VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Zapékaný chřest se šunkou a sýrem (Asparagi con prosciutto e formaggio)

19. května 2019 v 16:09 |  Zeleninové pokrmy
Chřest je typicky jarní zelenina, která se dá upravovat různými způsoby. Od klasického vařeného chřestu, politého rozpuštěným máslem jako příloha, přes chřest se sázeným vejcem, chřestovou polévku, penne s chřestem, vřeténka s chřestem a pancettou nebo lasagne..Jeho jemná chuť a nenáročná úprava uspokojí většinu strávníků, kuchařek a kuchařů, i začátečníků.
Dnes jsem pro vás -i pro nás - připravila zapékaný chřest se šunkou, sýrem a bešamelem.
**********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 kg zeleného chřestu
200 gr šunky
200 gr plátkového sýra
bešamelová omáčka
50 gr strouhaného parmezánu
trochu másla na vymazání formy
**********************************************************************************************************************
Kilogram chřestu se někomu může zdát moc, ale připravte se na poměrně velký odpad, padne na něj zhruba jedna čtvrtina až třetina celkové váhy. Nejdříve musíte odstranit dřevnaté konce, nejlepší způsob je vzít jednotlivé stonky do ruky a ohnout, přelomí se sami tam, kde začíná měkká část vhodná k vaření. Pak jej omyjte ve studené vodě a pokud nebudete připravovat hned, dejte jej do sklenice s vodou, zrovna tak jako se dávají květiny, špičkami nahoru. Chřest neloupu i když to v některých receptech čtu, ale možná že je zde jiná kvalita, například bílá odrůda se používá velmi zřídka.
Před zapékáním je potřeba chřest tepelně upravit, stačí povařit pár minut do poloměkka v malém množství mírně osolené vody.
Osobně dávám přednost vaření v páře, stačí pár minut navíc. Pozor na převaření, protože špičky jsou velmi jemné a mohly by se rozvařit.
Hotový chřest opatrně vyjměte dírkovanou lžíci a nechte prochladnout rozložené na tácku.
Připravte si bešamel ze dvou lžic másla, dvou lžic mouky a 250 ml mléka. Do rozpuštěného másla po částech přisypávejte mouku a za stálého míchání rozřeďte mlékem. Nechte vařit asi 3 minuty a pořád míchejte.
Kdyby se i tak utvořily žmolky, odstavte z ohně a metličkou nebo tyčinkovým mixérem rozmíchejte na hladkou omáčku. Přidejte špetku soli a muškátového oříšku.
Pokud se vám tato příprava zdá trochu komplikovaná, použijte koupený bešamel, který je jak doufám stejně chutný jako ten domácí..
Plátky šunky rozprostřete na prkénko a položte na každý tři stonky chřestu - víceméně, podle jejich tloušťky - a zabalte. Poskládejte do máslem vymazaného pekáčku, navrch položte plátky sýra, pokapejte bešamelem a úplně nakonec posypte strouhaným parmezánem. Já jsem asi tři lžíce parmezánu dala i do bešamelu.
Vložte do trouby předehřáté na 180°a když se sýr rozpustí a pokrm prohřeje (trvá to jen pár minut) zapněte na chvíli vrchní gril a mírně zapečte. Sýr nesmí moc zhnědnout, jinak zhořkne!
Upečený pokrm vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Servírujte teplé, s čerstvým pečivem.
BUON APPETITO!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 blondýna blondýna | 20. května 2019 v 8:17 | Reagovat

Chřest je disciplína, kterou v Čechách neumíme.
Včera jsem si dala v restauraci chřestovou polévku, smutný příběh. Salát s chřestem a jahodami byl dobře vychucený, bohužel ricotta by nechutná.
Já sama doma neodhadnu vaření, buď je převařený nebo tuhý, zatím bojuji, ale nevzdávám. :-(

2 Janinka Janinka | E-mail | Web | 20. května 2019 v 12:30 | Reagovat

Chřest jsem nikdy nejedla, připomíná mi pařáty nějaké nestvůry :-D. Ale tvůj recept vypadá víc, než dobře :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. května 2019 v 18:04 | Reagovat

[2]: :-D  :-D Je vidět že máš fantazii, tohle přirovnání by mě nenapadlo!
Když ho pěkně zabalíš do šunky a pokladeš celé sýrem, pařáty zmizí! :D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. května 2019 v 18:09 | Reagovat

[1]:
Mám pocit že český chřest má podobný úděl jako české cukiny :-D Tady má v průměru zhruba půl, max.jeden cm v jedlé části. Vaří se krátce a nejlépe v páře, jinak postavit do vyššího a užšího hrnce aby byl potopený ve vodě tak do půlky stonků a špičkami nahoru. Přikrýt poklicí tak, aby unikalo trochu páry. Většinou stačí asi 10 minut. Receptů je s ním spousta, ale přiznávám že s jahodami jsem ho ještě nikdy nejedla! :D

5 blondýna blondýna | 20. května 2019 v 19:57 | Reagovat

[4]: Správně, čím větší cuketa, tím větší sedlák, to že to nejde jíst, je vedlejší.
Když nakupuji, hledám marně malé.
Tak ten salát byl dobrý, chřest, jahody, polníček, směs salátků několik barev, sladké lusky a vynikající medovo-hořčičná zálivka. Jen ta ricotta byla nechutná, asi náhražka nebo něco levného. To víš, po italské mám mlsnou hubu :D  :D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 22. května 2019 v 12:52 | Reagovat

[5]: Naprosto chápu :-D Na lepší si člověk rychle zvykne :-P  :-D

7 Božena Božena | 23. května 2019 v 13:05 | Reagovat

Chřest z vlastni zahrady si momentalně užíváme, jen by to chtělo víc sluníčka. Už byl na několik způsobů, ale tvůj recept ještě ne. Jen co doroste další várka, vyzkoušime. 🙋

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. května 2019 v 13:03 | Reagovat

Chřest že zahrádky je nejlepší, ale i u nás ho dodali trochu později kvůli počasí. Recept zkus, už jsem ho dělala několikrát a nikdy nezklamal. :-P  :-)

9 šárka šárka | Web | 24. května 2019 v 16:25 | Reagovat

Už dlouho se odhodlávám chřest vyzkoušet, tohle vypadá výborně :)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. května 2019 v 7:57 | Reagovat

[9]: Není to nic složitého :-)  Zkusila jsem i s plátky  pancetty a taky dobré :-P

11 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 26. května 2019 v 14:34 | Reagovat

Mám rád chreytovou polévky a i jídla z chřestu, ale přijde mi jako normální zelenina ne jako nějaká speciální pochoutka.. M

12 Růžena Růžena | E-mail | Web | 26. května 2019 v 19:16 | Reagovat

[11]: V podstatě ano, jen se na trhu vyskytuje krátce, proto je trochu vzácnější než třeba brambory a mrkev :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama