VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Březen 2018

Kdo si hraje, nezlobí!

27. března 2018 v 17:51 Velikonoce
Ještě jsme si nesvlékli kabáty a už se připravujeme na Velikonoce, letos poněkud brzy.
S přípravou jsem začala asi před měsícem, ale pozvolna, zimní čas který zde v té době panoval mě příliš neinspiroval. Ale jsou to přece jen svátky jara a v Itálii se slaví s radostí, takže nezbytná vejce a pár sladkostí je už na světě.
Velmi oblíbená je v tomto období i čokoláda, malé děti už (a ani ještě:-)) doma nemáme, tak jsem vytvořila čokoládové pralinky s náplněmi ve kterých nechyběl rum a vaječný koňak...
Snažila jsem se i o temperování (je potřeba speciální teploměr) i když úspěšná byla jen první várka, protože nejsem tak zručná abych rychle naplnila dejme tomu troje formičky aniž by se čokoláda opět nezchladila a pak už nešla dobře roztírat. Díky temperování, t.j. zahřátí čokolády na 50°, pak přidáním další čokolády a zchlazením na zhruba 30°a opětným krátkým zahřátím na 32°, se sice docílí že pralinky jsou lesklé a křupavé, ale chuťově se mi to velký rozdíl nezdá. Hlavní je, aby se čokoláda nepřehřála, rozpouštím ve vodní lázni, voda nesmí vřít a nádoba s čokoládou se nesmí dotýkat vody a pozor, aby se do ní voda nedostala, jinak se srazí. Používám nejraději kvalitní hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa, nejměně 50 %, ale i mléčná nebo bílá se zpracovávají dobře, jen se rychleji rozpustí a je třeba dávat pozor na přehřátí. Používá se jen čistá čokoláda, bez přidání tuku nebo čehokoliv jiného.
Do silikonových formiček jsem nalila čokoládu a rozetřela štetečkem, dala zchladit - mělo by se tak dít na chladném místě, ale ne v lednici, já je tam dávám a nic se nestalo - pak se postup opakuje ještě jednou a po náležitém ztuhnutí se pralinky naplní asi do dvou třetin, protože musí zůstat místo na zavíčkování.
U náplně používám především fantazii, tentokrát jsem plnila následovně:
- rozmačkané sušenky typu Tatranky smíchané s trochou nutely a vaječným koňakem
- nutela s přidáním oříškové pasty (rozmixované oříšky až se z nich stane jemný krém. Musí se mixovat s přestávkami, aby se nepřehřál, pak vydrží ve sklenici v lednici i dva tři měsíce) a doprostřed jsem dala půlku opraženěho oříšku
- rozdrobené piškoty s trochou rumu a lžičkou meruňkové marmelády
- rozdrobené piškoty spařené silnou kávou a trochou mleté kávy (i sem se hodí rum nebo koňak)
- rozehřátá bílá čokoláda se smetanou a vaječným koňakem
- kokosová moučka namočená v troše teplé smetany
Další variantou může být mascarpone kam přidáte např.sekané oříšky, kousíčky čokolády, sekané pistácie apod.
Pokud budou mlsat i děti, alkohol vynecháme a kam se to hodí můžeme přidat trochu ovocné šťávy. Náplně nesmí být moc řídké a je lepší si je připravit předem do různých mističek pokud budete plnit víc pralinek a chcete mít rozmanité chutě.
Dejte opět zchladit a pak zavíčkujte čokoládou tak, aby nikde nezůstalo ani malé místečko. Opatrně zaklepejte formou o stůl, odstraní se tak eventuální vzduchové bublinky a dejte do lednice ztuhnout. Pak opatrně vyklopte.
Příprava čokoládiček je upřímně řečeno trochu "patlačka" ale když se vyloupnou z formiček, je to úžasná sodisfakce! Dejte je do papírových košíčků a uchovejte v chladu.
Jsou i vhodným dárkem. Jen tak pro informaci, tady je pár čokoládoven kde se vyrábějí opravdu vysoce kvalitní pralinky, vyznamenané na všemožných soutěžích i v zahraničí. Jsou opravdu vynikající, nepříjemná je jen cena - mezi 60 až 68 euro za kilogram..
Takže trochu upatlaná kuchyň za jejich výrobu stojí!
Co se týče ostatních dobrot, jedná se o normální linecké těsto - recept najdete zde - vykrajované formičkou na vejce a zdobené čokoládou, lentilkami a barevným sypáním nebo zdobené vykrajovátky s velikonočními motivy a pak spojené marmeládou či nutelou.
Tímto je moje velikonoční tvoření dokončeno a přeji vám všem hezké svátky a slunečné počasí!



Smažené rybí kuličky (Polpette di merluzzo)

12. března 2018 v 7:00 Pokrmy z ryb
Chcete chutný rybí pokrm, ale přejedlo se vám tradiční filé nebo zmrazené rybí prsty u kterých kolikrát nevíte z čeho jsou připravené? Smažené kuličky z tresky jsou výbornu alternativou a neodmítnou je ani vaše děti, kterým kolikrát rybí pokrmy příliš nevoní. A pak, jak se říká v Itálii, osmažená je dobrá i stará bačkora :-))
Recept jsem získala od mojí kamarádky Ivanky která vyjímečně není jeho autorkou nýbrž fotografkou - vařil její syn Matteo (řečený Matýsek). Proto tento chutný recept v soukromí delikátně nazýváme"Matýskovy koule"
Původně jsem za jeho prozrazení byla mírně vydírána - bábovku nebo cukroví za recept!
Ale když jsem jako zálohu dodala žloutkové věnečky polité rumovou polevou, bylo mi vyhověno.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr tresky (i zmrazené)
2 brambory
2 lžíce parmezánu
2 vejce
1 krajíc staršího chleba
špetka soli a pepře
špetka strouhané citronové kůry
1 lžíci sekané petrželky
strouhanka podle potřeby na zahuštění
mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Brambory oloupejte a uvařte. Chléb namočte do vody a dobře vymačkejte. Rozmrazenou tresku za syrova rozmixujte, přidejte prolisované brambory, rozdrolený chléb, vejce, strouhaný parmezán, sůl, pepř, petrželku a na špičku nože jemně strouhané citronové kůry. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, ale ne zas tolik aby byla tvrdá. Nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se uležela a lépe se z ní tvořily kuličky.
Připravte si mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vyššího kastrolu nalejte dostatečné množství oleje (nejlépe olivového nebo arašídového) a nechte dobře rozehřát. Mezitím pomocí lžíce tvořte kuličky o průměru asi 4 cm, a klasicky obalujte v mouce, vejci a strouhance. V oleji musí volně plavat, smažte vždy jen pár kousků najednou. Vhozením do rozpáleného oleje se ihned utvoří kůrčička, která zabrání, aby proniknul dovnitř pokrmu. Tím docílíte toho, že kuličky budou uvnitř krásně nadýchané, měkké a suché.
Do zlatova usmažené pokládejte na mísu vyloženou savou papírovou utěrkou. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou je i dušený hrášek.
BUON APPETITO! Usmívající se

Sušenky z pohankové mouky (Biscotti di grano saraceno)

7. března 2018 v 7:00 Cukrovi a drobné zákusky
Že se pod názvem "grano saraceno" ukrývá česká pohanka jsem zjistila až po konzultaci s překládačem. V italštině "grano" znamená obilí, ale pohanka neobsahuje lepek, tudíž se jedná o tzv.falešné - pseudo - obilí. Jako "Saraceni" byli až do středověku označováni obyvatelé Arábie a národy žijící v poušti, odkud jak se předpokládalo, pohanka přišla.
Ale ani to není pravda, rozšířila se po Evropě z východního Ruska a Asie.
Český název prý vznikl ve 13.století když po vpádu mongolských Tatarů do Čech byl jejich útok odvrácen, zbyly po nich pytle se zrním, které bylo nazváno podle nich, tedy pohanů. Tolik chytré stránky internetu.
V každém případě je pohanka plná dobrých vlastností, zdraví prospěšných a hlavně vhodná pro osoby alergické na lepek. Jak jsem se ale dočetla dál, tentokrát z italských stránek, prakticky nereaguje na kypřicí prášek, takže je lepší jí smíchat s normální moukou nebo pro ty, kteří trpí na celiachii, s kukuřičnou nebo rýžovou moukou.
Má i poměrně výraznou chuť, která nemusí být u každého oblíbená. V obchodech se dostane koupit téměř vždy jako bio produkt, čemuž odpovídá i její cena. Ke mě domů se dostala náhodou, jedna známá si jí koupila, ale pak jí ležela ve spíži, kdežto u mě našla hned uplatnění. Prostudovala jsem pár receptů a pro začátek vybrala jeden jednoduchý, podobný lineckému cukroví.
Musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, linecké koláčky vyšly křehké, s jemně oříškovou chutí a vůní.
Použila jsem tento recept:
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr hladké mouky
100 gr pohankové mouky
50 gr Maizeny (kukuřičné mouky)
150 gr másla (nebo máslo a rostlinný tuk v poměru zhruba půl na půl)
30 gr sádla (dodá větší křehkost)
100 gr moučkového cukru
špetka soli
strouhaná kůra z bio citronu
špetka prášku do pečiva s vanilkou
marmeláda podle chuti
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Těsto je bez vajec. Smíchejte všechny mouky a rozsekejte do nich všechny tuky :-) Nejdřív nožem a pak rukama vytvořte něco jako drobenku, pak přidejte cukr - lze použít i pískový, ale s moučkovým je těsto jemnější - sůl, práček do pečiva, strouhanou kůru a znovu dobře promísíme. Já přidávám i lžíci rumu, ale to je můj zlozvyk (chápejte, vůně domova..)
Těsto rychle spojte dohromady, utvořte kouli a dejte aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
Pak vyválejte na placku a vykrájejte tvary. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180° (170°horkovzduch) asi 10 - 12 minut. Jakmile začnou vonět a mírně zlátnout od okrajů, je hotovo.
Vychladlé spojujte marmeládou, já použila pomerančovou a povidla (ani Nutella není marná!) a lehce posypte moučkovým cukrem.
Koláčky měly podle mých strávníků jen jednu vadu - bylo jich málo! Ale už jsem napravila a upekla další várku, určitě ne poslední... Usmívající se