VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Jogurtový plum cake s čokoládovými pecičkami

13. listopadu 2018 v 7:00 |  Moučníky
Plum cake je z těch moučníků, které příliš často nedělám. Důvodem je hlavně to, že se někdy dostatečně nepropekl a při delším pečení se mi zas zdál příliš suchý. Pravděpodobně záleží i na formě, kdy se těsto uprostřed zdvihne a potřebuje delší dobu pečení, naopak okraje zůstanou nízké a propečené. Prostě to není zrovna můj kůň.
Pak jsem na Pinterestu objevila takový hezky vypadající a hlavně zajímavě dělaný, úplná bleskovka!
Recept je klasický kelímkový, ale žádné dlouhé šlehání vajec s cukrem a postupné přidávání ostatních surovin.
Původně jsem se obávala, že vyrobím něco placatého, ale plum cake vyběhl jak měl a navíc, jak bylo v receptu zdůrazněno, čokoládové pecky se nepropadly ke dnu, jak tomu u nadýchaného těsta a delšího pečení bývá.
Já jsem je pro jistotu smíchala se lžící mouky a nejen, že se nepropadly, ale hezky se rozprostřely v těstě.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kelímek bílého plnotučného jogurtu (dala jsem s citronovou příchutí)
1 a půl kelímku cukru
1 kelímek rostlinného oleje
3 kelímky mouky
3 vejce
3 polévkové lžíce čokoládových peciček
1 prášek do pečiva
špetka soli
***************************************************************************************************************************************
Na kelímkové recepty mám v zásobě pár prázdných kelímků, abych nemusela pro suché ingredience vymývat ten jediný od jogurtu. Do toho odměřím jen olej a pak vyhodím.
Zapněte troubu na 170°pokud použijete horkovzduch, nebo na 180°bez. Připravte si formu na plum cake, vymazanou tukem a vysypanou moukou, nejlépe hrubou. Těsto bude hotové raz dva!
Do mísy vyklopte jogurt, nasypte na něj cukr, rozklepněte vejce a míchejte chvíli metlou nebo ručním šlehačem až se vše spojí, pak po částech přilejte olej a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Vmíchejte čokoládové pecky ( se lžící mouky, jak psáno nahoře), vlijte hned do formy a šup s ní do trouby. Pokud si připravíte všechno k ruce, celá příprava zabere opravdu 5 minut!
Měla jsem formu dlouhou asi 30 cm a širokou 12. Jestli chcete mít plum cake vyšší, budete potřebovat o něco kratší.
Také bych doporučila shrnout těsto trochu ke krajům, aby tolik nevyskočilo uprostřed a peklo se stejnoměrně. Doba pečení je zhruba 30 - 35 minut, vyzkoušejte špejlí. Nechte prochladnout, objeďte kolem dokola nožem a vyklopte na mřížku. Po úplném vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jan Turon Jan Turon | Web | 13. listopadu 2018 v 8:43 | Reagovat

Vypadá to pěkně  hlavně na řezu... Přiznám se, že jsem se mylně do ní al  že Plum cake bude svestkovy koláč.... :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 9:44 | Reagovat

Náhodou ses domníval dobře - Plum jsou anglicky švestky. Původní recept byl totiž s nimi, pak se začaly dělat různé úpravy. Stejný zůstal jen tvar. :-)

3 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 11:51 | Reagovat

To je ale zrada! Čekala jsem švestkový šťavnatý koláč a hele, ony čokoládové pecičky! :-D Proč se tomu vlastně říká plum cake? Nějaký speciální italský výraz?

4 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 11:51 | Reagovat

Aha, už jsem si přečetla tvůj komentář výše, tak nic, no :D.

5 Růžena Růžena | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 22:33 | Reagovat

[4]: :-D Jo, název klame! Dívala jsem se že i v Česku se tomuhle moučníku říká Plumcake. Ale v Anglii ho dělají kulatý!
Možná je to opravdu italská verze :-)

6 Růžena Růžena | E-mail | Web | 13. listopadu 2018 v 22:36 | Reagovat

[4]: Ano, název opravdu klame! :-D
Dívala jsem se že i v Česku se tomuhle moučníku říká Plumcake. Ale v Anglii ho dělají kulatý!
Možná je to opravdu italská verze :-)  :D

7 blondýna blondýna | Web | 15. listopadu 2018 v 8:13 | Reagovat

Mám ráda kelímkové verze a když jsou rychlé, mňam.
Jak podotýká Jan, na řezu vypadá skutečně delikátní, se švestkami či bez nich :-P

8 Božena Božena | 15. listopadu 2018 v 10:50 | Reagovat

Skvělá rychlovka a vypadá v řezu moc dobře. Určitě vyzkouším.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 11:21 | Reagovat

[7]: I kelímková bábovka je fajn, hlavně se dá různě obměňovat :-P Na tomhle receptu mě zaujal hlavně postup, pro mě nezvyklý. :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. listopadu 2018 v 11:23 | Reagovat

[8]: Čekala jsem spíš placatý koláč a ejhle, ono to vyskočilo i bez velkého šlehání. Pořád je čemu se učit! :-D

11 Romča Romča | Web | 18. listopadu 2018 v 13:11 | Reagovat

To vypadá moc hezky, dala bych si:-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. listopadu 2018 v 17:38 | Reagovat

Bohužel nezbylo :-D Nebo spíš bohudík, jinak by to bylo špatné znamení! :-)  ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama