VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Crostata furba (chytrý koláč)

23. června 2019 v 16:57 |  Moučníky
Crostata furba - chytrý koláč, vděčí za své jméno formě která se používá k jeho pečení. Je kulatá, s vroubkovaným okrajem, dno je trochu vyzdvižené tak, že kolem dokola je vytvořený žlábek.
Její chytrost spočívá v tom, že do ní nalejete těsto piškotové, nebo jemu podobné a když se upeče, vyklopíte,neobracíte a tím získáte prohlubeň k naplnění například krémem a ovocem, čokoládovým nebo tvarohovým krémem , mascarpone, šlehačkou...a nazdobíte podle vlastní fantazie a chuti.Na fotografii je vidět forma z obou stran a konečný výsledek..


Mé první setkání s formou nebylo právě nejšťastnější. Nejdříve jsem koupila šest menších formiček a těšila se na malé dortíčky s krémem a ovocem, hezčích a úhlednějších než jsem doposud vytvářela.
Moje oblíbené "crostate di frutta" (koláče s ovocem), byly z lineckého těsta pečené v běžné koláčové formě, která když se uprostřed trochu vzdula, byla udusána, tím se vytvořil okraj a mohla se plnit. Někdo dává na těsto pečicí papír s fazolemi, aby se nevzdouvala, ale zdálo se mi to zdlouhavé - nemluvě o menších formách.
Byla jsem přesvědčená, že díky chytré formě jsem na to vyzrála. JENŽE... jsem použila jako vždy linecké těsto, pěkně do formiček nacpala a dala do trouby. Vrchní, tenká část se už připalovala, když jsem troubu vypnula a po částečném vychladnutí jsem je chtěla vyklopit. Ze šesti jsem doslova vydolovala vcelku jen dvě. Zbytek se lámal a ani ty dvě nebyly nijak úžasné, prostředek moc upečený a silnější okraje bledé a téměř nedopečené. Ani druhý pokus nedopadl o mnoho lépe a formičky putovaly zpět do svě krabičky odsouzené k věčnému odpočinku.
Pak jsem konečně na Pinterestu našla, jak se zachází s chytrou formou - těsto musí být podobné tomu na dorty, bublaniny, nebo bábovku a vše jde hladce. Stačí formu běžně vymazat a vysypat moukou, peče se jen krátce, protože vrstva je tenká a po vychladnutí se krásně vyklopí.
***************************************************************************************************************************************
Pro formu o průměru 28 cm jsem použila tento recept:
2 vejce
120 gr cukru
50 ml oleje
50 ml mléka
160 gr mouky
1/2 prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
citronová kůra
NÁPLŇ:
- vanilkový pudink uvařený z půl litru mléka nebo cukrářský krém
- asi 300 gr ovoce podle chuti
- želatina na potření uvařená podle návodu na sáčku
***************************************************************************************************************************************
Vejce se vyšlehají s cukrem, přidá se po částech olej a mléko, špetka soli, citronová kůra a nakonec mouka prosátá s práškem. Vymícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Vrchní vrstva je tenká, pohybujte formou aby se rovnoměrně rozprostřela, v troubě pak naroste.
Peče se zhruba 15 - 20 minut asi při 170° lépe bez horkovzduchu.
Upečenou nechte vychladnout a vyklopte. Vrchní, rovná část zůstane vespod, prohlubeň naplníte krémem a pokladete ovocem. Pro lepší uchování potřete želatinou a dejte ztuhnout do lednice.
Nevím, jestli se tyto formy běžně vyskytují v domácích potřebách, na internetu jsem našla tento odkaz
Ať už použijete jakoukoliv formu, ovocné koláče jsou oblíbené, pečení moc není a čerstvé ovoce je nyní sezónní, výborné, zdravé a skvěle vypadající. BUON APPETITO!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 24. června 2019 v 20:50 | Reagovat

Já se naučila i do dortové formy dávat vždy na dno pečící papír a stěny vymazat a vysypat. Jednou jsem se spolehla na chytrost formy a jak to dopadlo :D, ještě, že to v tom dortu šlo slepit a nebylo to to vidět ani na řezu, ale bylo to takové puzzle :-D.

2 blondýna blondýna | 25. června 2019 v 10:50 | Reagovat

Tvé recepty mají pro obyčejné ženy neobyčejný rozměr. Na všech " žracích " blozích se prezentuje dokonalý výsledek a málokdy se napíše, jak nešťastné to bylo, právě třeba s formou. Díky moc za skvělou formu, asi se poohlédnu :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. června 2019 v 21:03 | Reagovat

[1]: Normálně taky dávám všude papír, ale tady to nejde, těsto se rozlije i do té drážky. Chce to kvalitní formu a těsto podobné tomu na bábovku. A vyklopit až když je skoro vystydlé :-P  :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. června 2019 v 21:06 | Reagovat

[2]: Taky znám krásné obrázky a pak ty komentáře pod nimi :-D Chyby tam popisuji právě proto, aby nedošlo k překvapení :-)
Odkaz na formu je ten první, co jsem na internetu našla, zdá se mi kvalitní. Fakt je, že takový koláč pak hezky vypadá :-)

5 Božena Božena | 29. června 2019 v 6:29 | Reagovat

Meruňky, třešně, rybíz, maliny, jahody, to vše je na zahradě. Takže - není problém tvůj recept vyzkoušet. Dnes budu péct drobenkový s jahodama.
Hezký víkend🌞

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. června 2019 v 21:19 | Reagovat

[5]: To se máš, že ti všechno roste na zahradě! Můžeš fantazírovat podle chuti :-P Drobenkový koláč dělám taky ráda, bohužel teď není počasí na pečení čehokoliv :-? I dnes po "ochlazení" bylo 38°... A jen tak to neskončí O_O

7 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 7. července 2019 v 22:19 | Reagovat

Tak to je zajímavé pečení v takovéto formě...

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. července 2019 v 20:51 | Reagovat

[7]: Taky mě překvapilo.. opravdu si zaslouží své jméno :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama