VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Kdo si hraje, nezlobí!

27. března 2018 v 17:51 |  Velikonoce
Ještě jsme si nesvlékli kabáty a už se připravujeme na Velikonoce, letos poněkud brzy.
S přípravou jsem začala asi před měsícem, ale pozvolna, zimní čas který zde v té době panoval mě příliš neinspiroval. Ale jsou to přece jen svátky jara a v Itálii se slaví s radostí, takže nezbytná vejce a pár sladkostí je už na světě.
Velmi oblíbená je v tomto období i čokoláda, malé děti už (a ani ještě:-)) doma nemáme, tak jsem vytvořila čokoládové pralinky s náplněmi ve kterých nechyběl rum a vaječný koňak...
Snažila jsem se i o temperování (je potřeba speciální teploměr) i když úspěšná byla jen první várka, protože nejsem tak zručná abych rychle naplnila dejme tomu troje formičky aniž by se čokoláda opět nezchladila a pak už nešla dobře roztírat. Díky temperování, t.j. zahřátí čokolády na 50°, pak přidáním další čokolády a zchlazením na zhruba 30°a opětným krátkým zahřátím na 32°, se sice docílí že pralinky jsou lesklé a křupavé, ale chuťově se mi to velký rozdíl nezdá. Hlavní je, aby se čokoláda nepřehřála, rozpouštím ve vodní lázni, voda nesmí vřít a nádoba s čokoládou se nesmí dotýkat vody a pozor, aby se do ní voda nedostala, jinak se srazí. Používám nejraději kvalitní hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa, nejměně 50 %, ale i mléčná nebo bílá se zpracovávají dobře, jen se rychleji rozpustí a je třeba dávat pozor na přehřátí. Používá se jen čistá čokoláda, bez přidání tuku nebo čehokoliv jiného.
Do silikonových formiček jsem nalila čokoládu a rozetřela štetečkem, dala zchladit - mělo by se tak dít na chladném místě, ale ne v lednici, já je tam dávám a nic se nestalo - pak se postup opakuje ještě jednou a po náležitém ztuhnutí se pralinky naplní asi do dvou třetin, protože musí zůstat místo na zavíčkování.
U náplně používám především fantazii, tentokrát jsem plnila následovně:
- rozmačkané sušenky typu Tatranky smíchané s trochou nutely a vaječným koňakem
- nutela s přidáním oříškové pasty (rozmixované oříšky až se z nich stane jemný krém. Musí se mixovat s přestávkami, aby se nepřehřál, pak vydrží ve sklenici v lednici i dva tři měsíce) a doprostřed jsem dala půlku opraženěho oříšku
- rozdrobené piškoty s trochou rumu a lžičkou meruňkové marmelády
- rozdrobené piškoty spařené silnou kávou a trochou mleté kávy (i sem se hodí rum nebo koňak)
- rozehřátá bílá čokoláda se smetanou a vaječným koňakem
- kokosová moučka namočená v troše teplé smetany
Další variantou může být mascarpone kam přidáte např.sekané oříšky, kousíčky čokolády, sekané pistácie apod.
Pokud budou mlsat i děti, alkohol vynecháme a kam se to hodí můžeme přidat trochu ovocné šťávy. Náplně nesmí být moc řídké a je lepší si je připravit předem do různých mističek pokud budete plnit víc pralinek a chcete mít rozmanité chutě.
Dejte opět zchladit a pak zavíčkujte čokoládou tak, aby nikde nezůstalo ani malé místečko. Opatrně zaklepejte formou o stůl, odstraní se tak eventuální vzduchové bublinky a dejte do lednice ztuhnout. Pak opatrně vyklopte.
Příprava čokoládiček je upřímně řečeno trochu "patlačka" ale když se vyloupnou z formiček, je to úžasná sodisfakce! Dejte je do papírových košíčků a uchovejte v chladu.
Jsou i vhodným dárkem. Jen tak pro informaci, tady je pár čokoládoven kde se vyrábějí opravdu vysoce kvalitní pralinky, vyznamenané na všemožných soutěžích i v zahraničí. Jsou opravdu vynikající, nepříjemná je jen cena - mezi 60 až 68 euro za kilogram..
Takže trochu upatlaná kuchyň za jejich výrobu stojí!
Co se týče ostatních dobrot, jedná se o normální linecké těsto - recept najdete zde - vykrajované formičkou na vejce a zdobené čokoládou, lentilkami a barevným sypáním nebo zdobené vykrajovátky s velikonočními motivy a pak spojené marmeládou či nutelou.
Tímto je moje velikonoční tvoření dokončeno a přeji vám všem hezké svátky a slunečné počasí!


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 28. března 2018 v 16:51 | Reagovat

Ahoj Růženko,moc Tě zdravím!!! Máš krásně velikonočně nepečeno a napralinkováno. Pralinky se Ti moc povedly!!!

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 28. března 2018 v 21:26 | Reagovat

Ahoj Alenko, snažila jsem se a jako vždy budu obdarovávat. Pralinky byla fuška :-D

3 Božena Božena | 29. března 2018 v 7:28 | Reagovat

Vím už dlouho, že jsi moc šikovná na ruční práce a skvělá kuchařka a cukrářka. Dnes k tomu musím přidat - a máš božskou trpělivost. Vyrobit pralinky, to bych nezvládla, na mě moc zdlouhavé.
Jsi šikulka, všechno máš dokonalé.  🐥 🐰  🌹

4 signoraa signoraa | Web | 29. března 2018 v 17:50 | Reagovat

Vypadá to všechno naprosto úžasně. Já bonbony koupila, protože mi ještě zůstala v lednici krabice mandlí v čokoládě, které jsem vytvářela na Vánoce. Navíc chutnají jen jedné vnučce, ale ta se po nich může utlouct. :-D
Dnes jsem upekla šest mazanců a velikonoční věnec. Jeden mazanec už je na cestě do Krkonoš, další předám zítra.
Stejně jako ty dávám čokoládu ztuhnout do ledničky a když spěchám, tak dokonce na chvilku do mrazáku. :-)

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 29. března 2018 v 17:58 | Reagovat

Jé, máš to moc krásný, takový veselý a hravý! :-)
Pralinky jsem taky dělávala, jen jsem je plnila marcipánem :-).

6 iva iva | E-mail | 29. března 2018 v 21:07 | Reagovat

Všem čtenářkám blogu Ruženky se musím pochlubit, že mam to velké privilegium ochutnávat cukroví, dortiky, pralinky...a nejen...přímo od pramene šikovné Růženky a můžu vás ujistit, že je vše špičkové kvality!

7 Růžena Růžena | E-mail | Web | 29. března 2018 v 23:03 | Reagovat

[3]: Díky! :-) Pralinky dělám tak 2x do roka :-D Když čtu různé recepty, vypadá to jednoduše, ale.... :-D  :D

8 Růžena Růžena | E-mail | Web | 29. března 2018 v 23:12 | Reagovat

[4]: Vidím že se nenudíš ! Mazanec je pro mě jen dávnou historií ;-) Tady máme něco podobného, jmenuje se "colomba" - holubička. Při troše fantazie tak vypadá :-D Ale je moc dobrá, sypaná mandlemi jako ten mazanec. Doma jí ale nikdo nepeče :-)

9 Růžena Růžena | E-mail | Web | 29. března 2018 v 23:15 | Reagovat

[5]: Hraní je i tvoje doména, dnes jsem obdivovala tvá korálková vejce :-) Nevím s čím je víc práce, jestli s nimi nebo s pralinkami. Nicméně radost udělají, že?   :D :-P

10 Růžena Růžena | E-mail | Web | 29. března 2018 v 23:21 | Reagovat

[6]:A ejhle, kdopak nám to sem zavítal??? :-D :-D Pravda, už jsme se aspoň 10 minut neslyšely😂 Za takovou reklamu si zasloužíš nášup čokoládiček! :-D  :-P

11 beallara beallara | 30. března 2018 v 9:07 | Reagovat

Krásné velikonoce do Itálie.
Vypadá to naprosto skvěle, ale nemyslím si, jak píšeš, že by to byla sranda, naopak. Kdo umí, ten umí.
Já jsem pekla linecké a banánky a letos to bude bez mazanců, mám zablokovanou krční páteř a nejsem schopná pořádně vybouchat těsto.
Užijte si celá rodina krásné jarní svátky a hodně pohody :-)

12 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 30. března 2018 v 12:11 | Reagovat

Moc pěkné,na tu lesklou čokoládu mám docela chuť

13 ZaZa ZaZa | Web | 30. března 2018 v 13:03 | Reagovat

To je tedy hostina :-). A krásné zdobení. Krásné jarní svátky přeji do krásné země :-). ZaZa

14 Ježurka Ježurka | Web | 30. března 2018 v 13:43 | Reagovat

Růženko, potěšila jsi mé oči, když jsem uviděla tu krásu, jsi opravdu moc šikovná a je vidět že hodně čiperná. To já bych už nedala, ale taky bývalo líp. :-D

15 Růžena Růžena | E-mail | Web | 30. března 2018 v 21:14 | Reagovat

[11]: Jednou dvakrát za rok se to dá zvládnout :-) Ovšem pokud tě nechytne krční páteř 😣 To není dobrá společnice :-? Taky jsem pekla  banánky a linecké, dostala jsem hezké formičky :-)
Přeji hezké Velikonoce a brzké uzdravení!!

16 Růžena Růžena | E-mail | Web | 30. března 2018 v 21:15 | Reagovat

[12]: Byla s nimi práce, ale měly úspěch - takže vše odpuštěno 😂 Přeji hezké Velikonoce!

17 Růžena Růžena | E-mail | Web | 30. března 2018 v 21:17 | Reagovat

[13]: Moc děkuji! Také přeji hezké Velikonoce a trochu lepší počasí :-)

18 Růžena Růžena | E-mail | Web | 30. března 2018 v 21:20 | Reagovat

[14]: Libuško, taky nevím jak dlouho mi to vydrží :-D Zatím je to zábava, ráda tvořím. Však ty jsi taky nezahálela! :-)
Přeji vám všem hezké Velikonoce! :-)

19 Iva Iva | E-mail | Web | 30. března 2018 v 22:38 | Reagovat

Růženko, ty jsi byla pilná jako včelička.

Syn i dcera s rodinami odjeli a přáteli odjeli letos na chalupu. Upekla jsem jim také nějaké dobrůtky. Jsme letos sami, pouze přijdou koledníci a známí. :-)
Přeji Tobě a celé rodině krásné Velikonoce. ☼ :-D

20 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 30. března 2018 v 22:46 | Reagovat

ÓÓÓ,to je nádhery,Růži :-) Jak to nejedlé,tak to jedlé,je paráda! Obdivuji tvou šikovnost a posílám pozdravy do Itálie :-) Krásné Velikonoce ! :-)

21 Růžena Růžena | E-mail | Web | 31. března 2018 v 12:51 | Reagovat

[19]:Letos jsme taky sami, oba synové pracují - vynahradí si to po svátcích 😋
Většina dobrot byla ale rozdána :-D
Hezké Velikonoce!

22 Růžena Růžena | E-mail | Web | 31. března 2018 v 12:52 | Reagovat

[20]: Díky, viděla jsem že jsi byla taky pilná! Přeji klidné a pohodové Velikonoce!🤗

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama