VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Jablkový dort babičky Věry (Torta della nonna Vera)

15. února 2018 v 7:00 |  Moučníky
Pod názvem "torta" (dort), nečekejte v Itálii dort na který jsme zvyklí z Čech a vůbec ze střední Evropy - piškot, krémy, polevy, čokoláda, šlehačka a podobně. "Torta" může být docela normální bábovkové těsto nebo piškot maximálně promazaný cukrářským krémem, nutellou nebo jen marmeládou - pokud je to doma pečený moučník. Spíš se dočkáte kupovaných drobných zákusků, košíčků s krémem a ovocem nebo oblíbených řezů z listového těsta.
Když jsem poprvé viděla za výlohou cukrárny Sachr, zdálo se mi že je to taková silnější placka politá čokoládou :-) snad tam ani nezbytná marmeláda nemohla být.
Dort nad dorty je ovšem "torta di mele" - dort s jablky. My bychom řekli buchta, ale není buchta jako buchta...
V jedné kuchařce jsem našla recept na jablkový dort babičky Věry a kdo by odolal moučníku od babičky.
I já pokaždé skočím na "prastarý recept naší babičky objevený ve starém receptáři", aspoň tak se to často píše na internetu, určitě znáte. Pravda je, že skutečné babičky vařit uměly a jak..o pečení nemluvě!
Babička Věra (italsky Vera) pravděpodobně opravdu existovala protože její "torta" voní velice babičkovsky!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 - 4 jablka
3 vejce
250 gr hladké nebo polohrubé mouky (v Itálii pouze hladká)
200 gr cukru (babička dávala 250 gr, ale zdálo se mi to moc )
200 gr změklého másla
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli, trochu citronové kůry
*****************************************************************************************************************************************
Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a pak na tenké plátky. Můžete je trochu pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly. Máslo utřete s cukrem do pěny a pak přidejte jeden žloutek po druhém (nepřidávejte další pokud předchozí není dobře vpracovaný do směsi) a kůru z dobře omytého citronu. Po částech přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
Vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy a pak do něj přidejte nakrájená jablka, která zasunujte vertikálně hlouběji do těsta, kolem dokola. Peče se při 180° asi 40 minut až zezlátne. Po vychladnutí vyklopte a posypte práškovým cukrem.
Moučník je velmi chutný, vláčný a máslem vonící. V poslední době, po letech kdy bylo označováno málem za životu nebezpečný jed, se máslo i sádlo dostává opět do popředí. Tolik propagované rostlinné tuky se nakonec neprojevily tak zdravé jak se zdálo, většina z nich obsahuje palmový olej a spousty dalších podivných ingrediencí a konzervačních prostředků. Nic se nesmí přehánět, většinou dávám půl másla a půl rostlinného tuku (kupuji bio kvalitu, jak doufám zdravější), ale dobrý moučník zrovna jako například vánoční cukroví se bez máslové chuti prostě neobejde. Pokud se pustíte do pečení, nechte si chutnat bez výčitek svědomí! Usmívající se

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 beallara beallara | Web | 15. února 2018 v 8:05 | Reagovat

Tak na úvod... včera v noci jsem nachytala svou dceru ve tři v noci, jak se laduje cookiskami :D  :D  :D
Já máslo používám a používat budu, i když se u nás v zimě vyšplhala cena na 60kč, nepekla jsem z žádných náhražek a ani péci nebudu, pečení ztrácí svou chuť, vůni a nemá smysl.
Recept použiju, vždyť víš, že jsi pro mne studnice nápadů a receptů.
Krásný den :-)

2 Alis Alis | Web | 15. února 2018 v 16:35 | Reagovat

Ahoj Růženko, opět suprový receptík :)

3 Janinka Janinka | E-mail | Web | 15. února 2018 v 18:34 | Reagovat

U nás by se tomu řekla "lepší buchta" a v Itálii je to rovnou torta! :D
Ale vypadá náramně, to tedy jo :-).

4 The Lazy Cat The Lazy Cat | E-mail | Web | 15. února 2018 v 21:41 | Reagovat

Dobrý den, wow ten vypadá nááádherně, ten určitě musím zkusit :-) na zítra mám sice naplánované jablečné muffiny s tvarohem, ale brzy určitě zkusím tuto. Nachází se nám totiž v lednici obrovský nadbytek jablek, ani nevím, jak se tam vytvořil :-D

5 Růžena Růžena | E-mail | Web | 16. února 2018 v 14:36 | Reagovat

[1]: :-D Máš dceru závislačku a je to moje vina! :-) Ale na cookies se snadno ujíždí! Taky používám máslo, jen dávám tak napůl s tukem, kvalitním, tady stojí skoro jako to máslo.. Italové by nejradši dávali všude olej, ale to opravdu nejde! Když cítí máslovou příchuť, hned mají hloupé řeči o cholesterolu a tak... musím je nějak oklamat, ne? :D

6 Růžena Růžena | E-mail | Web | 16. února 2018 v 14:37 | Reagovat

Díky, je zima tak peču ráda! :-)

7 Růžena Růžena | E-mail | Web | 16. února 2018 v 14:39 | Reagovat

[3]:Tady je torta i obyčejná buchta.. ;-) :-D Pak jsou takové ty parádní dorty, ale kupují se v cukrárně. Pro normální hospodyni je už tohle výtvor :-P

8 Růžena Růžena | E-mail | Web | 16. února 2018 v 14:42 | Reagovat

[4]: Dík! :-) Jablečných buchet, koláčů a štrůdlu není nikdy dost.. myslím že je to jeden z málo moučníků co se nikdy nepřejí.. :-P

9 The Lazy Cat The Lazy Cat | E-mail | Web | 16. února 2018 v 15:13 | Reagovat

[8]: Přesně tak, já před chvílí utvořila jablečno-tvarové muffiny, podle receptu, co jsem sama vymyslela, tak to snad bude poživatelné :-D recept budu dávat během odpoledne na svůj blog, kdyby jste se chtěla podívat :-)

10 Růžena Růžena | E-mail | Web | 16. února 2018 v 19:37 | Reagovat

[9]: Už jsem byla nakouknout 😄 Podobné recepty mám moc ráda a taky jsem si prohlédla tvůj zajímavý blog :-)

11 The Lazy Cat The Lazy Cat | E-mail | Web | 16. února 2018 v 19:39 | Reagovat

[10]: Děkuji moc :-) je to taková vsehochuť. Knihy,recepty, povídky apod. :-) :-D

12 Božena Božena | 16. února 2018 v 21:27 | Reagovat

Všechno, co je s jablkama, je super. Tvé recepty jsou z těch, které, když podle nich vařím a peču, vždy se mi podaří. Díky za ně.

13 Růžena Růžena | E-mail | Web | 17. února 2018 v 11:12 | Reagovat

[12]: Díky, to mě moc těší! Snažím se vařit jednoduše a z dostupných ingrediencí. Jablkové moučníky u nás doma taky vedou :-P 😋

14 Iva Iva | E-mail | Web | 20. února 2018 v 22:21 | Reagovat

Růženko, recept si dávám do záložky. Buchtiček s jablky není nikdy dost a ta tvá určitě stojí za vyzkoušení. :-)

15 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. února 2018 v 18:28 | Reagovat

[14]: Je opravdu dobrá, jemná. Tvoje věnečky vyšly skvěle a měly úspěch :-)

16 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 26. února 2018 v 20:19 | Reagovat

Vyzkoušíme, navrhnu pritelkyni :-)

17 Růžena Růžena | E-mail | Web | 27. února 2018 v 22:04 | Reagovat

[16]:Dobrou chuť! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama