VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Věnečky, věnečky, věnečky..

2. května 2018 v 7:00 |  Cukrovi a drobné zákusky
Opakovaný název v nadpisu není překlep - je to jen výsledek mého pátrání po správném receptu na žloutkové věnečky, tak jak mají být a chutnat. Žádná obrovská kola plněná krémem s příchutí chemie a politá lepkavou, příšerně sladkou hmotou. Bohudík (i když někdy si říkám bohužel) si jejich originální chuť ještě pamatuji z poctivých cukráren. Nechci oplakávat dny temna, ale i kdyby nic jiného, české cukrárny byly prostě "top".
Připravovala se z čerstvých surovin i složitější těsta jako odpalované, plundrové nebo listové. Zrovna tak krémy nebo polevy, žádné pytlíky s již ochuceným práškem do kterého se v lepším případě přidá mléko. Existují i výborné cukrárny, myslím že spíš v menších městech. Já soudím podle Prahy a konkrétně v jejím centru kromě všudy přítomného trdelníku a štrůdlu najdete hlavně krémové dorty a na pro mě tak drahé laskominy příliš často nenarazím, a když už, je to spíš srážka. Ale abych zbytečně neodbočovala.
Receptů na věnečky je bezpočet, s máslem, tukem, olejem... S moukou hladkou, polohrubou, hrubou...Vejce vážená se skořápkou i bez...S vodou nebo s mlékem..Někdo peče 20 minut, jiný aspoň půl hodiny...Někdo přidá méně vajec a trochu prášku do pečiva... Péct na horkovzduch nebo bez? Toť otázka hodná Hamleta..
Věnečků v nadpisu by mohlo být klidně dvacet...Chodila jsem kolem nich (receptů) strašně dlouho. Kdysi dávno jsem v prvotním nadšení předvedla Italům jak si u nás hezky mlsáme. Z odpalovaného těsta jsem poprvé vytvořila úhledné věnečky, plněné pudinkovým krémem. Opakovalo se pro velký úspěch, ale podruhé se vedlo hůř, jednak z těsta byla cítit vejce, zřejmě byla starší nebo se těsto dobře nepropeklo a pak jsem měla chytrý nápad ulehčit si práci a naplnila je hotovou šlehačkou. Ta se nejdřív tvářila jako nejnadýchanější šlehačka všech dob, aby asi po půlhodině neslavně splaskla,podobně jako moje cukrářské sebevědomí. Pak jsem věnečky jedla jen u odborníků a dělat je doma mě ani nenapadlo.
Když se časy a hlavně věnečky změnily, nastal čas jednat. Spolu s mladším synem jsem při návštěvě Prahy objevila jednu bezva cukrárnu v Dejvicích, kde se vyráběly nejen věnečky, ale i trubičky s pařížskou šlehačkou, rakvičky, laskonky a jiné radosti. Paní prodavačka a zároveň majitelka byla zhruba mého věku (čili pamětnice) a říkala, že se úmyslně zaměřili na dřívější sortiment.
Synkovi se nejvíc zamlouvaly právě věnečky a maminka slíbila, že upeče. Jak na zavolanou se na jednom z mých oblíbených blogů Babčiny recepty objevil zajímavý recept na sádlové věnečky a jala jsem se je vyzkoušet. Jelikož ale italské sádlo může být odlišné od toho českého, postupovala jsem opatrně a dala ho napůl s máslem. Na krém jsem zas objevila jeden z rikoty a pudinku na youtube od Marie Pačesové a aby byl obraz dokonalý, umíchala jsem i rumovou polevu. Od té doby jsem je pekla už 3x a brzy budou další reprízy!
A nyní můj konečně nalezený a osvědčený postup:
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Odpalované těsto:
250 ml vody
100 gr sádla nebo 50 gr sádla a 50 gr másla
200 gr prosáté mouky (dala jsem trochu polohrubé a trochu hladké)
větší špetka soli
5 vajec
Krém:
pudink uvařený z necelého půllitru mléka
250 gr rikoty nebo ne příliš mokrého tvarohu
cukr podle chuti
vanilka, eventuálně trochu rumu nebo vaječného koňaku
Poleva:
100 gr moučkového cukru
lžička rumu nebo rumová tresť
***************************************************************************************************************************************
Vodu s tukem a solí dáme vařit a když pěkně bublá, odstavíme na chvíli ze sporáku a vsypeme najednou všechnu mouku. Energicky mícháme až se vše spojí a dáme zpět na sporák, kde za stálého míchání "odpalujeme" asi 3 minuty až se utvoří koule a těsto se nechytá stěn hrnce ani vařečky. Mě se osvědčil vyšší nerez hrnec se silným dnem. Těsto přendáme do mísy a aby dříve prochladlo, trochu jej vařečkou rozprostřeme. Když je vlažné, přijdou na řadu vejce pokojové teploty. Jedno po druhém vmícháme - přidáme další až když je předchozí dobře zapracované. Někdo je nejdřív mírně rozšlehá vidičkou aby se spojila a pak po troškách přilévá.
Zapneme troubu na 200°bez horkovzduchu.
Těsto vpravíme do sáčku opatřené širší ozdobnou špičkou a hned použijeme. Pro zjednodušení dávám sáček do vyšší sklenice, ohrnu jeho okraje a vmanévruji těsto dovnitř pomocí lžíce. Pak jej vyndám, stlačím těsto dolů a nahoře dobře zakroutim.
Plech vyložíme pečicím papírem a děláme kroužky o průměru asi 6-7 cm, trochu od sebe, protože nabydou. Dělala jsem 2 vrstvy aby se pak věnečky lépe rozkrojily. Šlo to i od oka, ale pokud chcete být přesní, vyznačte si buď na vymazaný plech bez papíru kolečka pomocí formičky omočené v mouce, nebo jí obkreslete na pečicí papír, který pak dáte tím kresleným dolů. Jak vidíte, díky pátrání po internetu jsem okoukla i pár triků!
Uvedené množství je na zhruba 35 věnečků a vystačí na 2 větší plechy. Jelikož se má péct bez horkovzduchu (jinak hrozí že místo věnečků budete mít placičky), musí se dělat každý plech zvlášť.
Nechte péct asi 8 minut na 200°, pak stáhněte na 180°a dopékejte dalších zhruba 20 - 25 minut do světlého odstínu. Záleží na troubě, mě to vyšlo takhle :-)
Potom si jeden věneček rozřízněte a zkuste, jestli není uvnitř vlhký, musí být dutý a suchý, jinak přidejte nějakou minutu navíc. Věnečky musíte rozkrojit ještě teplé, aby z nich unikla pára, studené se pak lámou.
Krém je lepší připravit předem. Uvařila jsem pudink kam jsem dala o něco méně mléka, nechala prochladnout a pak jsem našlehala rikotu ( nebo ne moc mokrý tvaroh) s cukrem a přidávala po částech pudink. Na polevu jsem použila asi 100 gr moučkového cukru a zhruba lžičku rumu a trpělivě třela do zhoustnutí. Opět děláno od oka, takže eventuálně přidejte trochu cukru nebo rumu.
Nejdřív jsem potřela vršky věnečků polevou, pak naplnila spodky krémem - i tady dejte dvě vrstvy - a nakonec přiklopila vrškem.
Místo polevy, která se někomu může zdát moc sladká, stačí jen pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.
Na druhý pokus jsem je zkusila upéct podle jiného receptu, kde bylo na těsto použito mléko místo vody.
Ještě že jsem se naučila být při premiérách opatrná a dala napůl s vodou, jinak bych je myslím spálila.
Je pravda, že věnečky mají pak výraznější rýhování, ale když na povrchu zhnědly, uvnitř nebyly úplně propečené. Vypla jsem troubu a nechala dosušit, ale musela jsem hlídat. Nakonec vypadaly dobře, jak je snad na fotce vidět.

Taky krém jsem udělala trochu jinak - utřela jsem žloutek se 4 plnými lžícemi cukru, přidala 250 gr rikoty a po částech 250 gr mascarpone, podle chuti rum. Byl moc dobrý a na přípravu rychlejší. Ricotta jej trochu odlehčí, ale zůstane jemná, smetanová chuť.
Celkově jsem byla s recepty moc spokojená, strávnící taktéž a příště se chystám na banánky. DOBROU CHUŤ!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 2. května 2018 v 13:25 | Reagovat

Věnečky vypadají moc hezky, já mám recept od sestry, která dělá spíš takové stříkané buchtičky, ale moc dobré. Ten recept na koláče pošlu ještě dnes.

2 Alis Alis | Web | 2. května 2018 v 18:26 | Reagovat

Ahoj Růženko, věnečky jsou parádní!!!! Krásně se Ti povedly.

3 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 3. května 2018 v 6:03 | Reagovat

Hned bych si dal.... :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. května 2018 v 7:55 | Reagovat

[1]: Libuško, dík za recept!🤗Ty buchtičky budou asi to, čemu tady říkají bigne', jsou plněné krémem a navrchu troška polevy. Moc dobré, jsou zde velice populární. Zdravím!🤗

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. května 2018 v 7:58 | Reagovat

[2]: Díky Alenko! Měla jsem po tolika letech z odpalovaného těsta strach, ale není to zas tak složité jak vypadá :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. května 2018 v 7:58 | Reagovat

[3]: Ráda bych nabídla

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. května 2018 v 7:59 | Reagovat

[6]: ... bohužel nezbylo! :-D

8 beallara beallara | 3. května 2018 v 17:12 | Reagovat

Moje dcera se do nich jednou pustila, bylo jí asi 14roků a udělala něco tak vynikajícího, že ještě dnes se oblizuji.
Pro mne to byla sice satisfakce, že ve svém věku neumím, ale přežila jsem ve zdraví :D  :D
Pak jsem jako dárek dostala poukaz do školy vaření a pečení Ola Kala na téma :
Věnečky, větrníky a laskonky.
Bylo to nesmírně pracné, dělalo se s glazovaným povrchem, ale mělo to totožnou chuť jako před 40lety.
Bojím se, že jsem se pro taková kouzla nenarodila, ovšem ty tvé vypadají luxusně, jsi kočka šikovná :-P  :-P

9 duchodkaevka duchodkaevka | 3. května 2018 v 20:57 | Reagovat

Tak to je paráda, hned bych se nechala pozvat :D Kdysi dávno jsem věnečky z odpalovaného těsta také zkoušela, ale dopadlo to asi takhle: Za stálého míchání lijeme do záchodové mísy :-D I když v tomto případě to tam šlo i bez míchání :D Nebylo mi dáno, věnečky musím kupovat :-)  :-)

10 Božena Božena | 4. května 2018 v 10:09 | Reagovat

Zákusky z odpalovaného těsta jsou výborné, ať jsou to věnečky, banánky nebo větrníky.  Moje zkušenost je, jako ta tvá. Zkoušet a zkoušet. Na tvých věnečcích je vidět, že trpělivost se vyplácí.
🌞 🌻 🙋 Krásný víkend.

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. května 2018 v 15:13 | Reagovat

[8]: Díky :-) Trochu jsem se jich bála, ale když se povedly na druhý i třetí pokus, považuji to za úspěšnou praxi :-P

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. května 2018 v 15:14 | Reagovat

[9]: Já si dala mezi prvními a těmito pokusy pauzu skoro 30 let... ;-)  :-D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. května 2018 v 15:15 | Reagovat

[10]: Díky! :-) Už se chystám na další várku, hlavně aby mě nezaskočilo moc velké horko 8-)  :-P

14 tetkapernikarka tetkapernikarka | 6. května 2018 v 22:55 | Reagovat

Růži,zdravím :-) Četla jsem poctivě celé povídání i recept a tím nezdarem se šlehačkou jsem si vzpomněla taky na něco :-)Moje teta mi vyprávěla,jak se jí krásně povedly trubičky a jak měla radost i z ušlehaného cukru a naplnění trubiček...jaké bylo její překvapení ráno,když sníh z trubiček zmizel a zůstala jen lesklá cestička ???  :-D  :D Tvé věnečky jsou parádní a kdyby to šlo,tak ti z fotky jeden ochutnám ;-)  :-D Dodala jsi mi odvahu,je taky vyzkoušet,tak jsem zvědavá,jestli se do nich pustím :-) Měj se hezky :-)

15 Janinka Janinka | E-mail | Web | 7. května 2018 v 13:11 | Reagovat

Věnečky, to je moje! Jednou jsem je udělala a polovičák mi řekl, že jsou úplně jako od jeho babičky :-D.
Ty tvoje vypadají báječně! :-)

16 Růžena Růžena | E-mail | Web | 7. května 2018 v 19:02 | Reagovat

[14]: Určitě zkus!! Děláš takové parádní dobroty že nějaké věnečky tě určitě nezaskočí 😂 Se sněhem se musí opravdu opatrně, nesmí se ušlehat ani málo ani moc...právě jsem obdržela recept na kremrole s vařeným bílkovým sněhem, myslím že je to ten pravý 😋

17 Růžena Růžena | E-mail | Web | 7. května 2018 v 19:07 | Reagovat

[15]:Díky Jani! Pokud byly ty tvoje úplně jak od babičky, tak to je pocta nejvyšší! 😍 Hlavně to "úplně" tam hraje velkou roli - většinou totiž říkají "skoro jako od babičky"😂😂

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama