do vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formy na bábovku. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170° asi půl hodiny - jako vždy podle trouby a velikosti formy.
Pokud chcete přidat např. rozinky, namočte je, osušte a smíchejte se lžící mouky, aby nepropadly ke dnu a nepřipálily se - to samé udělejte s čokoládovámi peckami nebo strouhanými ořechy apod. Pro jistotu dám na dno trochu čistého těsta, do zbytku vmíchám pochutiny a pak teprve vliju do formy. Většinou se podaří :-)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 20. listopadu 2017 v 10:39 | Reagovat

Super, recept mého dětství! :-)
Moc se mi v tom líbí ten koňak, určitě vyzkouším, díky ti za tip!

2 beallara beallara | Web | 20. listopadu 2017 v 14:05 | Reagovat

Peču nejraději ze všech bábovek.
Za chvíli peču tvůj jablkový koláč se sladkou krustou, musím Soptíčkovi osladit život :-P  :-P

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. listopadu 2017 v 17:33 | Reagovat

[1]: Vidíš, a já ji neznala! Slyšela jsem o ní, ale dělala poprvé a určitě ne naposled. Koňak jsem přidala z mé vlastní vůle :D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. listopadu 2017 v 17:38 | Reagovat

[2]: To musíš, když se babí courala světem :-D Já udělám ještě jednu šlehačkovou (pro velký úspěch 😄) a pak dojde taky na jablkový s krustou :-P

5 Božena Božena | 21. listopadu 2017 v 10:20 | Reagovat

Bábovka vypadá nadýchaně, jako sníh. Mimochodem, ten venku poletuje, ale s deštěm.  Brrr, 🌧 ❄️
O víkendu ji upeču, i kdybych ji měla sníst sama. Mám je moc ráda, už se těším. 🥧

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. listopadu 2017 v 17:16 | Reagovat

[5]: Já mám jednu na plotně - tentokrát peču v mém "divotvorném hrnci". Rozdělíme se se sousedkou, jako téměř vždy ;-)  :-D

7 Ježurka Ježurka | Web | 25. listopadu 2017 v 16:50 | Reagovat

Růženko, super! Tuhle bábovku určitě brzy upeču! Už teď se mi sbírají sliny! Já dnes pekla jablkový dort, ale ne ne ve formě, ale v remosce a chutnalo to skvěle! :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. listopadu 2017 v 16:57 | Reagovat

Taky jsem slyšela že v remosce se peklo dobře :-) Já jsem ji někdy neměla a prý teď stojí i dost peněz :-? Teď hodně používám Fornetto - troubu na plotnu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama