VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Jablkový štrůdl

31. října 2018 v 13:19 |  Moučníky
Je jablková sezona a i když recept na jablkový štrůdl není určitě nic nového ani převratného, někdy se objeví ten, který jsme ještě nevyzkoušely nebo se vyjímečně povedl a stojí za to si jej připomenout.
Přiznávám, že většinou dělám štrůdl z kupovaného, listového těsta, zkusila jsem i tažený (nic moc, v mém provedení), z tvarohového těsta, z jogurtového atd. Nedopadly špatně, ale pořád to nebylo "ono".
Na obrázcích jsem vídala pěkně zamotané štrůdlíky, z tenkého těsta, které bylo už na první pohled krásně křupavé zvenku a měkké uvnitř. Zasypané hezkou dávkou moučkového cukru, jen se zakousnout!
Nedávno jsem objevila na jednom z mých oblíbených blogů víkendové pečení recept na tukové těsto, které odpovídá přesně mým představám - tenké, tuku tak akorát, krásně se vyvaluje a hlavně se netrhá!
Na první pohled se mi tak zalíbilo, že jsem se do něj hned pustila a zde je výsledek.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 gr hladké mouky
125 gr másla
50 ml studené vody
1 vejce
špetka soli
NÁPLŇ:
asi 1 kg jablek (nejlepší jsou renety nebo jiná trochu kyselejší a nepříliš šťavnatá jablka)
hrst namočených hrozinek
hrst sekaných ořechů
cukr a skořice
strouhanka na posypání těsta
***************************************************************************************************************************************
Recept jsem nestydatě opsala z výše zmíněného blogu, doufám, že mi jeho autorka odpustí (mimochodem je tam spousta zajímavých, i mnou vyzkoušených, dobrot). Jen jsem nedala úplně celou dávku másla, protože se mi zdá, že tady je máslo nějaké hutnější a asi třetinu jsem nastavila kvalitním rostlinným tukem.
Mouku jsem prosála se solí, rozpustila máslo s tukem ve vodní lázni a nechala prohladnout. Pak jsem do něj rozkvedlala vejce a přidala studenou vodu. V mouce jsem udělala důlek a vlila jsem to do něj, pak jsem od okrajů přimíchávala mouku, až vzniklo hladké, poměrně lepivé těsto. Toho se nelekejte, časem ztuhne. Poprášila jsem je troškou mouky a dala do lednice.
Původní recept radí vyrobit těsto v mixéru, což bude zřejmě lepší, ale nevlastním jej, takže mi nezbylo než pracovat hezky s vařečkou. Uložila jsem do lednice původně na několik hodin, jak nabádá recept, pak z toho byl celý den i noc, ale nic se nestalo.
Připravíme náplň. Nedaří se mi nastrouhat jablka rovnou na vyválený plát, jsou pak všude. Takže do mísy,
smíchala jsem asi se dvěma lžícemi cukru se skořicí, přidala hrozinky namočené v rumu a vymačkané, přisypala sekané ořechy. Někdy dávám i lžíci meruňkového džemu pro lepší spojení, ale nemusí být.
Těsto jsem rozdělila na dva díly, dala na dobře pomoučený vál a začala vyvalovat. Opravdu vyjde hezky tenké, jen musíte dobře podsypat moukou, u prvního jsem to trochu odbyla a tak se při zabalení trošku potrhal. Dala jsem pár záplat z těsta a u druhého byla už opatrnější.
Jablka jsem rozprostřela po těstě lehce posypaném strouhankou, nechala asi 3 cm kraje, zavinula a přesunula na plech vyložený pečicím papírem.
Mělo to být spojem dolů, což se mi povedlo u záplatovaného,ale ne u toho hezky zabaleného. Takže perfektní nebyla ani jedna noha, ale kupodivu se vše upeklo jak mělo, záplaty držely,nic neprasklo a vyšly úhledné, křupavé štrůdlíky! Měla jsem z nich velikou radost a ostatní také, protože se snědly prakticky během jednoho dne.
Takže nezbývá, než poděkovat paní Míše za výborný recept a jelikož je zítra v Itálii svátek, jdu zadělat na další štrůdl!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 blondýna blondýna | 1. listopadu 2018 v 7:58 | Reagovat

No jasně že zkusím, v zimě.
Já přes letní sezónu prostě to pečení nedávám, mám tolik práce, že troubě se prostě nevěnuji.
Ale zimní čas mne k pečení vybízí. Je pravda, že jablíček je skutečně hodně a proč toho nevyužít. Vyzkoušela jsem spoustu receptů, ale nejvíc se u nás ujala forma na plech, kdy se mezi linecké dá směs jablek s pudinkem, po proležení se mohou utlouct a jinak to nechtějí.
Děkuji za recept, ozvu se, až budu péct.
U nás hlásí další babí léto, tak si to nějak měníme, že :-D

2 Lydie Lydie | 1. listopadu 2018 v 12:24 | Reagovat

Také u nás na zahradě máme letos hodně jablek. Štrůdl peču často. Tak tento také někdy vyzkouším.
Zaujala mne poznámka, že je dnes u vás svátek. Tento svátek všech svatých se drží v hodně státech. U nás na to nejsme zvyklí. Tak jsme jednou jeli vlakem z Portugalska přes Španělsko a ve Francii jsme přestupovali a divili se proč "náš vlak" nejede, když ve všední den má jezdit - pak jsme teprve pochopili, že je u nich svátek.
Také nás jednou "zaskočil" svátek sv.Josefa v Pompejích - to zase nejel autobus a po ulicích šel průvood s hudbou....
Nyní se většinou snažím zjistit, zda tam někde není nějaký svátek....je těch církevních svátků hodně - kdysi v Kodani nás překvapil v květnu svátek "Na nebe vstoupení Páně".......

3 Janinka Janinka | E-mail | Web | 1. listopadu 2018 v 13:58 | Reagovat

Jablíčka my můžeme a štrůdl dvojnásobně, po tom se můžou všichni utlouct. Někdy si říkám, kam ty čtyři šišky zmizely? :-D

4 spravedlivysoud spravedlivysoud | Web | 1. listopadu 2018 v 19:35 | Reagovat

Vypadá dobře

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. listopadu 2018 v 21:07 | Reagovat

[1]: Ten tvůj recept by mě docela zajímal :-P Dává se pudink a pak jablka, nebo smíchá dohromady?
Tady pršelo jen se lilo! U nás bez nehod, zato jinde.. záplavy, mrtví :-(
V Benátkách bys jezdila na kajaku i v basilice..byla velká voda, opravdu velká, jakou už léta nepamatují.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. listopadu 2018 v 21:13 | Reagovat

[2]: Na svátky si člověk musí dát bacha :-) Kamarádka si jednou jela na ambasádu do Říma pro nový český pas a objednala vlak na 28. října..Nějak zapomněla, že je státní svátek a ambasáda české území. Tak z toho byl jen výlet a pak se jelo znovu, po důkladném prozkoumání kalendáře :-D
Tady jsou kromě státních svátků i svátky patronů, to je v každém městě (i malinkém) jinak. Pak jsou otevřené jen soukromé obchody, státní úřady jako školy, pošta atd.maji zavřeno.

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. listopadu 2018 v 21:22 | Reagovat

[3]: Štrůdl tady dělají všelijak, většinou přeslazený, někdy se mi zda, že tam ani nejsou jablka ale nějaká zvláštní hmota podobná marmeládě :-?
Umějí ho jen v Tyrolsku, jejich kuchyně je podobná rakouské.
Tady se o jeho úspěšné šíření staráme my, české ženy :-D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. listopadu 2018 v 21:23 | Reagovat

[4]: Díky, dobře se i dělal a jedl :-)

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 2. listopadu 2018 v 13:59 | Reagovat

[7]: A dobře děláte! :-D

10 Janinka Janinka | E-mail | Web | 2. listopadu 2018 v 13:59 | Reagovat

A dáme si repete, třeba to půjde...

[7]: A dobře děláte! :-D

11 Božena Božena | 3. listopadu 2018 v 15:24 | Reagovat

Velká dobrota. Neznám z jablečných koláčů nic lepšího. Tento recept znám, pekla ho i má maminka.
Hezký zbytek víkendu, u nás pravé dušičkové počasí, mlha a sychravo.

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. listopadu 2018 v 15:36 | Reagovat

[11]: Opravdu skvělé těsto, když nepočítám odpočinek těsta, i rychle hotové. Tady dnes neprší a je teplo, ale už jsou předpovědi zas deštivé. U nás v pořádku, ale jinde hrůza a milionové škody. :-(

13 Jan Turon Jan Turon | Web | 5. listopadu 2018 v 5:28 | Reagovat

Pěkný strudlik. na těch fotksch. Zrovna jsme přivezli z chalupy hromadu jablek  ale asi opět to uděláme klasický z listového kupované těsta :-)

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 5. listopadu 2018 v 18:27 | Reagovat

[13]: Z listového dělám taky často, ale takhle je lepší 😋 Jde jen o to, nezapomenout si připravit těsto předem   :-D

15 Alena Alena | Pondělí v 17:51 | Reagovat

Úžasný receptik, těsto se krásně zpracovává a hlavně je chutný, výborný...diky Alena

16 ruzena ruzena | E-mail | Web | Pondělí v 23:29 | Reagovat

[15]: Jsem moc ráda, že chutnal! Taky si myslím, že u tohoto receptu zůstanu :-)

17 Wanesska Wanesska | E-mail | Web | Čtvrtek v 5:25 | Reagovat

Štrůdl je prostě klasika a jakmile dozrají na zahradě jablka už to jede jeden za druhým. Ale, klasický tažený se mi moc nedaří, připadá mi takový suchý a těsto nic moc, takže kupuju těsto listové a na víkend peču dva plechy. Příště zkusím tvůj recept :-)

18 ruzena ruzena | E-mail | Web | Čtvrtek v 16:27 | Reagovat

[17]: Přesně tak jsem dopadla já - tažený se nedařil a tak jsem pekla z kupovaného. Ale ten se zas správně "nezavinul" Tohle těsto není suché, zato se vyvaluje jedná radost! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama