VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Sladké broskvičky (Peschine dolci)

21. května 2018 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky
Další z receptů který mám uložený už pár měsíců, ne-li let. Velmi populární v italských cukrárnách, jedná se o chutné a atraktivně vypadající sladké broskvičky, které se dělají z těsta podobného lineckému, ale není to klasické linecké. Někde je dělají i z kynutého, viděla jsem je, jsou měkkoučké a nadýchané, ale nevím jak se chovají během dalších dnů. Otálela jsem dlouho, protože se mi příprava zdála složitá, ale není tomu tak.
Následující recept jsem vyzkoušela zrovna včera a tak vám je předkládám čerstvě upečené, naplněné a mírně přiopilé jak mají být.
Jejich zvláštnost spočívá právě v tom, že jsou obarvené do lehce červena díky likéru Alchermes, jestli neznáte nebo nemáte, dobře poslouží griotka nebo jiný červený likér, pro děti i ovocná šťáva. Nicméně alkohol je ředěný vodou, takže pokud to není batole, klidně dětem dopřejte. V Itálii si samozřejmě podobné problémy nepřipouštějí a broskvičky jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek juniorů. Před nástupem tolik reklamovaných svačinek bylo zvykem dávat dětem k svačině chleba pokapaný červeným vínem a posypaný cukrem. Prý to byla úžasná mňamka a vzhledem k tomu, že dřívější generace se dožívají úctyhodného věku, chyby se musí hledat asi někde jinde.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
80 gr cukru
1 větší vejce
60 gr másla
2 lžíce mléka
1/2 prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
strouhaná citronová kůra
NÁPLŇ:
cukrářský krém - recept najdete zde
nebo čokoládový krém typu Nutella
nebo čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni s trochou smetany
NA OBALENÍ:
100 ml likéru Alchermes, griotka nebo jiný červeně zbarvený likér, eventuálně červená ovocná šťáva
100 ml vody na zředění alkoholu
krupicový cukr asi 2 hrsti
***************************************************************************************************************************************
Vyndejte si včas z lednice máslo, vejce a mléko, musí mít pokojovou teplotu. Do mísy prosijte mouku s práškem a solí, přidejte změklé, nakrájené máslo, citronovou kůru, vejce a mléko. Vypracujte ručně - nejdřív rozmačkám vidličkou - nebo v robotu měkké těsto, má zůstat trochu lepivé, ale aby se s ním dalo pracovat, podle potřeby přidejte trošku mouky nebo mléka. Mě se osvědčilo dát jej asi na půl hodinky do lednice. Pak s pomocí kávové lžičky tvořte malé kuličky (vyplatí se poprášit si ruce moukou) a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem trochu od sebe protože nabydou. Vložte do trouby předehřáté na 170°- pekla jsem na horkovzduch - a nechte je tam asi 12 minut, musí jen trochu chytnout barvu, jinak ztvrdnou. Tohle množství bylo na jeden větší plech.
Vzniknou polokouličky které po upečení dejte vychladnout na mřížku a připravte si krém.
Můžete je spojit jen tak jak jsou, ale je lepší je trochu vydlabat na spodní části, k tomu výborně poslouží ostrý nožík. Kouličku si dejte do dlaně, uprotřed obřízněte malý kroužek a opatrně odstraňte trochu těsta.
Do důlků i trochu okolo dejte vychladlý krém a spojte vždy dvě půlky dohromady, někdo místo krému dává marmeládu, v tomto případě nejlépe broskvovou. Dejte do lednice aby vše dobře zatuhlo.
Vezměte dvě hlubší misky, do jedné nalijte likér s vodou a do druhé cukr.
Namočte broskvičky v likéru (s mírou, ať se nerozmáčí), nechte minutku oschnout a pak je vhoďte do cukru kde je pěkně obalte. Musí být ještě trochu vlhké, aby se cukr uchytil. Pokud chcete dokonalost, můžete je ozdobit na jednom konci lístečkem máty, já jsem neměla, snad oslním příště.
Nechte je oschnout, chvíli rozležet a podávejte. Vydrží i několik dní na míse přikryté skleněným poklopem nebo v plechové krabici pokud je uchráníte před mlsouny a v teplejším počasí je lepší uchovávat v lednici. BUON APPETITO! Usmívající se

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 21. května 2018 v 17:57 | Reagovat

Ježíši, sem já dnes neměla vůbec lézt, tohle vypadá neuvěřitelně fantasticky a skutečně realisticky, jako opravdové broskve! A jestli jsou ještě přiopilé, paráda! :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. května 2018 v 20:44 | Reagovat

:-D  :-D Jsou mírně přiopilé, poprvé jsem na to šla opatrně. Příště zkusím s čokoládou :-P

3 Ježurka Ježurka | Web | 23. května 2018 v 16:33 | Reagovat

Vypadá do skvěle, ale je to spíš na slavnostní příležitost, ne? Určitě to ale je mňamka.

4 Božena Božena | 23. května 2018 v 21:20 | Reagovat

To je krása. Na první pohled, protože, než jsem si přečetla recept, sjela jsem na fotku, jsem si myslela, že je to ovoce.
Zákusek vypadá  skvostně, souhlasím, že pro slavnostní příležitost jako dělané.
Třeba na svatbu 💝  💍  🕊

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. května 2018 v 7:47 | Reagovat

[3]:Jsou k dostání i v cukrárně,občas i v pekárně, někdy bývají i větší že vypadají spíš jako jablka :-D :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. května 2018 v 7:49 | Reagovat

[4]: Třeba :-D  :-D Chtěla jsem hlavně vidět jak velké mi vyjdou, příště udělám o něco menší, jednou do huby :D

7 beallara beallara | 24. května 2018 v 15:27 | Reagovat

Musím říct, že mne tvoje fotografie dnes neuvěřitelně navnadily, vše vypadá tak reálně, mňam.
Já se přiznám, nyní na pečení peču, nemám čas, ale v zimě jako když najdu :-)

8 Alena T Alena T | 25. května 2018 v 8:04 | Reagovat

Velmi povedené, radost pohledět :-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. května 2018 v 18:20 | Reagovat

[7]: Díky! :-) V zimě taky peču raději ale mám spoustu receptů na vyzkoušení. A čím déle budu odkládat, tím víc jich bude :-P

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. května 2018 v 18:22 | Reagovat

[8]: Díky! Hlavně šlo právě o to, jak budou vypadat, bála jsem se že se rozmáčí :-? Naštěstí se držely :-D

11 Iva Iva | E-mail | Web | 31. května 2018 v 9:42 | Reagovat

Broskvičky vyzkouším, je to nádhera. :-)  ;-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. června 2018 v 21:03 | Reagovat

[11]: Díky! :-) Klidně vyzkoušej, je to zas něco jiného než se běžně peče. Určitě se ti povedou!😋

13 tetkapernikarka tetkapernikarka | 2. června 2018 v 23:09 | Reagovat

Jsou nádherné a že to musí být dobrota,o tom podle toho,co jsem četla,vůbec nepochybuji :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. června 2018 v 10:18 | Reagovat

Díky !!Je to dobrá kombinace, alkoholu a krému nebo čokolády :-)

15 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 6. června 2018 v 22:40 | Reagovat

[14]:Třeba je někdy taky vyzkouším :-)

16 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 28. června 2018 v 18:52 | Reagovat

No, my si v dětství kapali na cukr francovku...ono asi trochu nikdy neškodí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama