VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Smažené rybí kuličky (Polpette di merluzzo)

12. března 2018 v 7:00 |  Pokrmy z ryb
Chcete chutný rybí pokrm, ale přejedlo se vám tradiční filé nebo zmrazené rybí prsty u kterých kolikrát nevíte z čeho jsou připravené? Smažené kuličky z tresky jsou výbornu alternativou a neodmítnou je ani vaše děti, kterým kolikrát rybí pokrmy příliš nevoní. A pak, jak se říká v Itálii, osmažená je dobrá i stará bačkora :-))
Recept jsem získala od mojí kamarádky Ivanky která vyjímečně není jeho autorkou nýbrž fotografkou - vařil její syn Matteo (řečený Matýsek). Proto tento chutný recept v soukromí delikátně nazýváme"Matýskovy koule"
Původně jsem za jeho prozrazení byla mírně vydírána - bábovku nebo cukroví za recept!
Ale když jsem jako zálohu dodala žloutkové věnečky polité rumovou polevou, bylo mi vyhověno.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr tresky (i zmrazené)
2 brambory
2 lžíce parmezánu
2 vejce
1 krajíc staršího chleba
špetka soli a pepře
špetka strouhané citronové kůry
1 lžíci sekané petrželky
strouhanka podle potřeby na zahuštění
mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Brambory oloupejte a uvařte. Chléb namočte do vody a dobře vymačkejte. Rozmrazenou tresku za syrova rozmixujte, přidejte prolisované brambory, rozdrolený chléb, vejce, strouhaný parmezán, sůl, pepř, petrželku a na špičku nože jemně strouhané citronové kůry. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, ale ne zas tolik aby byla tvrdá. Nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se uležela a lépe se z ní tvořily kuličky.
Připravte si mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vyššího kastrolu nalejte dostatečné množství oleje (nejlépe olivového nebo arašídového) a nechte dobře rozehřát. Mezitím pomocí lžíce tvořte kuličky o průměru asi 4 cm, a klasicky obalujte v mouce, vejci a strouhance. V oleji musí volně plavat, smažte vždy jen pár kousků najednou. Vhozením do rozpáleného oleje se ihned utvoří kůrčička, která zabrání, aby proniknul dovnitř pokrmu. Tím docílíte toho, že kuličky budou uvnitř krásně nadýchané, měkké a suché.
Do zlatova usmažené pokládejte na mísu vyloženou savou papírovou utěrkou. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou je i dušený hrášek.
BUON APPETITO! Usmívající se
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 12. března 2018 v 13:06 | Reagovat

Výměna věnečků za rybí kuličky, byl určitě dobrý obchod a to jsem kuličky ještě neochutnala. Podle receptu, to musí být dobrota. Těším se na ně.
Předpokládám, že na fotu je Matýsek a připravuje své koule za asistence Ivanky.  🐟 🍷

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 12. března 2018 v 13:44 | Reagovat

No téda,věřím,že je to dobrota,určitě je vyzkouším.Něco smaženého mám už několik dní v plánu,tak to prubnu ,Růži :-D
Díky za inspiraci :-) Posílám pozdravy :-)

3 Alis Alis | Web | 12. března 2018 v 17:00 | Reagovat

Ahoj Růženko, to je vynikající receptík! Stojí určitě za vyzkoušení!

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2018 v 17:29 | Reagovat

[1]: Byl to dobrý byznys :-P 😋 Není to Ivanka,Matýsek si na pomoc přizval svoji dívku a šlo jim to krásně od ruky! :-D

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2018 v 17:38 | Reagovat

[2]: Dobré opravdu jsou a na to, že jsou smažené, dobře stravitelné. Hlavní je nešetřit olejem, jinak se nasáknou. Taky moc zdravím, byla jsem taky mlsat u tebe! 😂 :-P

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2018 v 17:40 | Reagovat

[3]: Ahoj Alenko, za vyzkoušení opravdu stojí. Já jinak ryby moc nemusím mít, ale takhle "zaobalené" mi chutnají 😋

7 beallara beallara | Web | 13. března 2018 v 18:52 | Reagovat

Výměnný obchod, správný mezi šikovnými ženskými, kdo umí, ten umí.
Vypadá to skvěle, zkusím, je tam parmazánek, to mohu :D  :D  :D

8 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. března 2018 v 19:47 | Reagovat

Rybičky my můžeme v každé podobě, díky ti za recept! :-)
Jo, a tu osmaženou bačkoru si budu pamatovat, to je boží pořekadlo :-D.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2018 v 9:07 | Reagovat

[7]: Dík za důvěru:-) Takové výměnné obchody pořádáme dost často, obě rády vaříme a v Itálii se dočkáme zadostiučinění :-) 😂Co se týče parmezánku, nezklame nikdy,jen se nesmí zaměňovat za jiný strouhaný sýr což ty určitě neděláš! :D  :-P

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2018 v 9:10 | Reagovat

[8]: 😂 Italská pořekadla jsou většinou vtipná a trefná, ostatně jako všechna lidová moudra. :-) Měla bych jim věnovat samostatný článek 😂😉

11 Janinka Janinka | E-mail | Web | 14. března 2018 v 9:35 | Reagovat

[10]: Jo, to by se mi líbilo! :-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2018 v 13:44 | Reagovat

Myslím že na to brzy dojde!🤗

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. března 2018 v 21:05 | Reagovat

Mám dnes smůlu, kam přijdu na blog, tak samé dobroty :-D

14 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 18. března 2018 v 16:59 | Reagovat

Mozna vyzkoušíme, ale vzhledem k tomu, že mi moc ne hutnaji rybí prsty, nevim..n

15 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. března 2018 v 22:20 | Reagovat

[13]: Nedobroty se radši nezveřejňují :D

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. března 2018 v 22:24 | Reagovat

[14]: Rybích prstů je na trhu vícero druhů, ne všechny jsou dobré :-? Tady není ryba ani moc cítit, řekla bych že je to delikátní jídlo :-)

17 Iva Iva | E-mail | Web | 18. března 2018 v 23:39 | Reagovat

Růženko, další recept do záložky. Určitě kuličky budou. :-)  ;-)

18 Oli Oli | Web | 19. března 2018 v 11:21 | Reagovat

Mňam, to vypadá dobře. I když s chlebem a bramborama trošku netradiční, ale určitě bych ochutnala. Ryby mám ráda, ještě se mi nepřejedly. :-) Podivnou směs zvanou rybí prsty vůbec nekupuji. :-)
Krásný den.

19 Růžena Růžena | E-mail | Web | 19. března 2018 v 17:36 | Reagovat

[17]:Ivi, budu ráda když vyzkoušíš, u nás doma se osvědčily :-)

20 Růžena Růžena | E-mail | Web | 19. března 2018 v 17:39 | Reagovat

[18]:Právě ten chleba a brambory jim dodá lehkost. Dělají se tak i masové kuličky :-) Směs v rybích prstech bývá opravdu často podivná! :-?  :-D

21 signoraa signoraa | Web | 20. března 2018 v 15:03 | Reagovat

Recept vypadá víc než dobře a já ho určitě vyzkouším. :-) Filé už delší dobu nekupuju a rybí prsty jsem snad nekoupila dvacet let. Raději si koupím nějakou tu rybku chlazenou. :-)

22 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. března 2018 v 19:04 | Reagovat

Určitě! Kdysi bývalo filé, obzvlášť smažené, chutným pokrmem, dnes nevím :-?
Někdo si ho dával i na vánoce místo kapra :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama