VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Kuře v marinádě po toskánsku (Pollo alla marinata toscana)

6. října 2019 v 17:00 |  Maso a drůbež
Kuře 100x jinak...kuřecí maso se propůjčuje k mnoha úpravám, pečené, smažené, dušené...
V Itálii se nepoužívá příliš mnoho koření, tak jak jsme zvyklí v českých a přilehlých zemích. Dlouhé řady regálů plné voňavých sáčků zde nenajdete, výběr koření se zužuje na všudypřítomné peperoncino, klasický pepř, několik různobarevných pepřů, rozmarýn, šalvěj,šafrán, méně se používá paprika, kari, majoránka.
Z Prahy jsem si proto navozila koření na Kuře pečené, Vepřovou pečeni, na svíčkovou atd. I na papriku, karí a majoránku došlo, protože ty místní mají trochu jinou, řekla bych, že někdy i trochu divnou chuť.
Rodina bez odmlouvání požívala česky ochucené pokrmy, ale když jsem se jednou za čas vrátila k oblíbenému toskánskému triu česnek, šalvěj a rozmarýn, dostalo se mi přece jen o krapet víc uznání.
Často jsem četla o marinádách, ale nikdy jsem si na ně nevzpomněla včas, až když jsem při odmrazování lednice našla kuřecí stehna, stačila je rozmrazit a naložit do marinády na nedělní oběd. Vybrala jsem pouze vrchní část stehen, měkčí a šťavnatější, kterou jsem vykostila a získala tak úhledné kousky masa.
Na marinádu jsem použila olej, citron, sůl, peperoncino, rozmarýn, šalvěj a česnek.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENTI pro 4 osoby:
8 vrchních částí kuřecích stehen bez kůže
1,5 dl olivového oleje
lžíce citronové šťávy (nebo vinného octa)
1/2 dl bílého suchého vína
2 snítky rozmarýnu (nebo lžíci sušeného)
asi 10 lístků šalvěje
pár nasekaných stroužků česneku podle chuti
sůl, peperončíno (nebo pepř)
******************************************************************************************************************************************
Do mísy nalejeme olej, citron a víno a prošleháme vidličkou až se spojí. Přidáme sůl a peperončíno, rozmarýn, šalvěj, nasekaný česnek a promícháme.
Předesílám, že potřeby na marinádu jsou brané trochu od oka, masa může být trochu víc nebo méně, rozmarýn i šalvěj jsou zde čerstvé po celý rok a snítka je široký pojem, sušené byliny jsou zas méně aromatické. Takže jsem smíchala přibližně výše uvedená množství, ochutnala a když se mi vše zdálo akorát, vložila jsem do mísy kuřecí kousky a přelila marinádou tak, aby byly mírně potopené. Kdyby se nedostávalo, přilejte trochu vína a oleje. Podle italských kuchařek by poměr tuku a kyselé části měl být v poměru 3 díly oleje a 1 díl vína nebo citronu (případně i bílého vinného octa).
Dala jsem přikryté do lednice a nechala několik hodin odpočívat - může být i přes noc - občas otočila.
Do pekáčku jsem dala maso i s větší částí marinády a vložila do trouby vyhřáté na 180°, během asi půlhodinového pečení obrátila a přelévala zbytkem marinády. Kdyby nestačila, přilejte trochu vody nebo vývaru.
Jako přílohu jsem zvolila brambory, připravené také po toskánském způsobu, což znamená nakrájet na čtvrtky, krátce povařit v mírně osolené vodě (asi 4 minuty), přidat do pekáče k masu a péct pospolu. Vsáknou tak do sebe šťávu a jsou velmi chutné. Jinak je uvařte běžným způsobem a šťávou jen přelejte.
BUON APPETITO!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 6. října 2019 v 21:03 | Reagovat

Jéje, ty jsi mi udělala takhle navečer chutě! Kuře a kuřecí maso vůbec miluji a ještě víc mě baví s ním experimentovat :-).

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. října 2019 v 10:40 | Reagovat

:-D Díky! Tohle byl taky první experiment a povedlo se. :-)

3 blondýna blondýna | 9. října 2019 v 7:05 | Reagovat

Já neumím obírat. Neporadím si s kostí, vše co je na kosti mi překáží. Je to důsledek vyčůrané výchovy mojí mamky, která nám dětem obírala maso a sama okusovala kosti. :D  :D  :D  Jsem s kostí bezradná. Ale ty jsi fikaně kostila, takže i já bych si šmákla.
Vozím si od vás směsi na bruskety, na těstoviny a když dojdou, moc chybí, to zde není. 8-O

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 9. října 2019 v 11:31 | Reagovat

Vykostila jsem, protože taky nerada obírám :-D I když prý maso od kosti je nejchutnější.
Ty směsi bys možná našla v nějakém pravém italském obchodě? Ale asi za dvojnásobek ceny :-?
To já si vozím Hašlerky, ztužený tuk na polevy, rum, sušené houby, Bechera...
Jednou jsem vezla i buchty a housky na knedlíky, vše letecky :D

5 Iva Iva | E-mail | Web | 9. října 2019 v 23:23 | Reagovat

Růženko, děkuji za inspiraci. V sobotu  nás bude devět a tento recept se mi líbí, nebudu muset stát u plotny. Šoupnu to do trouby a budu se věnovat návštěvě :-)

6 Růžena Růžena | E-mail | Web | 10. října 2019 v 9:07 | Reagovat

[5]: Pro devět lidí to bude chtít velký pekáč :-P Ale stát se u něj opravdu nemusí, v pátek můžeš naložit a maso pak zůstane šťavnaté. Zdravím a dobrou chuť! :-)

7 Božena Božena | 10. října 2019 v 14:04 | Reagovat

Kuře takto připravené musí být lahodné. Jenže není kuře, jako kuře. Není to zase tak moc let, co jsme měli vlastní drůbež. Nakoupili jsme až 60 ks malinkých kuřátek  a starali se o ně. Pak všechno co jsme chovali, bylo uloženo do mrazáku. A v tom je ten zádrhel. Rodina si pamatuje chuť kuřete ze dvorku. Po opakovaněm odmítnutí jíst kuřata, která v sobě mají v mase sraženou krev a černé kosti ( proč asi??), už drůbež nejíme.
Prostě jsme rozmlsaní, ale proč jíst, kdoví čím krmená kuřata, která chutnají divně. 😱 🐥 🙋

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama